Szlovákia, Bozók (Bzovík) vára, SzG3

Szlovákia Bzovík

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 06.  (1 nap)

0 hozzászólás I 676 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. nov. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: bozók  bzovík  szlovákia  vár  várrom 

Ezt a helyet már haza felé látogattam meg. Miután korán sötétedett, hiába volt derült az égbolt, sajnos már nem sütött be ide a nap.
Könnyű megtalálni, a Parassapuszta Zólyom útvonalról két helyen is le lehet térni (az éppen aktuális iránytól függően) és e miatt nem kell visszatérni a kiágazáshoz mivel egy háromszög nyomvonalán kell menni. Mind a leágazást mind a várat könnyű megtalálni, jól ki van táblázva. Egészen a vár bejáratáig el lehet jutni autóval, ott egy viszonylag kis parkoló áll rendelkezésre.
Maga a vár eredetileg ciszterci apátság volt, az 1100-as évek elején alapították. Ez néhány évtized után átalakult premontrei kolostorrá. A XV. században többször feldúlták, majd 1530-ban Balassa Zsigmond kiűzte a szerzeteseket és az eddigi kolostort 4 sarokbástyával és az azokat összekötő fallal gótikus-reneszánsz kastéllyá alakította. A vár még az 1900-as évek elején is lakott volt. A II. VH-ban megrongálódott. Időközben kisebb felújítási munkák már történtek (ez úgy nem igazán látszik). Úgy látszik szabadon látogatható, de azért oda kell figyelni, mert a lépcsőkben azért nem bíznék meg feltétlenül, meg korlátok sincsenek.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina