Kuba az ország ahol megállt az idő !

Kuba Havanna

Ott-tartózkodás ideje: 2007. márc. 18.  - 2007. ápr. 04. (17 nap)

0 hozzászólás I 8 076 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. máj. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar ursa Beszámolója

Cimkék: Kuba Havanna Varadero 

Már nagyon rég elszerettem volna menni Kubába de mindig halogattam ,majd jövőre . mondtam magamnak sokszor. 2006 nyarán ,illetve később Fidel Castro beteg lett műteni is kellett kérdéses volt meddig él még ,és mi lesz Kubával.Akkor döntöttem el 2006 év végén vagy 2007 első hónapjaiban biztosan elmegyek Kubába. Szeretem volna látni az igazi Kubát még ,mindenki izgult ha meghal Castro akkor rendszer váltás lesz ,kapitalizmus szóval többféle elmélet is volt. Most már tudjuk még mindig él persze a hatalmat átadta öccsének Raulnak de változás nem igazán történt azóta sem.


Egyénileg utaztam Repülőjegyet a Winair travelnél vásároltam meg ,Budapesti indulással és Amszterdami átszállással . Budapest-Amszterdam-Havanna és Vissza Varadero-Amszterdam-Budapest. Varadero Kubai félsziget híres nyaralóhely írok róla bővebben majd. A szállást is itt rendeltem meg elfogadható árban volt. Most már természetesen interneten rendelek meg mindent ,sokkal tapasztaltabb vagyok ,kényelmesebb és olcsóbb is az internet.Volt egy kis gondom a busztranszferrel a Varaderoi résznél részletesebben írok róla . Pl Kubába ki lehet fogni jó repjegyet a Londoni Gatwick,Madridi Barajas vagy a Brüsszeli nagy Nemzetközi reptérről. Van olyan 2 nappal előtte ,200-230 ezer ft ról leviszik akár 80ezer ft ra is az árat. Persze akkor kell repjegyet venni Bp ről oda ami két nappal korábban minimum még 50ezer ft de még így is megérheti.

2007 március 18 vasárnap indult a gépem Ferihegyről reggel 7-kor. Elég korai kb 30-an lehetünk csak 737-es gépen.Persze senki sem szeret korán menni ,én is csak azért hogy elérjem az Amszterdami járatot .Ami 11.30 kor indult . Minden rendben volt . Ez nagy 767-es gép volt Martinair Holland légitársaság. A menet idő 11-óra volt .tehát oda értünk este 10.30 ra Havannába -Ami nem igaz mert mi 6-órával előrébb vagyunk mint ők nyertünk 6 órát. Tehát Havannába még csak délután 16.30 volt.Hosszú utazás de a szervezet ezt nem veszi észre ,max mintha este tovább fent maradnánk .Vissza már más a helyzet. Beszámoló végén írok arról.


Sikeresen landoltunk a Havannai reptéren .Picit lepukkadt tipikus szocialista reptér ,nem nagy forgalommal. Amikor kiléptem az utcára ,fantasztikus érzés volt látni 60 éves régi veterán autókat ,ez az igazi Kuba mintha színházi díszlet lenne közbe ez ott valóság na meg az is mikor a kis tanár néni megy az iskolásokkal akik úttörők vörös nyakkendővel .Taxi és irány gyorsan a hotel . A hotelem a Vedado városrészbe volt Hotel Colina ,majdnem a Havannai egyetemmel szemben. Meg is érkeztem lepakoltam és egy gyors zuhanyozás ,majd picit kimentem a Maleconra / tengerparti sétány/ pár száz méterre volt csak a hoteltől. Nem sokat nézelődtem vissza a hotelbe és alvás a hosszú utazás után.

Másnap már reggel 8-kor fent voltam meg is reggeliztem. Nagyon finom a kaja Kubában minden természetes anyagokból készül ,vödörrel ittam a kávét annyira finom volt.Itt nincsenek multik ,kereskedelmi embargó van érvénybe amit 1962 február 7-én rendelt el az Usa ami azóta is érvényben van. Kubába két fajta pénz van az egyik amit a turisták használnak de majdnem mindenki ezt használja Konvertibilis peso azért hívják így mert egyenértékű az Amerikai dollárral. A másik a sima peso elég gyenge de nem sokan használják az üzletek is átálltak a konvertibilis pesora. Fontos még ha Kubába megyünk eurót vigyünk magunkkal, mert az Amerikai dollárra 10% büntető adó van.Bankkártya sem jó nagyon kevés bankomat van.Kubai belépéshez vízum is kell amit itt Magyarországon kell beszerezni kb: 8000ft és van kilépési illeték ami kb 25 Usa dollár.Egy hónapig érvényes de ez nem biztos utána kell nézni.

Biztonságról : Lopások rendszeresek figyelni kell ,nekem is megpróbálták ellopni a fényképezőgépem ,kiakarta rángatni a zsebemből egy fiatalember de nagyon szorosan volt benne így szerencsére nem sikerült neki .Átverések lenyúlások is bőven akadnak .Például rengetegen akarnak olcsón szivart vagy csajt szerezni,a lényeg nem kell bedőlni nekik ,inkább ők nyernek az üzleten nem mi.Kuba biztonságos ország ha kicsit figyelmesek vagyunk. Nincs szerintem kiemelkedő veszélyforrás.
Közlekedés : Havannába nincs metro. Viszont amit metro busznak hívnak,az egy kamion elejéhez van hozzá csatlakoztatva a busz és vontatja azt. /képet töltök fel/ Nem drága ,nem utaztam vele viszont érdekes élőben látni. Taxi van ,csak drága a taxi ,sőt mennek az átverések is. A távolsági busz elfogadható árban van. Vonatról nem tudok nyilatkozni.
Az autóstop állítólag működik Kubába de ezt is épp hogy halottam ,tehát nem biztos.
Havannának, Kb 2 millió lakosa van . Rengeteg látni való van például a Kolumbusz Kristóf Nekropolisz Ez egy hatalmas nagy temető csodás klasszikus sírokkal .Érdemes megnézi olcsó a belépő jegy is. 1868-óta temetnek ide ,csodálatos sírok ,szobrok vannak itt ,És a halottas kocsi is veterán autó./Képeket töltök fel./

A Kapitólium épülete a Washingtoni másolta viszont a kupolája fél méterrel magasabb. Az épület mögött található a legismertebb szivargyár a Partagas ami 1845 óta üzemel . Kötelező megnézni ,voltam bent sajnos fényképezni nem lehetett . Fantasztikus ahogy kézzel sodorják a szivart az emberek, amihez nagyon nagy figyelem ,hozzáértés és kézügyesség kell. Ott ül a terembe egy Lector is aki újságot olvas fel.Elég nyugtató ))
Napoleon-Múzeum közel a Havannai egyetemhez . Egy gazdag dél-amerikai megvette Napoleon személyes tárgyait ,és a Kubai államnak adományozta .Szép érdekes . Bár ez nincs sok köze Kubához ,talán csak annyi hogy ott van ./képeket rakok fel /
Havana club rum múzeum Érdemes megnézni ,a rumgyártásnak a folyamatát mutatják be érlelés ,lepárlás stb Képeken illetve szóban is mesélnek a rabszolgákról akik a cukornádültetvényeken dolgoztak anno még a gyarmati időkben. Ja és egy pohár Rum is benne van a jegy árába . Nagyon kedves volt a kiszolgáló megkérdezte honnan jöttem mikor megmondtam csak annyit mondott: Egészségedre ! Ez rum a Havana club,pl nálunk egy olcsó helyen szupermarketbe olyan 3500ft a 0,7literes ott kint ha átszámoljuk 700ft ra jött ki ugyanez!
Elmentem még a Havannai táncmúzeumba is ,kétszer is de sajnos egyszer sem volt nyitva semmi felirat stb hogy mi okból nincs nyitva.
Havannába nagyon sok érdekesség és látni való van . Vittem magammal pár darab Sex dvd-ét ,mert tudtam hogy az nincs ott ,és akkor annak nagy az értéke. Ki is mentem vele a piacra és megtaláltam a helyi seftes emberkémet .)) Naná hogy csere kereskedelem volt ,de nekem 3000ft ba volt kb az árum és 15000ft értékű árut kaptam érte .Mindenki jól járt. Anno még nálunk is mikor szocializmus volt ,egy ismerősöm seftelt ilyesmivel illetve akkor videó kazetta volt. Ausztriából hozta és kicsempészték Erdélybe . Ott még többet adtak érte na persze csere kereskedelem volt ott is ,egy táska sex-kazettáért illetve újságért egy egész télre való tüzelőt kapott.Nyilván Erdélybe rengeteg erdő van ,tényleg a fenyő erdők szépek is. Ez az üzleti evangélium íratlan igéje ,amiből sok van annak nincs értéke ,amiből kevés van annak nagy értéke van. Kb mint manapság nálunk a sok diplomás fiatal/tisztelet a kivételnek / ,sírnak ám de nagyon nem értik meg hogy miért nincs azonnal jó kis állás céges autó ,okos telefon ,nagy fizu ....pedig egyszerű sok mindenkinek van diplomája és akkor annak nincs ............de menyünk vissza Kubához

Internetezés drága csak internet kávézóba elérhető és egy óra akkor volt kb 1500ft átszámítva.Kubaiaknak nem lehet otthon .Az internet nagyon lassú ,és rengeteg oldal nem elérhető rajta és fontos hozzá az útlevél is. Szerintem mikor elmentem onnan megnézték hogy mit néztem meg. Kubába nem olyan a szocializmus mint nálunk anno volt .Mondjuk én csak 1979-től emlékszek rá kb. Szóval sokkal szigorúbb ott ,van besúgó hálózat is figyeljünk kinek mit mondunk . Ezzel kapcsoltban volt is egy érdekesség. Épp Havannába voltam azt vettem észre hogy gyengül nagyon a pezo ,ez nekem jó volt mert többet ért az eurom több pezot kaptam de nem tudtam miért .Kaptam egy sms Magyarországról hogy állítólag Fidel Castro halálközelbe van. Épp közel volt egy kávézó bementem oda és ott a felszolgálónak mondtam ezt. .Erre ő ne mondjon olyat hogy Fidel rosszul van olyat meg ki se merjen ejteni a száján hogy megfog halni. Hoppá ,elgondolkodtam lehet ha rendőrnek mondom még ott lennék egy kis cellába.Fidel Castro sokak szerint már nem él ,szerintem meg igen ha meghal nincs értelme sokáig titkolni előbb utóbb úgy is kiderül .Én inkább azt tudom elképzelni ha meghal egy hetes nagy gyász ,nagy felhajtást rendeznek .

Voltam egy általános iskolába is. Kubába nincs zsírkréta ,lehet olyan anyag kell hozzá ami ott nincs nem tudom ,a lényeg nincs . Azóta lehet hogy már van .Vittem is magammal kb 10 dobozzal amit oda is adtam a gyerekeknek természetesen ajándék volt és ingyen.Ezzel kapcsoltban írnám egyik kedvenc útikönyvem a Lonely Planet Kuba úti könyvbe leírta valaki hogy ez milyen gusztustalan ha valaki ilyet csinál és ajándékozza /osztogatja / ezt. Mert meg van ezt hol kell leadni,és majd ők "gondosan,pontosan" szét osztják. Én nem így látom ezt,és ami fontos az kapta akinek szántam ,persze bőven lehetne rajta pénzt keresni tudjuk amiből kevés van annak az értéke... de ezt ajándéknak szántam. Más se keressen szegény gyerekeken .A sex-dvd az teljesen más téma volt ,az üzlet volt. Ami fontos nagyon tetszett hogy az iskolába a tanár néni minden gyereket megpuszilt amikor jöttek illetve hazamentek.Csodálatos volt.Közösségi érdek van

A Kubai emberek jó fejek elképesztő hogy mennyire össze tudnak fogni ha segítség kell vagy ha baj van ,de amúgy is. Sajnos ez a rendszerből is következhet egymásra vannak utalva .Szóval ismerkedés könnyű az emberek nyitottak ,csak kevesen beszélnek angolul. Kérdezték is tőlem Magyarországon az angol a hivatalos nyelv? Mondom nem a magyar ,akkor miért beszélek folyton angolul. Amit ők az országukról gondolnak ,kb egyik fele az embereknek azt mondja lesz változás a másik fele szerint sosem lesz,őrökké Szocialista marad. Megkérdeztem mi a véleményük George Bush-ról /akkor ő volt az amerikai elnök/ Volt aki simán azt mondta hogy rossz ember ,de olyat is mondtak hogy nagyon rossz ember ,rosszabb mint az apja .Meg nagyon el sem tudják képzelni milyen lehet kapitalizmus ,Európai unió , csak jó lesz. Az egyik fiú beszólt nem lesz jó mert drága lesz a buszjegy. Na mondom ő már tud valamit. Pedig előbb utóbb kell legyen változás ezt nem lehet sokáig fent tartani.A Kubaikról sokan mondják nálunk hogy jól élnek meg mi gondjuk van .Ez persze nem igaz ,szabadság jogok megvonása ,korlátozás elég gond. Lehet kicsit nyers leszek ,de őszinte is én nekem a véleményem róluk ennyi : "Nem boldogok de nem sírnak annyit mint a magyarok". Pl Havannából utaztam le Varaderoba és meg vettem a buszjegyemet amit nem lehet a buszsofőrnél megvenni hanem csak a buszpályaudvaron jegypénztárba ez első ember, második ember becipeli a nagy táskámat a pályaudvar csomag tárolóba ,harmadik ember kicipeli a buszhoz , negyedik ember a buszsofőr és ötödik ember aki vele megy az úton végig ,beszélget vele mást nem nagyon csinál .Tehát 5 ember csinál olyat amit egy is megtudna ,könnyű kitalálni ez nem lehet nyereséges. De mindenkinek van munkahelye ,legalábbis papíron. Az üzletek üresek nem is kell 500 fajta mosópor , sosem volt a szívem csücske a hülye fogyasztói társadalom. Abszolút ami volt jó volt .Nem kell több ,na persze voltak dollárboltok mint nálunk a régi rendszerbe , a Calle Obispot én meg a Havannai Váci utcának nevezem, Kb olyan.Viszont az a sok korlátozás illetve szabadságmegvonás hiányzik. Ezért jó lenne ha változás lenne, sokkal több joga lenne az embereknek ,viszont amiért nem kéne hogy változás legyen .Akkor rengeteg multi megszállná Kubát ,a régi autókat elvinnék onnan ,rengeteg turista lenne ami a hagyomány, kultúra és legfőképpen a természet rovására menne. Fantasztikus az élővilág van ott és tenger is kristály tiszta .Nincs tömeg turizmus,ezért ,sajnos az ember aki mindent kizsákmányol és szeret a mának élni. De rengeteg lehetőség is van , nagyon sok alternatív energia forrás van csak nincs kihasználva. Olyasmi van hogy nagy fekete hordó a tetőn tele vízzel és ingyen a meleg víz az van .De persze nap kollektorok kellenének és ami nagyon fontos még,sokat fúj a szél.Tehát abból is rengeteget lehetne nyerni. Fűteni Kubába nem kell ,télen is kb ugyanolyan a hőmérséklet mint nyáron ,csak nyáron több a csapadék. Szóval elképesztő olcsó lenne a rezsi.
Néha órákig ültem ,sétáltam az utcán és figyeltem az embereket mit csinálnak ,hogy élik a mindennapjaikat.

Elérkezett az idő mikor vége volt a Havannai utazásomnak ,másnap irány Varadero. / Kubai tengerparti üdülőhely Varaderoba/ A hotel recepciónál érdeklődtem másnap mikor megy a transzfer busz Varaderoba. Mert nekem ez még Budapesten le lett foglalva és ki lett fizetve. Mondom a délig ide érek az jó .Persze mondták oké,gondoltam hamarabb jövök azért biztos ami biztos.kb negyed 12 re értem oda kiderült a transzfer busz reggel elment már. Senki nem tartotta magát hibásnak .Ezért mentem utoljára utazási irodával ,meg drága is. Kerestem buszt megoldottam a dolgot. Budapesten voltam a Winair travelnél reklamálni azt mondták fizetnek ha hozok számlát. Nem is az összeggel volt baj hanem kellemetlen volt ott kint. Kerülni kell az utazási irodákat.

Varaderoról tudni kell az egy 22km hosszú félsziget. Turista paradicsom ,teljesen ki van építve csak hotelek vannak. kb 120km re van Havannától . Akkor mikor voltam még határ átkelőhely is volt. Oda nem mehetek be helyiek csak aki ott dolgozik ,meg a turisták. De az a határ átkelő hely már nincs meg elbontották. A víz tiszta nagyon .De ez nem az igazi Kuba ,a szocializmusnak ,hagyományoknak itt nem sok jele van. Még is 4 turistából 3 csak ide jön aki Kubába látogat. Én csak pár napot voltam itt de nyugodtan kihagyható.

Ami nagyon érdekes és jó lehet az Trinidad Santa Clara, ,Cienfuegos, Matanzas, szép városok ezek, ahol meg a legjobb dohány terem az Pinar del Rio környéke. Bármikor visszamennék Kubába egy-két hónapra de évekig biztosan nem élnék ott. A szabadság megvonás illetve az a csomó korlátozás nem igazán kedvemre való.De aki teheti igyekezzen az utazással. Ki tudja mikor lesz változás ott. Ajánlanám a Lonely Planet útikönyvét magyar nyelvű is jó csak kb 10 éve lett kiadva az angol nyelvű Lonely Planet könyvet minden évben újat adnak ki .És a Lonely Planet oldaláról letölteni is lehet úgy lényegesen olcsóbb . Ajánlom még Oliver Stone amerikai film rendező Comandante címmel érdekes interjút készített Fidel Castroval 2003-ban .Magyarul is kiadták Dvd-én Varaderoból jött vissza a gépem Amszterdamba ,közbe Jamaicába leszálltunk így 12 óra lett az út . Este fél 6 kor indultunk el és Amszterdamba értünk reggel fél 6 ra ,de az nem reggel fél 6 mert 6 órával előrébb van Amszterdam tehát délután fél 2 volt már.Akkor nem vettem észre semmit meg haza mentem fáradt voltam aludtam stb. De pár nap múlva nem tudtam elaludni éjfélkor .Miért ? Mert Havannába még csak este 6 van ,érdekes jelenség kell egy vagy két hét mire át áll a szervezet .Persze aki gyakran utazik az tudja hogy így van.....
Köszönöm hogy elolvasta élménybeszámolómat ,bármilyen kérdés van ha tudok segítek .Bármilyen észrevételt ,ötletet szívesen veszek .
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo