Magyarország, Budapest, a Jókai kert, SzG3

Magyarország Budapest

Ott-tartózkodás ideje: 2014. máj. 23.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 469 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. máj. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Budapest  Jókai kert  Magyarország 

Budapest egyik kevésbé ismert helyét mutatom be. Én is csak úgy bukkantam rá, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapját böngésztem a Sas-hegyi természetvédelmi terület miatt és ott láttam meg, hogy van egy ilyen terület is, ami az Ő kezelésükben van. Talán önmagában nem érdemes meglátogatni (erre később kitérek), de ha valaki a Szabadság-hegy, Normafa felé megy, egyszer érdemes megállni itt. Ott kell egyenesen tovább menni, ahol az Istenhegyi út derékszögben elkanyarodik jobbra a fogas állomása felé, majd keresztezi azt (nem kell jobbra kanyarodni, hanem egyenesen kell menni). Az Istenhegyi úttól egy saroknyira van. Rögtön a bejárathoz jutunk, de ott nem lehet parkolni, balra fordulva találunk egy zsebkendőnyi helyet, ott ez kb 1 kocsi részére megoldható.
Azt elmondhatom, hogy Jókai igen jó helyre tette a villáját. 1853-ban vásárolta meg a volt kőbánya területét (2 ha), később különféle fákat telepített ide, hogy a hegyi szelet azok lefogják. A bányát feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat, szőlőt, rózsát telepített ide. Épült egy présház is. Sajnos a villa a későbbiekben elpusztult, csak a présház maradt meg. Az idilli képet az rondítja el (de nagyon), hogy a kertbe több, igaz természetvédelmi cég, telepedett be (pld a Madártani Egyesület, a Madártani könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum (Jókai emlékszoba)), amivel önmagában nem lenne baj, de valódi szocreál barakkokkal szórták tele a területet. A terület fele viszonylag jól karbantartott, különösen a présház környéke (a présházban madártani kiállítás van), de a felső út feletti másik fél eléggé elvadult állapotban van. Ezen út mentén egy kőzettani bemutató található, szerencsére a követ becsületesen fel vannak címkézve. Ennyi.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo