Magyarország, Budapest, a Zichy (1) kastély, SzG3

Magyarország Budapest - III. kerület (Buda)

Ott-tartózkodás ideje: 2014. szept. 18.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 604 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. okt. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország Budapest Zichy kastély 

Budapest viszonylag gyengén áll kastélyok ügyében, bár mostanában kettőt azért meglátogattam:
1. a Száraz-Rudnyánszky kastély, ezzel olyan nagy probléma nincs, csak tőlünk 32 km-re esik. Amúgy tényleg messze van a belvárostól (a turisták miatt).
2. A budai Várban van a De La Motte - Beer kastély, az meg kicsi és szinte semmi berendezése nincs.
Tehát jó lenne, ha azt a néhány kastélyt megbecsülnénk amink egyáltalán még megvan (nem rohadt el, nem gyújtották fel, stb.).
Ez a kastély (amelyik azért (1), mert nem messze van még egy Zichy kastély, majd az is jön, az lesz a (2)) ráadásul jó helyen van, az Árpád híd budai hídfőjénél. HÉV-vel, busszal és villamossal nagyon jól megközelíthető, parkolni már nem olyan egyszerű. A bejárata a Fő téren található, igazából az egyik volt gimnáziumi osztálytársamat akartam meglátogatni, mert ide jártam a Martos Flóra Gimnáziumba (most Óbudai Gimnázium), de ha már itt voltam, akkor egy-két pillantást a kastélyra is vetettem. Már a szerkezete is furcsa, mivel maga a kastély szinte sehonnan nem látható, mivel (szerintem) volt gazdasági épületek veszi körbe. Igazából e miatt már akkor sem tudtam róla, amikor a gimnáziumba ide jártam. A körítő épületek, bár nem túl régiek, nekem egy kicsit középkorias hangulatot árasztottak, a támfalakkal, a kis zsalus ablakokkal. Sajnos a belső oldaluk teljesen lepusztult, egy sima, jellegtelen fal az egész. A nagyobbik (az Árpád hídhoz közelebbi) udvart a Kobuci nevű szórakoztató ipari egység vette birtokába, ide be sem lehet menni. A kastélyt körítő épületekben mindenféle iroda helyiségek vannak (orvosi, színházi, stb.), szerintem egy részük akár üres is lehet. A falakon mindenhol érződik a Duna közelsége, igen sok helyen málik a vakolat (ez főleg a külső oldalakon látható, belül már szinte nincs is vakolat, vagy ha igen, akkor az az egyszínű valami, ami a falakon látható. Kissé gettó hangulatú az egész). Ezek után, ha beléptünk a kapun, megpillanthatjuk a kastélyt, aminek azért már kastély formája van, bár a fák eléggé kitakarják. Az épületben Kassák emlékmúzeum van, nem igazán dobogtatta meg a szívemet.
A külső épületrészek Szentlélek tér felőli oldalán található a Vasarely múzeum. Ezt már régebben láttam, ez azért legalább egyszer megnézhető. ahogy figyeltem a dolgokat, idáig még csak csak eljönnek az emberek, de az udvarba (ha egyáltalán tudják, hogy ott kastély van) már gyakorlatilag senki. azért kíváncsi lennék, hogy éves szinten hány látogatója van a Kassák múzeumnak?
Még egy szomorú dolog: miután a körítő épületek fehérek és nincsenek levédve, körebe kerítve, ezért a nagy részén alaposan le van graffitizve. Tényleg vissza kellene hozni ez ügyben a középkori ítélkezési módszereket, mert kulturált módon ez nagy valószínűséggel nem megoldható.A fentieken kívül azért egy kastélypark is nagyon hiányzik.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo