Magyarország, Vasvár, SzG3

Magyarország Vasvár

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 21.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 700 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. nov. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: domonkos kolostor  domonkos rendház  magyarország  török  vasvár  vasvári béke 

Vasvár korábban nem nagyon izgatott fel, de miután a környéken gyakorlatilag kimerültek a meglátogatható célpontok, azért megnéztem. Ennek egyik elsődleges célja az volt, hogy egy kis történelmi ismereteket is közzé tehessek. Az már korábban is megírtam, hogy 1664-ben volt a szentgotthárdi csata (Szentgotthárd, Nagyfalva (Mogersdorf)), ennek folyományaként jött létre a vasvári béke, amit itt kötöttek meg.
Mielőtt erre rátérnénk, azért említsük meg, hogy nem teljesen fölösleges Vasvárra betérni (a 8-as útról). Ugyanis itt található a Domonkos rendi kolostor Mo egyik legrégebbi ilyen intézménye. A hagyomány szerint IV. Béla telepítette a domonkosokat Vasvárra. De a XIII. században már biztosan megvolt a kolostor. Egészen a törökjárásig jól fejlődött, de a törökök közeledtével, ill a reformáció terjedésével elhagyták. A kolostor épületeit többször használták katonai célokra, a már említett 1664-es török hadjáratban komolyan megsérült. Ez után a Széchényi György érsek birtokába került, aki visszaadta a romos területet a domonkosoknak. Szépen gyarapodtak 1950-ig, amikor is úgy hirtelen a szerzetesrendek feloszlottak Mo-n.
A kolostort és rendházat azóta szépen rendbe hozták, a domonkosok azóta részben visszaköltöztek és létesült itt egy múzeum is. A múzeumban bemutatják a környék műemlékeinek egy részének belső kialakításait (másolatok, de érdekesek), valamit egy másik folyosón a kolostor életéről van kiállítás (szerzetesi cella, laboratórium, könyves szoba, stb.). Ezt szerencsére meg tudtam nézni.
Na de vissza a vasvári békéhez.
I. Lipót magyar király Zrínyi Miklóst nevezte ki a hadsereg főparancsnokának, de az udvar, a heves Zrínyi ellenessége miatt, Montecuccolit nevezte ki a helyére, aki semmiféle módon nem akarta megtámadni a törököket, inkább békét akart velük kötni (egyrészt a nyugaton folyó egyéb csatározásaik miatt, valamit az itt az alárendeltségében harcoló francia csapatok miatt (hogy azok ne barátkozzanak a magyarokkal), ugyanis a nyugati fronton Franciaország ellenséges hatalom volt és fennállt annak veszélye, hogy a magyarok a függetlenedési törekvéseik miatt szövetkezni akarnak a franciákkal). A határozott parancs ellenére a francia csapatok a Nádasdy Ferenc gróf által vezetett magyar csapatokkal karöltve megtámadták és részben a Rába mocsaraiba szorították a törököket, akik fejvesztve menekültek el. Közben kiderült, hogy az Udvar küldötte végig a csata alatt is a török táborban tartózkodott, a vesztes csata után (a törökök részéről) tárgyaljon velük. A tárgyalások Vasváron folytak le és szinte észre sem lehet venni benne, hogy végül is a török volt a vesztes fél!
Az alku fontos része volt, hogy Zrínyi vára, Zrínyiújvár soha se épüljön újjá, a császári csapatok vonuljanak ki Erdélyből és közben a törökök egy sor hódításukat megtarthatták, sőt újabb települések is fennhatóságuk alá került. A békének igen komoly gazdasági és politikai kihatásai voltak nem csak Magyarországra, de az Osztrákokra is. A béke meglétét is 1 hónapig titkolták, tartva az elégedetlenségtől. Sokan a kereszténység elleni árulásnak tartották. Röviden ennyi, az interneten bővebben is olvasható erről itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vasv%C3%A1ri_b%C3%A9ke
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo