Magyarország, Gánt, Bauxit földtani park, SzG3

Magyarország Gánt

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 08.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 813 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. aug. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: bauxit  bauxit földtani park  gánt  magyarország 

A Bányászati múzeum után megnéztem a Bauxit földtani parkot, ebben a szép napsütésben egy igen szokatlan, de nagyon látványos színorgiát produkált. első látásra akár a Marson is lehetnénk.
A bauxit bányászata 1926-ban kezdődött Gánton, a II. VH. alatt a teljes termelést Németországba szállították. A bánya csúcstermelése 1953-ban volt, 600 000 tonna. A növekvő igények miatt egyre másra nyitottak bányákat Gánton, összesen ötöt. Az 1980-as évekre a bányák ki is merültek, 1987-ben a termelés végleg megszűnt. A többi bányát rekultiválták (több kevesebb sikerrel), ezt az 1980-ben nyitott bányát meghagyták szabadtéri geológiai múzeum céljára.
A területen egy tanösvény halad végig, 12 állomással. Na itt kezdődnek a problémák. Már számtalanszor rámutattam, hogy Mo-n az átadás után gyakorlatilag a karbantartásra (TMK!) nem igen fordítanak figyelmet, de még inkább pénzt. A 12 állomás közül csak az első kettőnek van meg a táblája (pedig érdekes lenn, hogy mit írnak), de a nagyobb baj az, hogy a lefolyó víz több helyen elmosta az átereszeket, mélyebb vízmosásokat vájt. Ezeken az átkelés kezd nagyon veszélyes lenni. Ugyancsak veszélyesek a pergő kis sziklákból keletkező hordalék kúpok, mivel meredekek, könnyen meg lehet csúszni rajtuk és akár mélyebbre is leszánkázhat az ember. Ezek azért problémásak, mert keresztezik a tanösvényt. Most még ki lehet kerülni ezeket (lerövidítve az utat), de igazából az lenne a látogató célja, hogy a teljes ösvényt bejárhassa és megkapja az információkat. Legfeljebb nem él vele, de legyenek ott.
Ezzel együtt nagyon érdekes a hely, szép napsütésben tényleg egy színorgia az egész (kék ég, zöld lombok, lila - vöröses barna talaj, ritka látvány), a kis tó a közepén is látványos, de aki biztosan látni akarja, az siessen!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo