Magyarország, Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély és a Magyar

Magyarország Kisbér

Ott-tartózkodás ideje: 2014. szept. 28.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 651 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. okt. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország Kisbér Batthyány Wenckheim kastély lovarda 

A múltkor, amikor a Móri árok több helyét megtekintettem (Mór, Fehérvárcsurgó, stb.) volt egy-két hely, ami kimaradt. A kitűnő időre való tekintettel a hónunk alá csaptuk az unokánkat és elmentünk egy jót kirándulni. Az egyik hely, amit megtekintettünk az Kisbér volt. Ide alapvetően a Mini-Magyarország makettparkért jöttünk, de arról később. Mint tudjátok, gyűjtöm a Batthyány családdal kapcsolatos információkat és ez alapján tudtam, hogy itt is van nem egy, hanem mindjárt két Batthyány kastély is.
A kastélyt a Batthyány család az 1780-as években kezdte el építeni, eleinte barokk stílusban, a hozzátartózó angol kerttel együtt. Az épületet az 1840-es években átépítették klasszicista stílusra. Már Batthyány Gusztáv is nagy lókedvelő volt, Ő kezdte el az angol telivérek Mo-i meghonosításával foglalkozott. Az 1848/49-es szabadságharc bukása után a birtokot a Batthyány családtól elkobozták, egy rövid időre a Wenckheim család tulajdonába került. 1853-tól a Királyi Katonai Ménes működött itt. A birtokot az állam 1869-ben megvásárolta. Ekkor már a különféle hadseregeknek igen nagy számban volt szükségük lovakra, ez indította be az itteni lótenyésztést. Itt tenyésztették ki a kisbéri félvért és egy Kisbér nevű ló megnyerte az Epson Derby-t 1876-ban. Itt született többek között Kincsem is, a világ legeredményesebb lova is, valamint és Imperiál. Szokás szerint közbe jött a II. VH., a ménes egy részét (78 ló) elvitték az USÁ-ba, ahol elárverezték. Ez némileg szerencsés tett volt, mivel a lovak jó kezekbe kerültek és ott továbbra is létezik a "tiszta" kisbéri félvér vonal. Magát a ménest 1961-ben felszámolták. Jelenleg a ménes rekonstruálása folyik.
A kastély, a ménesbirtok épületei és a Tiszti kaszinó egy épületcsoportot képeztek.
Visszatérve a kastélyhoz, ott a II. VH után kórház működött, amely azóta kiköltözött onnan. A jelenlegi állapotáról semmi információt nem tudtam szerezni. A parkjának egy részében (amely a kastéllyal együtt el van kerítve), jelenleg lovak találhatóak.
A kastéllyal szemben találhatóak a Ménesbirtok épületei. Középen a Lovarda, amely még most is az egyik legnagyobb fedett lovarda a világon. A két oldalán az istálló épületek találhatóak, ezek már csak részben lettek felújítva. Az utca végén a volt tiszti kaszinó épülete található, jelenleg a Polgármesteri Hivatal lakozik benne.
A kastélytól nem messze, de külön lekerítve áll a Batthyány kiskastély, ami igazából az egykori Ménesparancsnokság épülete volt. Jelenleg a kisbéri Helytörténeti Kiállítás található itt. Az egyik legfőbb kiállított tárgya Buccaner-nek a csontváza, "aki" Kincsem apja volt. Buccaner utódai több, mint 80 szorosát keresték a versenyeken, mint a fedező mén ára volt. Az angolok többszörös áron vissza akarták vásárolni, persze nem kapták meg.
A birtokhoz tartozott a jelenleg horgásztóként üzemelő tó is. Néhány képet erről is felteszek ide, de igazából majd a makettpark bemutatásánál fogom a kérdést kezelni, mivel az a tó partján található.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo