Magyarország, Budapest, a Zichy (1) kastély, SzG3

Magyarország Budapest - III. kerület (Buda)

Ott-tartózkodás ideje: 2014. szept. 18.  (1 nap)

0 hozzászólás I 1 475 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. okt. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország Budapest Zichy kastély 

Budapest viszonylag gyengén áll kastélyok ügyében, bár mostanában kettőt azért meglátogattam:
1. a Száraz-Rudnyánszky kastély, ezzel olyan nagy probléma nincs, csak tőlünk 32 km-re esik. Amúgy tényleg messze van a belvárostól (a turisták miatt).
2. A budai Várban van a De La Motte - Beer kastély, az meg kicsi és szinte semmi berendezése nincs.
Tehát jó lenne, ha azt a néhány kastélyt megbecsülnénk amink egyáltalán még megvan (nem rohadt el, nem gyújtották fel, stb.).
Ez a kastély (amelyik azért (1), mert nem messze van még egy Zichy kastély, majd az is jön, az lesz a (2)) ráadásul jó helyen van, az Árpád híd budai hídfőjénél. HÉV-vel, busszal és villamossal nagyon jól megközelíthető, parkolni már nem olyan egyszerű. A bejárata a Fő téren található, igazából az egyik volt gimnáziumi osztálytársamat akartam meglátogatni, mert ide jártam a Martos Flóra Gimnáziumba (most Óbudai Gimnázium), de ha már itt voltam, akkor egy-két pillantást a kastélyra is vetettem. Már a szerkezete is furcsa, mivel maga a kastély szinte sehonnan nem látható, mivel (szerintem) volt gazdasági épületek veszi körbe. Igazából e miatt már akkor sem tudtam róla, amikor a gimnáziumba ide jártam. A körítő épületek, bár nem túl régiek, nekem egy kicsit középkorias hangulatot árasztottak, a támfalakkal, a kis zsalus ablakokkal. Sajnos a belső oldaluk teljesen lepusztult, egy sima, jellegtelen fal az egész. A nagyobbik (az Árpád hídhoz közelebbi) udvart a Kobuci nevű szórakoztató ipari egység vette birtokába, ide be sem lehet menni. A kastélyt körítő épületekben mindenféle iroda helyiségek vannak (orvosi, színházi, stb.), szerintem egy részük akár üres is lehet. A falakon mindenhol érződik a Duna közelsége, igen sok helyen málik a vakolat (ez főleg a külső oldalakon látható, belül már szinte nincs is vakolat, vagy ha igen, akkor az az egyszínű valami, ami a falakon látható. Kissé gettó hangulatú az egész). Ezek után, ha beléptünk a kapun, megpillanthatjuk a kastélyt, aminek azért már kastély formája van, bár a fák eléggé kitakarják. Az épületben Kassák emlékmúzeum van, nem igazán dobogtatta meg a szívemet.
A külső épületrészek Szentlélek tér felőli oldalán található a Vasarely múzeum. Ezt már régebben láttam, ez azért legalább egyszer megnézhető. ahogy figyeltem a dolgokat, idáig még csak csak eljönnek az emberek, de az udvarba (ha egyáltalán tudják, hogy ott kastély van) már gyakorlatilag senki. azért kíváncsi lennék, hogy éves szinten hány látogatója van a Kassák múzeumnak?
Még egy szomorú dolog: miután a körítő épületek fehérek és nincsenek levédve, körebe kerítve, ezért a nagy részén alaposan le van graffitizve. Tényleg vissza kellene hozni ez ügyben a középkori ítélkezési módszereket, mert kulturált módon ez nagy valószínűséggel nem megoldható.A fentieken kívül azért egy kastélypark is nagyon hiányzik.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
étterem Vegetáriánus ebéd egy steakhouse-ban
A KNRDY az Október 6. utcában az óriás steakek hazája ? most azonban a húsmentes vagy kímélő...
gasztronómia HelloHal - tiszai halbisztró Budapesten
 Amit a magyar konyha képes előállítani csirkéből vagy sertésből, az halból is elkészíthető.  ...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina