Magyarország, Lovasberény, Cziráky kastély, SzG3

Magyarország Lovasberény

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 08.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 783 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. aug. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: cziráky kastély  kastély  lovasberény  magyarország 

Most egy szomorúbb hely. Azt már korábban is tudtam, hogy a magyar kastélyok sorsa nem alakul túl jól, de azért néha döbbenten állok az előtt, hogy nemzeti kincseinkben micsoda pazarlás megy (ment végbe). Az elpusztult (vagy éppen végleges pusztulás előtt álló) kastélyok és kastélyparkok értékét még felbecsülni sem lehet igazán (persze fel lehet, de akkor egy olyan elrémítő szám jönne ki, amit szerintem senki nem merne nyilvánosságra hozni). Még nekem is csak az utóbbi időben jutott a tudomásomra (hála az internetnek), hogy milyen mennyiségű kastéllyal rendelkezünk. 45 után szinte mindegyik a fosztogatás, sok esetben a felgyújtás áldozatává vált, de amik megmaradtak, azoknak a sorsa sem lett jobb: TSZ istálló, könyvtár, iroda, varroda, kórház, stb. lett belőle, ami zömmel azzal járt, hogy a kifosztás után a belső architektúrát is tönkretették, gyakran helyrehozhatatlanul. A helyzetet tovább rontotta, hogy a rendszerváltás után a kastélyokban tartózkodó intézmények zöme kiköltözött, így azok teljes állagromlása is megindult. Nos egy ilyen kastély a lovasberényi Cziráky kastély is.
A kastély legrégebbi része a XV. sz-ból származik. A folyamatos fejlesztésekben a nagy lépcső 1804 és 1810 között jött el, ekkor alakult ki a kastély mai, klasszicista képe. Ugyancsak ekkor készült el a kastély hatalmas, angol kert mintájú parkja is, tóval, vízeséssel. A parkban vadászlakot, halászlakot, stb. is kiépítettek. A kastély kialakításában a neves építész, Ybl Miklós is részt vett. 45 után a park növényeinek nagy részét kivágták, a kastélyból gépállomás és iroda lett. Jelenleg kívül - belül teljesen lecsupaszítva, üresen áll. Ha minden igaz, szombaton és vasárnap 200 Ft-ért meg lehet nézni a belsejét.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo