Törökország Pergamon 2013

Törökország Pergamon

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 03.  - 2013. nov. 10. (7 nap)

0 hozzászólás I 23 168 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. feb. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
A korábban írt beszámolóimban már szóltam arról, hogy a törökországi körutazásunk gazdag programja szerint, megjártuk Isztambult, Boszporuszt, Tróját. Tovább haladva eljutottunk Pergamonba, amely városról szeretnék egy keveset írni.
Pergamon; ma Bergama, Törökország, egy ókori görög város volt Kis-Ázsia északnyugati partvidékén. 2014-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.
A települést a történetírás először i.e.400. körül említi. Pergamon független városként, Rómával alakított szövetséget, ami kedvezően hatott fejlődésére. Folyamatosan növelte kiterjedését és a leghatalmasabb ország lett Kis-Ázsiában. Az uralkodók a birodalom kulturális színvonalát is igyekeztek növelni: hírneves iskolával, műemlékekkel és könyvtárral díszítették városukat. Az utolsó pergamoni uralkodó i. e. 133-ban, az utód nélküli III. Attalosz a római államot tette birodalmának örökösévé. A rómaiak i. e. 129-ben Asia néven római tartományt alakítottak Pergamonból.
Még arról szeretnék szólni, ami Pergamont igazán nevezetessé tette. II. Eumenész az alexandriai könyvtár mintájára megalapította a pergamoni könyvtárat. Az egyiptomi Ptolemaioszok megtiltották a papirusz kivitelét Pergamon részére. A papirusz helyettesítésére kifejlesztették a pergament, azaz az állati bőrből fehérített, vékonyított, kétoldalas írásra alkalmas lapokat. Ezeket a pergamen lapokat könyv formában lehetett használni.
A pergamoni ásatások, különösen Humann és Conze kutatásai (1878–1886) gazdag anyagot szolgáltattak az i. e. III. és II. sz. görög kultúrájának ismeretéhez. Ezeket a kiásott maradványokat lehet látni a videó felvételben. Itt jegyzem meg, hogy erre a területre kis autókkal, taxikkal vitték fel csoportunkat, mivel autóbuszunk csak a parkolóig jöhetett.
A videó végén látható Pergamon főutcájának egy része, majd az a hely, ahonnan Pergamon ndultunk. Ennyit tudtam bemutatni a pergamoni kirándulásunkról remélve, hogy Pergamonról mémi ismeretet tudtam átnyújtani.
Feltöltve: 2015. feb. 24.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina