Magyarország, Nadap, a Szintezési Ősjegy, SzG3

Magyarország Nadap

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 08.  (1 nap)

0 hozzászólás I 11 684 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. aug. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország  nadap  szintezési ősjegy  velencei hg 

Nadap a Velencei tó ÉK-i csücskétől nem messze található. itt is igaz, már sokszor elmentem a közelében, de csak most volt időm megtekinteni, pedig már korábban is megtehettem volna, már csak geodéziai végzettségem miatt is (még szigorlatoztam is belőle). A megközelíthetősége egy kicsit furcsa, mert amikor a faluban le kell térni a főútról balra (itt szerencsére tábla mutatja az irányt), a keskeny, igaz szilárd burkolatú útról nehezen tételezi fel, hogy megy valahová. Ugyanis szinte a kerteken megy keresztül, közvetlenül a házak mellett, alig egy autónyi széles. Ráadásul a leágazás után van egy Y elágazás, itt viszont nem jelöli semmi az irányt. lehet, hogy nem véletlen, mivel az út egy hurkot ír le és mindkét irányból óda lehet jutni. Ennyit a megközelíthetőségről.
Most némi kis történelem. Minden ország alapvető érdeke, hogy területéről pontos adatokkal rendelkezzen. Az egyik lényegi jellemző a magassági adatok halmaza. Még hadászati jelentősége is van annak (a gazdaságin túl), hogy egy adott terep pont milyen magas, mekkorák a lejtésviszonyok, hol tudok átkelni egy hegységen egy hadsereggel, stb. Az Osztrák - magyar Monarchiában első országos szintezést a bécsi Katonai Földrajzi Intézet végezte 1873–1913 között végezte el. Az alap a trieszti Molo Sartorio mércéjén az Adriai tenger középvízszintje volt. Az innen mért magasságokat hívtuk Adria feletti magasságnak. Ekkor a Monarchiában több szintezési alappontot létesítettek, ebből jelenleg egy esik hazánk területére, konkrétan Nadapra. Ezek a szintezési jegyek az ősjegyek. Általában olyan helyekre esett a választás, amelyek geológiailag stabilak, nálunk ez a Velencei hegység, ez a legstabilabb hely Mo-n. 1949 után újabb mérések történtek hazánkban és további hat alappontot létesítettek. 1960-ban rendelték el, hogy a szocialista országok térjenek át a balti magasságra amely 67,47 cm-rel feljebb van, mint a nadapi alapszint (adriai). Ekkor a már meglévő alapszinthez létesítettek egy balti alapszintet is itt. Az új magasságokat a terveken mBf-el jelöltük (méter Balti felett). Hogy tovább bonyolódjon a helyzet (vagy egyszerűsödjön), 1994-ben elkezdték létrehozni az egységes európai rendszert, ez a UELN-95, melynek a magassági alapja (az egységes alapszintfelülete) az amszterdami vízmagasságmérő nullpontja. Ez mintegy 14 cm-rel van mélyebben a balti középtengerszint magasságánál. Az erre történő átállás folyamatban van. Ha mindenki átáll, akkor nem lehet probléma abból, hogy pld. határ csatlakozásnál épül egy híd és a két eltérő magassági rendszer miatt a híd kb 15 cm szinteltéréssel érkezik el a folyóközepére a két oldal felől. Már ha nem egyeztettek előtte, hogy melyik rendszert használják a tervezéskor, de már sokszor láttunk úgy félreértést, hogy mindenki a saját rendszerét evidensnek tartotta és fel sem merült benne, hogy a másiknak talán más rendszere van (nem politikai!!!).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo