Szlovákia, Zólyom, a zólyomi vár, SzG3

Szlovákia Zvolen

Ott-tartózkodás ideje: 2014. nov. 06.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 180 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Balassy  Garam  Szlovákia  vár  Zólyom 

Végre egy kicsit több időt tudtam Zólyomban tölteni, mint korábban. Lengyelország, a Magas-Tátra ill a Kis-Fátra felé menet mindig erre jöttünk, de a legtöbbször csak kikerültük (ekkor a Donovaly-n pihentünk egy kicsit), vagy ha mégis bementünk, akkor legfeljebb ettünk valamit, de nem nézelődtünk (ugyanis a váron kívül nem sok látnivaló van). Most a vasútfényképezés miatt jöttem ide, de szántam időt a várra is.
Látszólag igen jó helyen fekszik, a Garam folyó egyik kanyarulatában, egy kisebb dombon, de mint látni fogjuk majd, katonai jelentőségét viszonylag korán elvesztette.
Csak a XIII. sz végére vagy a XIV század elejére teszik a keletkezését, addig egy templom állt a helyén. Alapvetően inkább egy főúri laknak készült, mint várnak, bár később külső erősítések épültek hozzá (bástyák, olasz bástya, stb). Kezdetben Anjou tulajdon (királyi tulajdon) volt, Nagy Lajos is sokszor tartózkodott itt, mivel innen a magyar ill. a lengyel királyság is könnyen elérhető volt. Halála után házasságok és hagyatéki ügyek után a Habsburgok birtokába került. Később Jan Giskra cseh huszita vezér birtokába került (adományozás útján). Miután a harcedzett huszita harcosok szinte az egész felvidéket uralták, maga Hunyadi János vezetett hadjáratot ellenük, de Zólyomot Ő sem tudta elfoglalni. A Strázsa hegyen egy erődítményt emeltetett (ennek romjai még most is meg vannak), hogy a túlparti kastélyt (és a huszitákat) szemmel tarthassa. Később kiegyezett a huszitákkal és azok a várat átadták neki. A törökök ide viszonylag ritkán jutottak el, így a kastély (vár) nagyobb szerepet csak a Thököly és Rákóczi harcokban kapott nagyobb szerepet. A Rákóczi szabadságharc után a végig Habsburg hű Esterházyak birtokába került a vár. Ettől kezdve szinte teljes nyugalomban telt a vár élete. A kincstár az Esterházyaktól megvásárolta és raktárakat, valamint hivatalokat működtetett benne. A II. VH-ban sem volt nagy szerepe, kivéve az, hogy a Thällmann partizán brigád innen szervezte támadásait a németek ellen.
Rekonstrukciója az 1960-as években kezdődött, jelenleg több kiállítás is megtekinthető benne (ezek kivételesen tényleg magas nívójúak, érdemes megnézni azokat).
A vár mellett (az út túloldalán) található egy pánélvonat másolat (eléggé érdekes(?) álcázó festéssel), valamint nincs messze a vasútállomás se, ha valaki a vasútfotózással szeretne foglalkozni. Valamint érdemes itt letenni a kocsit, mivel máshol parkolóórás a parkolás, itt viszont ingyenes. Kb 5-10 perces sétával a vár elérhető, ráadásul egy nagyon szép parkon keresztül!
Itt született Balassi Bálint költő is (Kékkő vára nincs túl messze ide).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo