11. Kelet-Anglia túra - Élet a lépcsők alatt (3. nap)

Egyesült Királyság Bury St Edmunds

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 03.  - 2013. nov. 03. (1 nap)

0 hozzászólás I 494 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar AgostonK Beszámolója

Cimkék: Kelet-Anglia Bury St Edmunds Ickworth 

Kelet-angliai túránk alatt végig Bury St Edmundsban, a Dog & Partridge fogadóban szálltunk meg.

Nagyon kellemes, barátságos hely volt, a családi szobában kényelmesen elfértünk mind a négyen és jó meleg volt. Tv, teafőző, ropogós fehér ágyneműk - a fürdőszobára viszont ráfért volna egy felújítás.

Első este, Duxford után, de még vacsora előtt, kicsit besétáltunk a városközpontba. A Dog & Partridge-tól alig pár száz méterre van a katedrális. Mivel este 6-kor még nyitva volt, bementünk és bóklásztunk egy kicsit az alagsorban elhelyezett mini kiállításon.

Második este, a dinoszaurusz park után már nagyon céltudatosan mentünk a város közepén található Apátsági kertbe este 8 órára: több ezer másik családdal együtt. Bonfire Night volt, tűzijátékot ígértek a városban előző este látott szórólapok.

Fejenként 5 font ellenében engedtek be mindenkit a kapun, és az apátság kertjében egy hatalmas vidámpark várt minket, ahol a kb 3 emelet magas, szőnyeges csúszdát is kipróbáltuk. Majd 8-kor pontban elkezdtek a hangosbemondóban visszaszámolni, amihez a jelenlévők is csatlakoztak. Zúgott a 3,2,1 - és aztán valami csodálatos félórában volt részünk.

A fogadóban aztán jelmezbál várt minket, a pincérek is beöltöztek:-) Angliába szerintem a Bonfire Night és Halloween környékén érdemes a leginkább jönni - semmihez sem fogható az a lelkesedés és elszántság, amivel különféle jelmezekbe öltözve ijesztgetik egymást és önmagukat kicsik és nagyok.

Végül a Dog & Partridge-ban lévő szobánktól is búcsút kellett venni. Az őszi szünet utolsó napján, hazaindulás előtt, a közeli Ickworth kastélyba indultunk.

Egy excentrikus angol család (többek között) az itáliai művészet és építészet megszállottja is volt. György korabeli kastélyuk, az Ickworth, legszebb ékessége egy olasz stílusú, kör alakú Rotunda és az olasz kert.

A kastélynak hatalmas parkja, és egy több részre osztott falazott kertje is van. Mielőtt betértünk volna a házba, a napsütést kihasználva, egy, a recepción kapott térkép alapján az egyik park körüli túraútvonalat jártuk végig - szelídgesztenyéket gyűjtöttünk és bámultuk a tájat, a kacsákat meg a barikat. Gyönyörű suffolki vidék...

Ickworth ma arról nevezetes, hogy nemcsak a lépcső feletti, 'uras' rész látogatható, hanem a lépcsők alatti élet bemutatására is hangsúlyt fektetnek. Egy kora 19. századi hétvégi parti valós emlékeit felidézve vezetnek végig az alagsor (és a szolgalét) egyes részein. Downton Abbey - csak igaziból.

Ottjárttunkkor épp nagy élet volt a konyhán: korabeli ételeket sütöttek-főztek korhű ruhába beöltözött önkéntes nénik. A nagy sürgés-forgás közepette mindenkihez volt egy kedves szavuk, ételrecepteket osztogattak, kínálgattak. A szolgák 'nappalijában' pedig néhány akkori játékot és a zongorát is ki lehetett próbálni.

Fent, a házban egy kivételes ezüst étkészlet gyűjteményt is megnéztünk, de a legemlékezetesebb számunkra (számomra) a konyha marad.National Trust bérlettel látogatható, ingyenes a parkolója.

http://www.nationaltrust.org.uk/ickworth/visitor-information/
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina