Nagy svájci körutazás I.

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2013. júl. 06.  - 2013. júl. 13. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 657 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. jún. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar signal Beszámolója

Cimkék: Innsbruck  Jungfrau  Locarno  Lugano  Luzern  Schaffhausen  StGallen  Trümmelbach  Zürich 

PÉNTEK hajnal 5.35-re érkeztünk a Déli pályaudvar, Déli Üzletház felőli parkolójába, ahol teljesen üres tér fogadott. Mire elbúcsúztunk, sógornőnktől és fiunktól - akik kocsival felhoztak bennünket, - már szállingóztak a leendő útitársak. A busz pontosan jött, az utasok beszállása és a csomagok berámolása zökkenőmentesen zajlott.

A svájci határ előtti tranzitszállásig, az utat - háromóránként - rövid „technikai” kitérők tarkították.
Megálltunk Innsbruckban, melynek egyik jelképe kis utcákkal, régi házakkal tarkított óvárosban álló a 15. században épült Aranytetős ház (Goldenes Dach). I.Miksa császár és felesége egykoron a ház erkélyéről figyelte a főtér eseményeit. A ház falát festmények borítják, 2657 aranyozott sárgaréz lap fedi a tetejét. Belvárosi sétánk során még megcsodáltuk a Mária Terézia utcát, a várostornyot, a Szent Jakab Dómot, a Hofburgot és a Hofkirche-t. A Hofkirche bejárata mellett látható a franciák ellen harcoló Andreas Hoffer tiroli szabadságharcos síremléke, akit balszerencséjére, a franciák elfogtak és Mantuában kivégeztek. Középen I. Miksa lenyűgöző síremléke kápráztatja el a látogatót, melyet csak fokoz a 28 életnagyságú ércszobor, közöttük a Zsigmond magyar király lányáé, Erzsébeté, a későbbi V. László király édesanyjáé is.
Tranzitszállásunk egy tiroli kis faluban, Flirschben, a Grissemann panzióban volt.

SZOMBAT reggeli után indulás Svájcba, ahol az első állomás St. Gallen. Megtekinthettük az apátságot és a világhírű könyvtárat. A ma látható katedrális késő barokk stílusban épült 1755 és 1765 között. A könyvtár könyveit a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteményének tartják.
Több mint 160 000 könyvet tartanak nyilván, amelyből 2200 kéziratos. Ezekből időszakosan az üveg vitrinekben kiállítanak egyes ritkaságokat. Feledhetetlen élmény ennyi kézzel írott könyvet látni! Érdekesség, hogy a X. században kalandozó magyarok is megfordultak itt, igaz ennek Heribald baráton kívül senki sem örült.
Rövid utazás után, máris a schaffhauseni Rajna-vízesésnél vagyunk. Aki a Niagarához hasonló, hatalmas vízesésre számít, az csalódik. A zuhatag mindössze 23 méter magas és nagyon széles, 150 méter hosszan zúdul le a víz hatalmas robajjal a mélybe. Torkolati vízhozama közel 2400 m3/s. Tehát nem magas, de elég széles, ezért Európa legnagyobb és leglátványosabb vízesése. (A vízesés kiépített sétaúton is megközelíthető, csakúgy, mint a vízibuszokon, sőt, csónakkal egészen a vízesés lábánál található sziklákig is el lehet merészkedni. Hát mi az utóbbit nem mertük volna…)
Következő megálló Zürich… Csalódás volt. Talán a főtéren és a környéken levő fesztivál miatt, ahol minden emberi hangot elnyomott a fülsüketítő zene, nem kímélve a templomokat sem.
Rövid séta az óvárosban, ahol minden zárva a szombat miatt… Egyik nevezetesség a zürichi Szent Péter-templom, melynek legfeltűnőbb jellegzetessége a hatalmas órája. 8,7 méteres átmérőjével ez a legnagyobb számlap Európában.
Továbbutazva Bürglenben lévő szállásunk felé útközben megálltunk Altdorfban megnézni a főtéren álló Tell Vilmos szobrot.

VASÁRNAP Utazás a Szent Gotthárd-hágó útján, vadregényes alpesi tájakon keresztül Ticino kantonba. Útközben megálltunk a Reuss-folyó fölötti hidaknál fotózni.
Az 1230-ban épült Teufelsbrücke, azaz Ördöghíd volt az első fahíd a svájci Reuss-folyó vájta völgy fölött, mely összekötötte a Schöllenen-szoros északi és déli oldalát. A híd többször is elpusztult, ezért babonák szerint ma is átok ül rajta. A monda szerint az első hidat ugyanis az ördög építette, megígérte ugyanis az embereknek, hogy segít hidat emelni, ha cserébe megkapja annak a lelkét, aki elsőként átkel rajta. Amikor a híd elkészült, a helyiek egy kecskét hajtottak rá. Az ördög látva, hogy becsapták, dühében egy hatalmas sziklát hajított a szorosba, hogy szétrombolja a hidat. A ma is látható, több mint kétszáz tonnás, Ördögkőnek keresztelt sziklát 1977-ben egy autópálya-építés miatt arrébb mozdították eredeti helyéről, amit a helyiek máig rossz ómennek tartanak.
Ticino kantont a kristálytiszta vizű alpesi tavak, mediterrán növényzet, és hangulatos, olasz városok jellemzik. Megnéztük a Santa Maria degli Angeli-t, Lugano leghíresebb templomát, mely a közel van a tóhoz és a bevásárló utcához. Kívülről szép, de nagyon egyszerű, azonban belépve, elakad a lélegzetünk. Leonardo da Vinci tanítványa, Bernardino Luini a 16. században monumentális freskót festett a falra, (Krisztus a kereszten), ami lenyűgöz bennünket, látogatókat.
A közös program utáni szabadidőt kihasználva végre ihattunk egy igazi espresso-t.
Délben egy sétahajózáson vettünk részt a Luganói-tavon, ahonnan egy új perspektívából láttuk a várost.
Továbbutaztunk Locarnoba megnézni a Sziklás Madonna zarándoktemplomot, ahova az ún. funicolare-val fogaskerekű) lehetett felmenni. A templom egy hegynyúlvány tetején van. 1596-ban épült egy kápolna helyén, ahol Bartolomeo da Ivera ferences rendi szerzetesnek megjelent Szűz Mária. A templomba vezető folyosón több ember nagyságú szoborcsoport látható, pl. az Utolsó vacsora és a Pieta.
Némi séta után irány a bürgleni szálláshely… Vacsora után még sétáltunk egyet a rendezett tiszta kis faluban.

HÉTFŐ-n kora délelőtt érkeztünk az első látásra is hangulatos Luzernbe. A belvárosban, kis standokon zöldséget és gyümölcsöt árulnak. Itt köszönt ránk magyarul egy fiatal eladólány…
A város egyik jelképe az Oroszlános emlékmű. A sziklába vájt oroszlán fölé latinul ezeket a szavakat vésték: “A svájciak hűségéért és bátorságáért”. Az oroszlán arcán a tragikus lemondás tükröződik, feje a csorbult pajzsán nyugszik. A megmunkálás nagyon aprólékos, a sörénye, a feje, a lábak izomzata tökéletesen kidolgozott, a szeme szinte sír. A haldokló, nagyméretű oroszlán szoborral a Svájci Gárda több mint 200 katonájának állítottak emléket, akik a francia forradalom idején, a Tuileriák kertjében, XVI. Lajos király védelmében haltak hősi halált.
Luzern másik jelképe a világ legrégebbi, 1332-ben épült fedett fahídja, a Kapellbrücke. Több mint 600 évig gyalogolt rajta a nép egyik partról a másikra, 1993-ban azonban, egy elhajított cigarettától, porig égett. Gondosan restaurálták, de néhány középkori festmény menthetetlenül odaveszett.
Továbbutaztunk Interlaken érintésével a Berni-Alpok (a Jungfrau-csoport) 4000 m magas hegyei között fekvő Lauterbrunneni-völgybe, Svájc egyik legszebb gleccservölgyébe, ahol lehetőség volt a híres Jungfrau fogaskerekű vasúttal felmenni egy kilátópontra. A panoráma egy életre szóló élmény marad.
Délután a Trümmelbach gleccservízeséseket néztük meg, ahol vízesések egy hegy belsejében vannak. Kilépve meglepetten tapasztaltuk, hogy kint is vízesésszerűen szakad az eső, így bőrig ázva jutottunk el a buszhoz…

Indulás az új szálláshelyre, tipikus alpesi tájakon keresztül, francia Svájcba, Villars-sur-Ollon-ba (Eurotel Victoria).
signal kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.5 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina