Nagy svájci körutazás II.

Svájc

Ott-tartózkodás ideje: 2013. júl. 06.  - 2013. júl. 13. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 262 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. jún. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar signal Beszámolója

Cimkék: Chillon  Genf  Lausanne  Matterhorn  Rattenberg 

10. KEDD-en, a Genfi tó partján lévő Lausanne-ba mentünk. Az óváros felső központjában, a „svájci” a Notre-Dame katedrális található: XVI. századi figurális domborművekkel díszített kapujának talán nincs is párja a világon.
A sok szép virágkert közül talán az Olympia Múzeumé a legismertebb ahol a sport szépségét hirdető szobrok várják a látogatókat.

Genf a tó nyugati végén helyezkedik el, ott, ahol a Rhône kilép a tóból. Jelképe a Jet d’Eau, a 130 méter magasra emelkedő vízsugár.
A város nevezetességei közül a Szent Péter-székesegyházat fedeztük fel, ami több mint 7 évszázad alatt nyerte el mai formáját.
A katedrális eredetileg katolikus istenháza volt, 1536-ban lett a protestánsok székesegyháza. Genf lakói ugyanis ekkor fogadták el a protestáns reformációt. Kálvin János 1541-ben ebben a katedrálisban kezdte meg genfi igehirdetését.
Itt volt 1712-ben Jean-Jacques Rousseau keresztelője.
Legszebb része a XV. századból származó gótikus stílusú, eredetiben megmaradt, Makkabeus-kápolna, melynek sötétkék mennyezetén arany csillagok ragyognak.

A templomtól néhány utcányira találjuk a Reformáció emlékművét. A 100 méter hosszú, díszes alkotáson a reformáció nagy alakjai mellett Bocskay István erdélyi fejedelem szobrát is láthattuk.

11. SZERDA-n napfényes időben vágunk neki a szfinx alakú Matterhorn meghódításának. Az utolsó helység, ami még busszal is elérhető Tasch. Innen már csak vonattal lehet továbbmenni, vagy elektromos járművel és persze gyalogosan. A vonatok 20 percenként indulnak Zermattba, melynek fő nevezetessége, az innen induló hegyi vasút (fogaskerekű), ami a Matternhorn-ra kiváló kilátást biztosító Gornergrat csúcsra megy. Maga Zermatt városa, 1600 m magasan, egy üzletekkel, éttermekkel és sétálóutcákkal jól ellátott, hotelekből és panziókból álló üdülőkomplexum.
Mi a fogaskerekűvel, a csúcsig mentünk, ami 5-6 megállót jelent. A 3089 m-en lévő Gornergrat-on egy csillagvizsgáló és meteorológiai központ és egy kilátópont található. Innen jó kilátás nyílik, a Tobblerone csokit is megihlető, Matternhornra (4478 m). A nyár ellenére meglepően sok havat láttunk, de a nap hatására rendesen elkezdett olvadni. Lefelé mi is gyalog indultunk el – minél többet lássunk a tájból -, ami nem volt túl jó ötlet, mert az olvadó hó csúszóssá, néhol folyékony sárrá változtatta a talajt. (Egy fiatal japán lányt szabályosan ki kellett húzni egy szárazabb részre. A sikeres mentés után egyik társunk, egy esésben meg is sérült.) Két megálló után „vert had”-ként szálltunk vissza a fogaskerekűre.
Késő délután érkeztük vissza a szálláshelyünkre.

12. CSÜTÖRTÖK reggel, a 9 órás nyitás előtt érkezünk a Waadt kantonhoz tartozó Chillon várához. A Genfi-tó keleti végében, Villeneuve és Montreux között, a Savoyai hercegek által sziklára épített, kiváló állapotban megmaradt vízivár megőrizte korabeli hangulatát. (Van magyar nyelvű tájékoztató is!)
A várról 1150-ben tesznek első ízben említést írásos formában. Akkoriban Chillon a Savoyai grófok és hercegek kezében volt, akik részben Blonay uraival együtt gyakoroltak jogot a vár felett, közösen ellenőrizték a tó melletti keskeny átjárót.

A XVI. szd.-ban Savoya hercege, a Bernnel szövetséges Genffel került összetűzésbe. A harcok során Bern - Freiburg segítségével -, 1536-ban meghódította Waadtot. A hadjárat Chillon várának bevételével zárult.
A bernieknek sikerült kiszabadítaniuk François Bonivard genfi apátot, akit Savoya urai hat évig (1530 1536) tartottak fogva a vár börtönében, mert a reformációt és Genf függetlenségét támogatta. Szomorú rabságát Byron is megírta A chilloni fogoly című művében. A lord 1816- ban a nevét is belevéste a földalatti börtön falába, ami ma is jól látható.
1798-ban Vevey-ből és Montreux-ból származó waadti hazafiak foglalták el a várat, azóta Waadt kanton birtoka.
A várárok utáni hatalmas kapun belépve mindjárt a középkorban érezhettük magunkat. A várat 3 udvarra osztották, amelyből az elsőben katonaság és a kapuőrség kapott helyet. A második udvar körül volt a várgondnok lakosztálya, a raktárak és a börtönök. A harmadik udvar körül a gróf és udvartartásának lakosztályait és a kápolnát találjuk.
A második udvarba átjutva megnéztük a várúr nagytermét, majd a hálószobán áthaladva bejutottunk a címerek termébe. A nagyterem, az ünnepségek és fogadások színteréül szolgált. E fontos helyiségek mellett beléphettünk a korabeli mellékhelyiségekbe is, ahol várfal külső oldalán természetes úton távozott el az emberi ürülék…
Az ülőfülkés ablakokban megpihenve, a tópartot övező hegyek látványában gyönyörködhettünk…

Továbbindulás Bernbe. A városalapító, V. Berthold herceg nem tudta eldönteni, mi legyen a város neve. Úgy döntött, hogy arról az állatról kapja a nevét, amelyet vadászai elsőként fognak el a város melletti erdőben. Mivel egy medve cammogott pont arra, így lett a város neve Bern.
Az egész belváros végigjárható a lábasházak árnyékában, ez különösen esős és túl meleg időben jelent nagy előnyt. Az utcák kereszteződéseiben több helyen találhatunk szép festett kutakat, melyek vize iható.
A fő út büszkesége, a Zytgloggeturm (harangtorony), melynek óráját Kaspar Brunner készítette 1526-30 között. Minden egész órakor egy aranyozott figura kalapáccsal üti a harangot, míg negyedóránként torony egyik oldalán figurák kelnek életre.

Késő délután érkeztünk a lichtensteini Vaduzba. A várkastély sajnos nem látogatható, akkor sem ha az uralkodó és népes családja nincs az udvarban. Maga a város felejthető…

Estére érkeztünk meg az osztrák szálláshelyünkre, Flirschbe. Kipakolás után még sétáltunk a bájos faluban, ahol a főtéren felállított dobogón tiroli zenét játszott a helyi zenekar…

13. PÉNTEK reggel indulás hazafelé. Útközben még megálltunk a legkisebb osztrák városkában, Rattenbergben, mely különleges középkori hangulatával és üvegművészetével méltán vívta ki a világhírnevet. A város szinte tele van ajándékboltokkal, különös tekintettel az üvegtárgyakra.
Múzeuma is van, egy régi kovácsműhely, ahol ügyes üzleti megfontolásból a csoportok ingyen nézhetik meg a kiállítást, majd vásárolhatnak a mellette található ajándékboltban. A várromból pedig csodálatos kilátás nyílik az Inn völgyére.
Mi magyar turisták pedig azt is megtudhattuk, hogy Rattenberg egykori várbörtönében tizenhét évet töltött ártatlanul Zrínyi János Antal, az összeesküvés vádjával lefejezett Zrínyi Péter fia...

ÖSSZEGZÉS: A szállások tiszták, a reggeli Svájcban, takarékosságra törekvő, de elegendő volt. A vacsorát mi kihagytuk, mert nem nyűgöz le bennünket a német és francia konyha. (Az út során, napközben vagy este mindig volt mód vacsorának valót beszerezni!)

Az utazási iroda szervezésével, az összeállított programmal, de különösen az idegenvezetővel teljesen elégedettek voltunk.
signal kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina