Magyarország, Penc, Jakus Lajos Cserhátalja Falumúzeum, SzG3

Magyarország Penc

Ott-tartózkodás ideje: 2014. júl. 27.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 936 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. aug. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: jakus lajos cserhátalja falumúzeum  magyarország  múzeum  penc 

Penc már a VI. században lakott volt (szkíták telepedtek meg itt). Igazából nem sok minden érdekeset lehet a faluról elmondani, talán az a legérdekesebb, hogy Pető Sándor több alkalommal is ellátogatott ide, anyai nagynénjéhez, Hruz Évához.
A falu talán egyetlen látnivalója, (a szokásos templomokon túl) a Jakus Lajos Cserhátaljai Falumúzeum. Jakus Lajos a falu szülötte, tanár, helytörténész, iskola- és múzeumigazgató, róla nevezték el a múzeumot. Nem a szokásos tájház, szinte azt lehet mondani, hogy egy mini Nemzeti Múzeum (legalábbis a leírás szerint). Van itt minden, ami Pencre vonatkozik, népi emlékeke, kerámiák, bútorok, ipartörténeti emlékek, dokumentumok, stb. Csak egy dolog nem megoldott: hétvégeken csak 13:00 után vannak nyitva. Mi sem tudtuk megnézni, mivel délelőtt járunk erre. Végül is nem olyan nagy baj, mert várhatóan egy másik program, az acsaújlaki kastély megtekintése miatt vélhetően ismét erre fogunk jönni, talán akkor. A belépőjegy nem túl drága (400 Ft/fő/2014), de az 1000 Ft-os fotójegyet egy kicsit sokallottam.
Van még egy érdekes objektum erre ( a falu határában), ez a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium. Még azt sem tudtam, hogy egyáltalán létezik. Elolvastam a honlapjukat, igen fontos feladatokat végeznek, de ez nem tartozik ide, akit érdekel nézze meg a honlapot.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo