Magyarország, Esztergom, a Fősszékesegyház (Bazilika), SzG3

Magyarország Esztergom

Ott-tartózkodás ideje: 2015. jan. 02.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 417 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. jan. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Bazilika  Esztergom  Fősszékesegyház  Magyarország  templom 

A Baldácsy kastély megtekintése után beugrottunk Esztergomba, kihasználva a jó időt, megnézni a Bazilikát. A hivatalos neve eléggé hosszú: Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház. Miután már többször jártunk már itt, most alapvetően az volt a célunk, hogy felmenjünk a kupolába. Végre találtunk egy olyan helyet, ahol szinte minden kombinációban lehetett jegyet venni, attól függően, hogy mit akar valaki megnézni. Mi most csak a kupolába vettünk jegyet, ez ha jól emlékszem 700 Ft volt. Már most jelzem, hogy a felmenetelnek vannak bizonyos fizikális és tériszony jellegű kihívásai, előtte gondolkodjon el mindenki ezen. 400 lépcsőt kell megmászni a kupoláig. Ezt több részletben kell megtenni, nem egy menetben. Az első etap a kilátó ablaknál ér véget, ez a Duna felé néző kapu felett található, tényleg szép a kilátás (ha valaki nagyon tériszonyos, csak eddig jöjjön). Szokás szerint itt megint előjövök a magyar vendéglátóipar áraival. Kb 30 m magasságban (templom padlószintjéhez képest) 450 Ft-ba kerül egy kávé! Why? kérdezhetné egy angol, mert egy magyar már hozzá van szokva az abszurd árakhoz, legfeljebb nem vesz semmit. Innen további lépcsőkön eljuthatunk a kupola aljáig. Érdemes figyelni az út vonalvezetésére, ilyenkor látni, hogy milyen komplikált egy ekkora templom. Ahogy felértünk a kupola aljához, jön a legmeredekebb szakasz. Itt már eléggé keskenyek a falak, így a csigalépcsőre is kevés hely jut. A lépcsőfokok csak a falba vannak beerősítve, középen egy vékony vasrúd nyúlik le, abba is lehet kapaszkodni. Miután kétirányú, nyáron eléggé érdekes lehet ez a forgalom. Főleg lefelé, mivel a belső oldalon tényleg nagyon kicsik a lépcsőfokok, ha valaki leesik, akkor igen nagyot lehet esni. Szerintem semmilyen magyarországi biztonsági előírásnak nem felel meg! Viszont ha felérünk a kupola tetejéhez, tényleg nagyon szép panoráma tárul elénk. Azt is érdekes kitanulmányozni, hogy milyen egy kupola építészeti szerkezete, egyáltalán nem egy egyszerű feladat. Itt is találkoztam egy tipikus "magyar" hozzáállással: a kupola körül vezető gyalogjárda viszonylag szűk, egy emberes. Mindenhol szép nagy vörös nyilakkal ki van tacepaózva a helyes haladási irány. "Természetesen" a magyarok zöme fordítva ment és még nekik állt följebb, amikor szóltam nekik. Mint már jeleztem, lefelé a kupola aljáig nagyon kell vigyázni a szűk csigalépcsőnél. Onnan egy egészen más úton visznek vissza a templomba.
A kupola megtekintése után még egy jót sétáltunk a Bazilika melletti parkban. Megnéztük az István megkoronázása c. szobrot (Meloccó Miklós). Sajnos a Vár zárva volt, így azt későbbre kell halasztanunk. Most ez fért még be a napba a viszonylag rövid nappalok miatt.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo