Ausztria, Raiding (Doborján), Liszt Ferenc szülőháza, SzG3

Ausztria Raiding

Ott-tartózkodás ideje: 2015. márc. 11.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 358 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. márc. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Ausztria  Doborján  Liszt Ferenc szülőháza  Raiding 

Kedden kiugrottam Ausztriába, mivel az osztrák alapanyagaim már erősen fogytán voltak. Ezt egyesek vehetnék flancnak is, de ha valaki figyelmesen nézi a híradókat, ill. olvassa az újságokat, elrémisztő példákat lát és hall a magyar élelmiszer gyártással kapcsolatban. Persze tudom, hogy vannak normális gyártók, de a végtermék alapján ezeket nem tudom kiválogatni, így mindenki gyanús. Az osztrákokról pld. elhiszem, ha ráírják a lisztjükre, hogy nem génmódosított. Sopronban meg belefutottam egy olyan látványpékséges virslis párnába, amit el kellett dobnom, mert a tésztája harapás közben porrá omlott, a virsli pedig egy ceruza vékonyságú aszott valami volt. Lehet, hogy kissé paranoiás vagyok ez ügyben, de szinte naponta kapok visszaigazolást, hogy igazam van. Sikerült lisztből, cukorból és egyéb alapanyagokból kb. egy éves készletet bevásárolnom. Egyébként nem csak jobbak ezek a termékek, hanem kb azonos az áruk a magyaréval. Vagy van olyan amit itthon nem kapni). Na erről ennyit, vissza a Liszt ügylethez.
Liszt személye - magyar-e vagy osztrák - régóta vitákat vált ki. Az akkori Magyarországon, Doborjánban született (ma Raiding, Ausztria). Apja az Esterházy hercegeknél volt alkalmazásban és valljuk be, ott a német volt a használt nyelv. Liszt Ferenc az élete végéig küzdött a magyar nyelvvel, jobban beszélt németül. Élete nagy részét külföldön élte le, de mindig magyar útlevéllel közlekedett és amikor alkalma lett volna rá, akkor sem vette fel sem a francia, sem a német, sem az olasz állampolgárságot. Osztrák állampolgár pedig soha nem is volt. Így alapvetően jogosnak tűnik, hogy magyarként tartsuk számon. A munkásságára itt most nem térek ki, szerintem mindenki a zseni kategóriában tarja számon.
A szülőháza - ami "természetesen" még nem volt nyitva (csak áprilistól lesz) - korábban az itt álló kastély része volt (annak keleti szárnyát képezte). Szegedi György építtette 1587-ben, az Ő címerük látható a bejárat felett. 1805-ben vásárolták meg az Esterházy hercegek a birtokot és az 1971-ig a birtokukban is volt. Ekkor a házat a község birtokába adták. A község később egy modern koncerttermet épített a ház mellé. A házban Liszt Ferenccel kapcsolatos emléktárgyak láthatóak (már ha bejut az ember oda).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo