9. Kelet-Anglia túra - Duxford (1. nap)

Egyesült Királyság Duxford

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 01.  - 2013. nov. 01. (1 nap)

0 hozzászólás I 476 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar AgostonK Beszámolója

Cimkék: Kelet-Anglia Duxford IWM 

Ha az ember párja történelem, és ezen belül is hadtörténelem rajongó, akkor egészen érdekes helyeken is ki bír kötni néha a család.

Az őszi szünet másik túráján így hát Kelet-Anglia felé vettük az irányt.

A három napos kirándulás első napján korán reggel keltünk, hogy a duxfordi Imperial War Museumot meglátogassuk. Nyitásra szerettünk volna érkezni, hiszen a múzeum hatalmas területén rengeteg a látni- és csinálnivaló. Hiába volt őszi szünet, a téli nyitvatartási idő meglehetősen rövid.

Az angolok híresen jók a látványosságok kitáblázásában, tapasztalataink szerint nehéz nem megtalálni valamit. A duxfordi IWM tábláját viszont csak oda tették ki, ahonnan már látni is lehet: a bejárat előtt 20 méterrel. Köszi:-)

A parkoló telis-tele autóval, a bejáratnál kígyózó sor. Szerencsére rosszabbnak nézett ki, mint amilyen volt valójában: kb 15 perc alatt benn voltunk a volt katonai reptér területén. Vagy 8 hangárban, több kis házban és külső helyszíneken is egy csomóféle repülő, harci jármű és egyéb, az első és a második világháborúval kapcsolatos dolog tekinthető vagy hallgatható meg. Nem csak sétarepülésekre van lehetőség, hanem van egy tank arénájuk is, és minden évben rendeznek légibemutatót is.

A bejáratnál kapott térképen a hangárok és egyéb látnivalók (no meg a büfék) elhelyezkedése mellett, a lap alján, több látogatási terv is szerepel: felnőtteknek, kis gyerekes családoknak vagy nagyobb gyerekekkel érkezőknek. Mi igyekeztünk ez utóbbi útvonalat tartani, de lehetetlen mindent egy nap alatt megnézni.

A legnagyobb hangár bejáratánál rögtön egy nukleáris töltet fogadott. Innen két irányba is el lehet indulni. Fent egy sereg kipróbálható, megtapogatható dolog, fizikai, gyorsasági és erőnléti kísérletek, játékok, kisfilmek. Lent pedig a kiállított tárgyak mindengyikéhez részletes leírást találtunk, a rajta/vele szolgáló katonáktól egy-egy idézet, vagy rövid sztori: valódi sorsok és beszámolók. Lenyűgöző volt.

No, és persze a Concorde! Az Airspace hangárban található, és hosszú sorok áltak sorba hozzá, de itt is viszonylag gyorsan lehetett haladni. Az itt kiállított többi géppel ellentétben, ez a Concorde egyetlen egyszer repült: amikor idehozták a gyárból. Mivel akkor készítették az autópályát Duxford alatt, addig nem lehetett azt a szakaszt megépíteni, amíg a Concorde le nem szállt - óriási kifutó pálya kellett neki, és az autópálya azt a részt pont átszelte.

A Battle of Britain rész is nagyon érdekes volt. A betonbunkerek és lakóik életnagyságú viaszszobra, a bombázások miatti kiköltöztetésekről készült fénykép és film összeállítások, a jegyrendszer tárgyai és plakátjai és még sorolhatnám, egy gyerek számára is érthetően és feldolgozhatóan mesélték el Nagy-Britannia küzdelmét és összefogását az első világháborútól kezdve a hidegháborúig.

Elmondásuk szerint családunk férfitagjai az Amerikai Légierő Múzeumát és a földi csapatos részt is élvezték, de oda mi már nem jutottunk el a kislányommal. Egyszerűen nem bírtuk a fiúk által diktált ('Mindent látni akarunk') iramot követni. Úgyhogy a magunk kis tempójában megtekintettük helyette a háborút követően készült, előregyártott és korabeli mintára berendezett bungallót. Meg lehet kövezni - a büfében is pihiztünk: hamiztunk, forró csokiztunk kicsit. Bármennyire is interaktív volt a kiállítás, ennyi vas még az én gyomromat is megülte, nemhogy egy nyolcévesét:-)

Nagyon klassz shop van a kijárat/bejárat területén, érdemes körülnézni, sokféle érdekes hadtörténeti írást, képregényt, korabeli játékokat és modelleket lehet kapni.Egy négyszemélyes családnak a családi jegy 46 font, de minden centje megéri. Egy nap alatt bejárhatatlan. Akinek ideje és kedve tartja, érdemes éves bérletet venni, mert alig kerül többe, mint a napijegy.

http://www.iwm.org.uk/visits/iwm-duxford/families
AgostonK kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina