Magyarország, Pilis, Pap-rét, tavak a Pilisben, SzG3

Magyarország Pilisszentkereszt

Ott-tartózkodás ideje: 2014. júl. 21.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 970 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. júl. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország  pap-rét  pilis  rét   

Megint belebotlottam egy olyan turisztikai információba, amely mellett már sokszor elmentem. Az egyik kedvenc kiránduló helyünk a Pap-rét és környéke, mivel könnyen megközelíthető. Most hétvégén is itt voltunk egy jót sétálni, mivel hosszabb túrára nem volt időnk. letettük a parkolóban az autót, majd elsétáltunk a Pap-rétig. Ez egy tényleges csomópont, mivel itt 4 út találkozik. Egy, amelyiken mi jöttünk, egy jön föl Visegrádról (az Apát kúti völgy felől), egy Szentendréről (a Skanzen mögül), a negyedik meg egy zsákutca, ott volt egy katonai bázis. Ezek mind aszfaltos utak, kitűnő kerékpáros lehetőséggel (már mi is végigjártuk ezeket korábban). Van egy gyalog út, ami viszont majdnem vízszintesen megy Vöröskőig (azok a régi szép napok, ég veled..., KISZ túrák április 4-én......). Mi még elmentünk majdnem a katonai bázisig (ami persze már fel van hagyva, romos az egész, de be lehet menni, ha valakit érdekel), majd vissza. Na ekkor vettem észre, hogy valami más zöld csillog a fák között, mint ami szokásos. Oda mentem és láttam, hogy egy kis tó (tele békalencsével és egy kacsával). Majd észre vettem egy másikat is, mellette egy táblával. Na innen végre megtudtam, hogy miről is van szó.
A Pilis nagy része (Visegrád!) évszázadokon keresztül királyi vadászterület volt. A gondos vadászmesterek feltehetően nagy figyelmet fordítottak a vadak itatására és az állatok dagonyázására, így egy részüket ők áshatták ki. A falubeliek is készíthettek ilyen itató tavacskákat (mivel a felszín vizekben szegény). A Pap-réti tavacskákat kb 100 évvel ezelőtt a fuvarosok ásták ki, akik áruszállítással foglalkoztak (itt lehetett a legkönnyebben átkelni a Pilisben). Azonban tavacskák természetes módon is kialakulhattak a vízzáró réteg felett. A Pilisben több, mint 100 ilyen kis tó található. Korábban, amikor a Duna-part felől másztunk fel a Vöröskőhöz, akkor is találtunk ilyen szép zöld tavakat (Rekettyés tó), de akkor még nem tudtuk, hogy azok egy nagyobb rendszer részei. Jelenleg a nagyobb testű állatok itatásán és dagonyázásán kívül igen jó szolgálatot tesznek ezek a tavak a kétéltűek szaporodásának elősegítésére is (gőték, békák).
Korábban egyébként azért nem tettem közzé sok erdős beszámolót, mert erdőt fényképezni elég nehéz, zavaróak a fényviszonyok, ...stb. Néhány képet azért felteszek az út menti szép rétekről valamint egy korábbi, ... január 1-i túránkról, amikor a frissen esett hóban még egyetlen lábnyomot sem lehetett látni és eléggé sejtelmesek voltak a fényviszonyok (magyarul piszkosul szürke volt minden).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo