Magyarország, Gyömrő. a Teleki kastély, SzG3

Magyarország Gyömrő

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 18.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 308 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. aug. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: gyömrő teleki kastély  magyarország 

Gyömrőn található a Teleki kastély. Kissé nehéz megtalálni, mivel az útról (Ócsa felé) nem igen lehet látni, jó mélyen bent van a parkban.
Eredetileg nem ez a kastély állt itt, de a korábban - az 1770-es évekbe Teleki József által - építtetett kastély 1835-ben leégett. A leégett kastély alapjaira Teleki Sámuel (nem tévesztendő össze az utazó Teleki Sámuellel) új kastélyt terveztetett Hild Józseffel. Ez a ma is álló klasszicista stílusban épült kastély 1840-47-ben készült el. A kastély körül kialakított park szinte arborétum szintű volt! Még Tessedik Sámuel is küldött ide növényeket.
A II. VH-t szerencsésen átvészelte, a bombázásokat megúszta. Bár a tulajdonosokat elűzték, de a kastély teljes külső és belső pompájában megmaradt. Tehát adva volt, hogy egy tökéletesen ép és eredeti berendezéssel ellátott kastélyunk legyen. de akkor mások voltak a szempontok, a teljes belső berendezést elhordták még az építőanyagnak felhasználható anyagokat is! Az arborétum fáinak nagy részét is kivágták. Az 50-es évekre már csak a meredező csupasz falak maradtak. A 60-as években vetődött fel először, hogy tán kéne kezdeni valamit a kastéllyal! Az első "helyreállítás" 1967-68 között zajlott le, ekkor gyakorlatilag levakolták az épületet, de úgy, hogy a díszítmények (kőcsipkék, oromzatok, stb.) is a vakolat alá kerültek. A Gyógypedagógiai Intézet egyik részlegét helyezték el itt. A műemléki jellegű rekonstrukció 1989-ben történt meg. Sajnos a kastély maga nem látogatható (az ott lévő gyerekek védelme érdekében), meg állítólag a csupasz fehér falakon kívül nincs ott semmi, de a kert maga és a kastély kívülről megtekinthető. Ha a kastélyparkot is megnézzük (ez részben óhatatlanul akkor is megvalósul, ha csak a kastélyig megyünk be), akkor tapasztalhatjuk, hogy a Gyógypedagógiai Intézet részére történő kialakítás nem merült ki a kastély "felújításában", hanem remek, szocreál típusú kocka épületeket is felépítettek a parkban. ezek, ha jól láttam, akkor a kastélyhoz vezető út mentén helyezkednek el, talán a park többi részét nem csúfítják el.
Itt megvolt a lehetőség a nemzeti vagyon megmentésére, de szinte azonnal elillant!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo