Magyarország, Ócsa, Premontrei kolostor, SzG3

Magyarország ocsa

Ott-tartózkodás ideje: 2014. aug. 18.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 592 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. nov. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország  Ócsa  Premontrei kolostor  templom 

Ócsán a tájház mellett ez a másik igen érdekes látnivaló és szó szerint mellett, mivel a tájház az utca egyik, a kolostor a másik oldalán található. Szokás szerint megint pechem volt a nyitva tartással, mivel hétfőn természetesen zárva volt. Mások is fenn akadtak ezen a dolgon, templom esetében azért egy kicsit szokatlan a hétfői zárva tartás.
Viszont kívülről alaposan szemügyre lehetett venni, ez a templom hazánk egyik legszebb állapotban fennmaradt román kori temploma. A feltételezések szerint már az Árpád korban is állott itt templom és miután Ócsa királyi birtok volt, ezért azt is feltételezik, hogy valamelyik Árpád-házi királyunk alapíthatta. A XVI. század közepén a török veszély közeledtével, valamint a reformáció felerősödése miatt a szerzetesek elhagyták a kolostort. Ettől fogva a reformátusok használták, de állapota egyre rosszabb lett. Bár a katolikusok meg próbálták visszaszerezni, de Mária Terézia a reformátusok kezén hagyta és engedélyt is adott annak felújítására. Sajnos ennek során sok középkori rész megsemmisült. Az 1800-as években kétszer is leégett. 1897-ben megkezdődött a műemléki helyreállítás, ez több lépcsőben történt meg, közben még átalakítások is történtek a templomon.
Jelenleg is református templomként működök!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo