Szlovákia, Bozók (Bzovík) vára, SzG3

Szlovákia Bzovík

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 06.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 037 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. nov. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: bozók  bzovík  szlovákia  vár  várrom 

Ezt a helyet már haza felé látogattam meg. Miután korán sötétedett, hiába volt derült az égbolt, sajnos már nem sütött be ide a nap.
Könnyű megtalálni, a Parassapuszta Zólyom útvonalról két helyen is le lehet térni (az éppen aktuális iránytól függően) és e miatt nem kell visszatérni a kiágazáshoz mivel egy háromszög nyomvonalán kell menni. Mind a leágazást mind a várat könnyű megtalálni, jól ki van táblázva. Egészen a vár bejáratáig el lehet jutni autóval, ott egy viszonylag kis parkoló áll rendelkezésre.
Maga a vár eredetileg ciszterci apátság volt, az 1100-as évek elején alapították. Ez néhány évtized után átalakult premontrei kolostorrá. A XV. században többször feldúlták, majd 1530-ban Balassa Zsigmond kiűzte a szerzeteseket és az eddigi kolostort 4 sarokbástyával és az azokat összekötő fallal gótikus-reneszánsz kastéllyá alakította. A vár még az 1900-as évek elején is lakott volt. A II. VH-ban megrongálódott. Időközben kisebb felújítási munkák már történtek (ez úgy nem igazán látszik). Úgy látszik szabadon látogatható, de azért oda kell figyelni, mert a lépcsőkben azért nem bíznék meg feltétlenül, meg korlátok sincsenek.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo