Balin talált rám a siker és a szerelem

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jan. 01.  - 2014. máj. 30. (1610 nap)

1 hozzászólás I 2 386 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. máj. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: bali művészet kutura spiritulizmus gyógyszer lélek paradicsom elvágyódás szerelem love 

Balin talált rám a siker és a szerelem

Szűk Norbert képzőművész 36 éves korára túl volt egy váláson, jó néhány szakmai csalódáson rengeteg tapasztalaton, és Balin szerette volna kipihenni magát. Ahogy teltek a hónapok és az évek, egyre több művészt ismert meg, saját kiállításai lettek, majd pedig beleszeretett egy Jakartában élő, magyar lányba. Esküvőjüket szintén a szigeten tartották, és ott fogant meg a fiúk is. Ízek, imák, szerelmek férfiverzióban.

Szerelmi történetéről könyvet és filmet készítenek.


“Az emberek szeretik valamilyen olvasmányélményükhöz kötni az utazásaikat: a Da Vinci-kód miatt Rómába utaznak, az Ízek, imák, szerelmek miatt Balira vágynak. Engem a csalódásaim vittek egzotikus utakra”- mondta Szűk Norbert képzőművész, aki hét évvel ezelőtt Balin telepedett le. Addig utazó regényében a nehézségek, elutasítások bonyolították a cselekményt, aztán az indonéziai fejezetek következtek, ahol váratlanul megjelent a szerelmi szál, a szakmai sikerek, és a dolgok szép lassan a helyükre kerültek.

Két trikót vittem, egy fürdőgatyát és egy papucsot

“Fesztiválszervező voltam napi húsz órában. Hat év alatt 100-120 művészeti fesztivált,művésztábort,kiállítást szerveztem. 2004-ig nagyon ment a szekér, de aztán a kulturális életben eljött egy válság, és minden nehezebb lett. 36 éves koromra túl voltam sok csalódáson, és teljesen elfáradtam. Ekkor döntöttem úgy, hogy elutazom Balira, és semmit nem csinálok. Két trikót vittem, egy fürdőgatyát, és egy papucsot. Néztem a tenger horizontját, és robogóztam, ezzel teltek a hónapok. Először csak a napokat vesztettem el, végül már azt sem tudtam, otthon tél van-e vagy nyár.”

A döntésben az indonéz szigetvilág lenyűgöző díszlete, az ott élő emberek nyitottsága és egyéb, turisztikai vonzerőn kívül az is közrejátszott, hogy a magát “szűkrealista” művészként aposztrofáló Szűk Norbert szerint Bali a művészetek Mekkája és a Spiritualizmus fellegvára, az utolsó bástyája a világ kultúrájának. A másfél éves semmittevés alatt Balin kívül Jávát, Lombokot és a többi Indonéz szigetet is jobban megismerte, a Gili-szigeteken búvárkodott. Kezdetben egy emberrel tartotta a kapcsolatot, egy Japán belső építésszel, akivel együtt festegettek és tervezgettek épületeket.Norbert egyre jobban belekerült a belsőépítészeti és a művészeti életbe.Pár év alatt minden fontos embert és művészt megismert,Befogatták és segítették.Az emberek közvetlensége és közlékenysége tette ezt állítja Norbert és az,hogy mindig mert lépni a céljai felé.

A parton sámándobokkal előidézték az esőt

“Aztán nagyon sok izgalmas, pezsgő emberrel hozott össze a sors. Egy világhírű, zsidó festő, Rom Yaari meghívott, hogy lakjak nála, ingyen reggelit, ebédet, vacsorát ajánlott fel, és hihetetlen dolgokat csinált. Egy este a barátaival a tengerparton sámándobokkal rituális táncot jártak, és előidézték az esőt.” Balin egyébként a monszun éghajlat a jellemző, az esős évszak decembertől márciusig tart, olyankor sámándobok nélkül is jöhet a zuhé.


A Jóisten azt ígérte, találkozom valakivel

Szük Norbert a horizontfigyelések és robogózások közepette sok, érdekes emberrel megismerkedett. Többek közt a festő Mario Blancóval Indonézia leghíresebb múzeumának a Balnco muzeum tulajdonosával, aki a balinéz kulturális élet meghatározó alakja, és nemrég Mick Jaggerrel is összefutott egy rövid beszélgetésre, és konstatálta, a balinéz klíma és a rock'n'roll segít megőrizni a fiatalos lendületet.

A legmeghatározóbb, véletlen találkozását pedig egy esküvőnek köszönheti, ahol megismert egy magyar angoltanárt. “2007-ben egy magyar vállalkozó ismerősöm beleszeretett egy indonéz lányba. Az esküvőjére engem kért fel cameramannak, és ott ismertem meg a násznéphez tartozó Dezséry Dorottyát. A neve azt jelenti, Isten ajándéka. Előtte azért keményen éltem, de aztán a Jóistennel elbeszélgettem, aki azt mondta, ha azt az életformát abbahagyom, végre találkozom valakivel. Dóri olyan nekem, mint Dalínak Gala. Mindenben hisz, amit csinálok, a művészetemet is isteníti.”

Távkapcsolatból letelepedés

A megismerkedésük idején a lány Jakartában egy gimnáziumban angolt tanított. Egy ideig távkapcsolatban éltek, és amikor tehették, felültek a helyi repülőjáratra, és meglátogatták egymást. Amikor a kapcsolat komolyra fordult, Dorottya is Balira költözött. “Annak ellenére, hogy Jakarta egy muszlim nagyváros, ahol tízmillióan élnek, Balin több a lehetőség a kultúra és a turizmus miatt is. Kiállításokat szerveztünk közösen ausztráloknak, és más művészeknek, majd céget alapítottunk. Kedvesem nekem is szervezett kiállításokat és íratott rólam cikkeket neves, távol-keleti lapokba.”

A pár nem vásárolt saját lakást a szigeten, hanem albérletet választottak, és átlagosan évente új lakásba költöznek. A bérlemények nem kerülnek sokba, a rezsi nem vészes, a fix, havi költségek közé tartozik viszont a vízumot fizetik minden hónapban .

“Van persze bürokrácia és korrupció is. De ha a rendőr megállít valamilyen szabálysértés miatt, és fizetsz neki ezer forintnak megfelelő összeget, akkor annyira örül, hogy este abból a pénzből meghív téged valahová. Balin mindig a jóban kell keresned a rosszat, itthon a rosszban a jót. Azok után, ahogyan a szigeten élhetek, a magyarországi lét olyan nehéznek és művinek tűnik.”
A kisfiúnk Szűk Szimon, a neve azt jelenti Balinézül: köszönöm

A pár tehát huzamosabb időre rendezkedett be az egzotikus létre. “Nem volt kérdés az sem, hogy az esküvőnket Balin tartsuk-e. Nem a hagyományos balinéz esküvőt választottuk, hanem protestáns szertartás mellett döntöttünk. A kisfiúnk is a szigeten fogant meg, de amikor Dóri a negyedik hónapban járt,többször hazajöttünk, hogy a nagyszülők is részesülhessenek az örömünkben. A fiúnk a Kútvölgyi kórházban született meg, a neve Szűk Szimon, ami balinéz nyelven azt jelenti, köszönöm.”

A kisfiú születése után a pár Magyarországon maradt, de a terveik szerint visszatérnek majd Indonéziába. Addig is Szűk Norbert ingázik Bali és Szentendre között, ugyanis rendszeresen részt vesz a Bali Art Camp művész és spirituális táborok szervezésében, emellett turisztikai vállalkozásba fogott kint Balin, Alkotótáborokat, kulturális és spirituális utakat szervez. Tavaly Indiában, Jodhpurban két alkotótelepet hozott létre.Az Indiai tábor szervezésüknek is óriási sikere lett.Novákfalván,Fonyódon,Pilisszentlelken szervezett és hozott létre alkotótáborokat.Emellett művészeti szakköröket tart Norbert fiatal képzőművészeknek Balin és Magyarországon egyaránt,hogy átadja mindazt a tudást amit már megtanult.

Romantikus túrák szerelmi bánat ellen

“Ami Balit illeti, turistacsoportokat viszek körbe. Minden érdekesség benne van egy 14 napos programban: az ékszerkészítők utcájától az elefántúsztatásig. Dzsungeltúrát is be szoktam tervezni, és nagyon jó azt látni, amikor egy tisztaságmániás, otthon is nercbundát viselő nő elengedi magát, és szétcsapatja a haját a vízesés alatt.”több száz olyan programot ismerünk,amelyet más nem szervez és ismer.

A festő legújabb elképzelése pedig egy egészségügyi spirituális túra, amelynek a célja, hogy a turisták párra találjanak az útitársak közt. “Akkor támadt ez az ötletem, amikor egy fiatal srác, meg egy lány, akik nem ismerték egymást, kiutaztak egy nagy csalódásuk után. Azt mondták, hallották a történetemet és hátha nekik is szerencséjük lesz. Esténként iszogattam, beszélgettem mindkettejükkel, majd úgy gondoltam, bemutatom őket egymásnak. Azóta óriási a szerelem köztük. Miért ne történhetne meg ez mással is? Baliban van valami, amitől az emberek szerelmesek lesznek.”

az első szerelmespár óta több mint húsz pár lett szerelmes egymásba és több ember súlyos betegségéből gyógyult meg túráik során.Sokaknak gyermekük fogant meg Balin egy két hét alatt,olyanoknak is akik évekig próbálkoztak. .Történetük és túráik gyógyír a léleknek.Ezért is prófétái a szigetnek és hálásak mindenért amit mi kaptak a szigettől.


Miért ne történhetne meg ez mással is? Baliban van valami, amitől az emberek szerelmesek lesznek.”

DONOR ART TÖRTÉNET:)


„DoNor Art, az egzotikus élménytadók”

Dezséry Dorottya fotóművész, és Szük Norbert festőművész, külön-külön indult el kalandvágyból Indonéziába. Balin, az „istenek szigetén” ismerkedtek meg és házasodtak össze; azóta is kéz a kézben szerveznek meghökkentő, trópusi élményekkel teli túrákat, programokat, kulturális eseményeket. Balin szerelmükből megfogant kisfiuk, akinek neve „köszönöm”-öt jelent balinézül.

A művészházaspárt nemcsak befogadta Bali, de a helyi művészek és fontos személyiségek is a barátságukba fogadták. Különleges kapcsolataiknak köszönhetően a résztvevőknek titkos helyszíneket, szertartásokat, személyiségeket, és művészeket is be tudnak mutatni, akikkel rendszerint nagyon kevesen ismerkednek meg (pl: a Blanco Renaissance Museum-ban, a világhírű Mario Blanco stúdiójában szerveznek kiállítást a túra résztvevői számára).

A pár „DoNor Art”-nak nevezte el kezdeményezését nevük kezdőbetűi és szerelmük után, egyben azt is sugallva, hogy nem mindennapi történetüket, művészeti szervezésüket, és programjaikat megosztják az érdeklődőkkel.

Szük Norbert festőművésznek könyve jelenik meg 2014-ben „Aki mer, az szerelem!” címmel – „Ízek, imák, szerelmek férfiverzióban”.

Előrendelhető: baliartcamp@gmail.com

honlapjuk:
www.donorart.hu

Dóra Dénes-TraveloKönyv hamarosan!


Szük Norbert festőművésznek könyve jelenik meg 2014-ben „Aki mer, az szerelem!” címmel – „Ízek, imák, szerelmek férfiverzióban”.

Előrendelhető: baliartcamp@gmail.com

„Ahol az álmok valósággá válnak…

Mindig a nők írnak szerelmes regényeket, most végre egy férfi, aki mert írni a szerelemről. A szerelemről, amire egész életünkben vágyunk, mindannyian: férfiak és nők egyaránt.

Van, aki bevallja, és van, aki nem. De nem tudunk élni nélküle! A szerelem a mozgatórugója ennek az egész különös világnak: a nők álmodoznak a fehér lovon járó hercegről, a férfiak pedig álmaik asszonyát keresik. Néha úgy érezzük, ránk talált az „igazi”, aztán hangos civakodással összeomlanak az érzelmekből felépített légváraink.

Számítógépeink képernyővédői általában valami egzotikus sziget pálmafáit, tengert és virágokat ábrázolnak, hogy elvigyenek minket a szürkének nevezett hétköznapok világából egy mesés tájra, vagy vágyott álomba.

Illúzió? Vagy lehet valóság is az elképzelt paradicsom? Igen, megtörténhetnek a csodák, csak hinni kell bennük.

Amikor vasárnap esténként sírdogálva bámulunk egy-egy amerikai szerelmes filmet, ami valahol az elveszett édenben játszódik és a végén egymásra találnak a szerelmesek, akkor nem is gondoljuk, hogy velünk is megtörténhetne.

Valóban valósággá válhatnak az álmok? Eljöhet a herceg, betoppanhat álmaink asszonya? Ez a regény igaz és kitalált történetek eseményeiből mesél az Olvasóknak, élvezzék és szeressék. Higgyenek abban, hogy az álmok egyszer valósággá válnak.

Jó Utazást kívánok a mesék birodalmába, ahol minden megtörténhet.”
Vészabó Noémi
festőművész-író

„Aki hisz a csodában, annak megtörténik.
Akinek megtörténik, az tett érte.
Aki tett érte, az Szük Norbert.”
Schell Judit színésznő

„Mindenkinek szívemből ajánlom ezt a szürreális utazást.”
ef Zámbó István festőművész
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Kuszku - 2014.10.21. 16:59

Ázsiai és ausztráliai/új-zélandi utazással kapcsolatosan végzünk felmérést (élmények, mit szerettek, miért utaztok oda, kedvenc helyek stb.). Ha tehetitek válaszoljátok meg az alábbi kérdőívet. Köszi :)https://atevelemenyed.hu/q/76


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina