Öt nap Macedóniában

Macedónia

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 30.  - 2014. szept. 03. (4 nap)

0 hozzászólás I 1 977 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. szept. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar FCS85 Beszámolója
Ez a beszámoló egy közép-balkáni nyaralás harmadik, befejező része. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy elutazzak erre a területre, mert már sok utazóval beszélgettem, akik jártak itt és jó sztorijaik voltak, valamint ez a szerb-koszovói- macedón rész még valamelyest felfedezetlen, legalábbis az átlag magyar turistának. (Koszovóban véletlenül összefutottam egy hátizsákos magyar párral, illetve 4 KFOR katonával, a macedóniai Ohridban pedig egy ott nyaraló magyar családdal; rajtuk kívül nem hallottam magyar szót).

Miután lekéstem a koszovói Prizrenből induló 9.00-es buszt, nem volt mit tennem, mint visszautaztam Pristinába, hogy ott csípjek el egy Szkopjéba tartó buszt, ami sikerült is és csak negyed órát kellett várnom a busz indulására. A buszon főleg helyiek ültek, meg pár hátizsákos, akik közül egyet-kettőt a macedón határőrök meginterjúvoltak. Az egyik ilyen voltam én is (valószínűleg elég kevés magyar kel át a koszovói-macedón határon), de megnyugtattam, hogy csak egy egyszerű turista vagyok és a pénzem megyek költeni Szkopjéba, Ohridba. A vámellenőrzésen nem akadtam fenn, de úgyse volt sem nálam, sem másoknál semmilyen tiltott élvezeti szer, így fél órás kényszerszünet után mehettünk Szkopjéba.
Szkopjéról az a kép élt a fejemben, hogy egy földrengés után a ’70-es években újjáépült szocialista város 1-2 megmaradt látnivalóval és max. egy nap ott-tartózkodásra érdemes megállni. Az onnét Pristinába érkező hátizsákosok se voltak nagyon elájulva tőle, az egyik a furcsa stílusú szobrokat emlegette, a másik a Balkán Las Vegasának titulálta. Na, az igazság máshol van.

Míg nálunk gyógyfürdők és stadionok épültek és épülnek, addig Koszovóban autópályák, Szkopjéban pedig reprezentatív óriásszobrok, szökőkutak és antik görög épületeket utánzó modern középületek a Vardar folyó partján. Egyszerűen rengeteg a szobor és mind valamilyen királyt, vagy politikust ábrázol. Még sose jártam olyan városban, ahol ennyi szobrot koncentráltak volna a belvárosba. Nagyon is érezni a macedón kormány igyekezetét, hogy ilyen, szobrokat, múzeumokat, hidakat felvonultató presztízsberuházásokkal terelje el a figyelmet a mindennapi bajokról. Az már egy másik dolog, hogy a csillogó-villogó antik hatású épületek mellett kosz és szemét van, vagy, hogy a díszburkolat olyan gagyin lett lerakva, hogy össze-vissza zörög , ha ráhajt egy biciklis. (Igen, itt a macedón fővárosban már van egy kevés bringás, de Koszovóban egyáltalán nincsenek. Bicikliseket csak egyszer láttam: valamilyen verseny résztvevői voltak és elöl- hátul motoros rendőrök vigyázták őket).
Mindettől függetlenül természetesen szép látvány a felújított Kőhíd, Nagy Sándor színpompás szökőkútja, az Archeológiai Múzeum épülete és a felújított várból (ingyenes a belépés, nincs múzeum) jó képeket lehet lőni.
Aki Szkopjében jár, érdemes egy sétát tennie az óvárosban, ami tulajdonképpen a bazár pár száz km2-es területe: macskaköves utcák, rengeteg kisbolt tucatnyi áruval, árusok-(főleg török) turisták kavalkádja, mecset, dzsámi, hamám, kis éttermek, szóval igazi isztanbuli hangulat.
Másnap fölkapaszkodtam a Milleniumi Kereszthez, ahová busz visz fel (hétfőnként nem jár) 30 Dinárért. A hegyi buszállomástól vagy drótköteles-kabinos megoldással, vagy másfél órás sétával lehet felérni a hegy tetején álló Kereszthez, ahonnét belátni az egész völgyet mindkét irányba. A kilátás pazar, így a városba látogatóknak kötelező program.
A szerbekhez hasonlóan a macedón tesókáik se vetik meg a gyomrukat, így itt sincs üres étterem, még a külvárosban sem. Jómagam is ilyen helyekre ültem be enni és nagyon jót lehet enni olcsón: egy leves/saláta és pleskavica/ csevapcsi kijött 1000 forintból.
A pályaudvar közelében szálltam meg, aminek a közelében épült fel a főváros első plázája a Vero, amiben van egy nagy, Interspar szerű bolt, árai is körülbelül ennek megfelelőek. Beljebb is vannak ilyen nagy bevásárló központok, amik következtében elég kevés a kisbolt, zöldség- gyümölcs árus.

Eredeti terveim között szerepelt a Mavrovo Nemzeti Park felkeresése, de annak ellenére, hogy a neten is és a buszpályaudvaron is ki volt írva, hogy megy oda egy busz, valójában vasárnap nem ment, így egy nappal korábban utaztam a fővárostól három órányira fekvő Ohridi-tó partján fekvő Ohridba, ami Macedónia minden valószínűség szerint turisztikailag legvonzóbb területe.

Ohrid a Balatont juttatta eszembe: kis utcák, boltok, rengeteg turista (feltűnően sok a nyugdíjas holland, így sok helyütt hollandul is ki van írva az infó, de vannak törökök is szép számmal és a macedónok közül sokan beszélnek törökül), tiszta, kék tó és körülötte hegyek. A városnak nagyon régi múltja és ennek megfelelően nagyon jelentős antik görög, valamint szakrális műemlékei vannak. A vár szintén megér egy rövid látogatást: nagyon jó kilátás nyílik az öbölre a bástyákról. Egyszóval annyi látnivaló koncentrálódik itt, hogy akár egy napot is rá lehet szánni ezekre.
Ha meg meguntuk a nézelődést, le lehet menni a partra fürödni a tóban, vagy 10€-ért csónakázni egyet (a kikötőben a hajósok úgy vadásszák a turistákat), vagy szintén 10€-ért elmenni egy félnapos kirándulásra a tó másik felén található Szent Naum kolostorhoz és az azt körülvevő parkhoz.
Szent Naum az albán határ mellett található kolostor, ami ingyenesen látogatható. Az ország egyik legrégebbi ilyen jellegű építménye és nagyon szép ikonosztázionja, egész falat beborító freskói vannak. A hely spirituális voltán kicsit ront, hogy sok bizsuárus, kajálda és szálloda is működik itt, ami elsőre szokatlan, de valahogy csak pótolni kell a kimaradó központi forrásokat…
Ohridtól negyedórányi autóútra van Struga, egy másik tó-parti település. Itt ömlik egy felduzzasztott patak (inkább kis folyó, vagy csatorna) vize a tóba és ennek mentén sétálóutcát alakítottak ki hangulatos kávézókkal, kis boltokkal. Partjára leülve lehet nézni, ahogy a helyi gyerekek a kis hidakról, partról beugrálnak a hangoskodó gyerekek a vízbe.
Struga egyébként kulturálisan nem jelentős város, nincs semmilyen kiemelkedő látnivaló itt, de azért az igazi ohridi hangulat miatt (itt jóval kevesebb a turista, mint Ohridban) érdemes ide is egy rövid időre ellátogatni.

Szkopjéban két, Ohridban három éjszakát töltöttem, majd ideje volt hazaindulni. Ohridból van közvetlen busz Belgrádba (12 órás út és 1800 macedón Dinár az ára), amivel egyenesen elutaztam a szerb fővárosba, ahol egy órás várakozás után felpattanva a vonatra elindultam Budapest felé.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina