Törökország Boszporusz európai partja 2013

Törökország

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 03.  - 2013. nov. 10. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 744 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Az isztambuli körutazás beszámolómban már elmondtam, hogy milyen előzmények után jött létre ez az út. Most azok kedvéért, akik esetleg nem olvasták az említett beszámolómat röviden elmondom. Feleségem nyerte ezt az isztambuli utat, én csak társként vettem részt, hogy együtt ünnepelhessük a november 5-iki házassági évfordulónkat.
Így sikerült, hogy a házassági évfordulónkon, a Boszporuszon hajózhattunk. A sűrű program miatt a délelőttöt Isztambulban, a Hippodromon és a Kék Mecsetben töltöttük, délután pedig 2 órás hajóútra mentünk a Boszporuszra.
A Boszporusz a világ egyik legfontosabb vízi útja, amely Törökország észak-nyugati részén található. A Boszporusz-szoros elválasztja Európát Ázsiától. A szoros török nevének jelentése "Isztambul torka". A szoros valamivel több, mint 30 km hosszú, partjai mentén sokan élnek. A szoroson két függő híd is található. Az egyik az Atatürk-híd, amely Törökország 50 éves évfordulójára, 1973-ra készült el, hossza 1704 méter. A másik a Szultán Mehmed-híd, amely 1110 méter hosszú, pillérjének magassága 65 méter.
Hajózásunk a Boszporuszon kb. 2 óráig tartott. Az első órában az európai part mentén, a második órában pedig az ázsiai part mentén hajóztunk. A készült videó felvételeket csak két részben tudom bemutatni. Az első résznek ott van vége, ahol a hajó visszafordult. Ez a második hídnál volt, ahol hallható volt a híd hosszának a bemondása. Innen már az ázsiai partszakaszt a második részben mutatom be.
A szoros mindkét partján nagyon sok, szebbnél szebb és igen drága épületeket láthatnak az utazók, köztük erődöket, és palotákat. Idegenvezetőnk igen szorgalmasan ismertette az egész úton a látott palotákat, erődöket. Az ismertetéssel sajnos nincsen szinkronban a látottak bemutatása, mivel ez technikailag nem volt megoldható. A Rumelihisari, az egyik legfontosabb erőd az európai part mentén látható, közvetlenül a visszafordulásnál. Érdekesség, hogy két erőd közül ez az egyik erőd, amit magyar tervek alapján építettek. Ha nem tévedek, és jól emlékezem az ismertetésre, ezt a mai napig Magyar Erődnek is nevezik. A szoros partján látott paloták közül a Dolmabahçe palota a legismertebb, a többinek a felsorolását meg sem kísérlem, bízom abban, hogy a hajón elhangzott, nem folyamatos ismertetés, némi segítséget nyújt. Ezek után, jó szórakozást kívánok a ritkán látott képsorokhoz.
Feltöltve: 2015. jan. 01.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo