Magyarország, Tata, a vár és közvetlen környéke, SzG3

Magyarország Tata

Ott-tartózkodás ideje: 2014. máj. 07.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 305 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. jún. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország  malom  öreg-tó  tata    vár 

Komárom után látogattam el ide, sajnos mire ide értem az idő erősen beborult és a szél is feltámadt. Így sajnos nem sikerült túlságosan derűs képeket készítenem, de ez van.
Tata fekvése pazar, az Öreg tavat kb. 60 %-ban körül öleli és ami nagyon jó, hogy szinte végig lehet az egész partvonalon sétálni. Különösen a vár körüli sétányok nagyon látványosak.
Nekem a régi 1-es út felőli oldalon sikerült leparkolnom, ott egy kicsit kifelé már nem kell parkolási díjat fizetni, a séta meg nem ártott meg még senkinek. Innen könnyű lejutni a partra. Ugyanakkor már itt szembesülünk azzal, hogy a "vizek városá"-ra települt malmok nincsenek a legjobb állapotban. Ez igaz több malomra is, még a vár mellett található Cifra malomra is. Úgy láttam, hogy a városon átvezető árkok, amelyek a malmokat üzemeltették, szárazak, pedig igen látványos színfoltjai lehetnének a városnak. Hogy milyen, az igazából a Cifra malomnál látszik. Itt ugyanis bár a malom, ill a kerekei nem üzemelnek, a tóból kifolyó víz mutatja, mekkora erővel forgathatná a malom kerekeit. Ez szintén látványos lenne még ha a malomban nem is történne semmi (1830-ban 15 működő malmot tüntettek fel. Ezeknek csak egy része őrölt lisztet, a többi kalló malom volt. Ezek a bőrgyártásban vettek részt). De térjünk vissza a sétányra. A sétány mellett kis hajóállomás, a tavon rendszeres kishajó forgalom van (turista szezonban, a kis melléknév szó szerint értendő). A sétányról feltűnik a túlsó parton található Esterházy kastély, ami jó magyar szokás szerint üresen áll, keresik a hasznosításának módját (1999-ig pszichiátria működött benne). Talán addig nem kellett volna őket kiköltöztetni.
Maga a Vár a tó partján áll, egy abba erősen belenyúló teraszon. Vízi vár, a tó vízét teljesen körbe vezették a vár körül. Amikor legutóbb erre jártam, szinte teljesen ki voltak száradva. Amióta a bányászat alább hagyott (megszűnt), azóta a vizek visszatértek Tatára. Már csak a malom árkokba kellene juttatni belőlük. Most nagyon kellemes látványt nyújtanak a már meglévő vizes területek. A vár maga múzeum, itt működik a Kuny Domokos Múzeum. A vár termeiben állandó és időszaki kiállítások egyaránt megtalálhatóak (elsősorban kőtár, ill. helyi régészeti emlékek tekinthetőek meg). A vár oldalában, de az emeleten egy jó presszó is található, fantasztikus kilátással.
Még néhány érdekesség:
- Itt született Farkasházi Fischer Mór, akiről a herendi porcelángyárral kapcsolatban már írtam. Ő Farkasházi Tivadar ükapja.
- Tata egyik szép területe Tatatóváros. Az elnevezésnek semmi köze a tóhoz, itt tótok (szlovákok) laktak és ennek torzulása után (Tótváros - Tóváros) alakult ki a mai név.
Ezen kívül még igen sok látnivaló található Tatán, remélem a közeljövőben, szebb időjárási viszonyok között, meg tudom azokat nézni:
- a Fényes fürdő (bár elég hideg a vize, nem fűtött, itt már voltam korábban).
- geológiai park
- angol kert, stb.
Tatáról könnyen elérhető az agostyáni Arborétum.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo