Törökország Pergamon 2013

Törökország Pergamon

Ott-tartózkodás ideje: 2013. nov. 03.  - 2013. nov. 10. (7 nap)

0 hozzászólás I 24 878 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. feb. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
A korábban írt beszámolóimban már szóltam arról, hogy a törökországi körutazásunk gazdag programja szerint, megjártuk Isztambult, Boszporuszt, Tróját. Tovább haladva eljutottunk Pergamonba, amely városról szeretnék egy keveset írni.
Pergamon; ma Bergama, Törökország, egy ókori görög város volt Kis-Ázsia északnyugati partvidékén. 2014-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.
A települést a történetírás először i.e.400. körül említi. Pergamon független városként, Rómával alakított szövetséget, ami kedvezően hatott fejlődésére. Folyamatosan növelte kiterjedését és a leghatalmasabb ország lett Kis-Ázsiában. Az uralkodók a birodalom kulturális színvonalát is igyekeztek növelni: hírneves iskolával, műemlékekkel és könyvtárral díszítették városukat. Az utolsó pergamoni uralkodó i. e. 133-ban, az utód nélküli III. Attalosz a római államot tette birodalmának örökösévé. A rómaiak i. e. 129-ben Asia néven római tartományt alakítottak Pergamonból.
Még arról szeretnék szólni, ami Pergamont igazán nevezetessé tette. II. Eumenész az alexandriai könyvtár mintájára megalapította a pergamoni könyvtárat. Az egyiptomi Ptolemaioszok megtiltották a papirusz kivitelét Pergamon részére. A papirusz helyettesítésére kifejlesztették a pergament, azaz az állati bőrből fehérített, vékonyított, kétoldalas írásra alkalmas lapokat. Ezeket a pergamen lapokat könyv formában lehetett használni.
A pergamoni ásatások, különösen Humann és Conze kutatásai (1878–1886) gazdag anyagot szolgáltattak az i. e. III. és II. sz. görög kultúrájának ismeretéhez. Ezeket a kiásott maradványokat lehet látni a videó felvételben. Itt jegyzem meg, hogy erre a területre kis autókkal, taxikkal vitték fel csoportunkat, mivel autóbuszunk csak a parkolóig jöhetett.
A videó végén látható Pergamon főutcájának egy része, majd az a hely, ahonnan Pergamon ndultunk. Ennyit tudtam bemutatni a pergamoni kirándulásunkról remélve, hogy Pergamonról mémi ismeretet tudtam átnyújtani.
Feltöltve: 2015. feb. 24.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo