30. London - egy nap gyerekek nélkül

Egyesült Királyság London

Ott-tartózkodás ideje: 2014. jún. 09.  - 2014. jún. 09. (1 nap)

0 hozzászólás I 811 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. nov. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar AgostonK Beszámolója

Cimkék: Merlin Pass Madame Tussauds Dungeons Baker Street Sherlock Holmes Churchill War Room Imperial War Museums 

Pünkösd hétfő reggel, amikor a gyerekek suliba mentek, édesapával vonatra ültünk és a Waterloo-ra vonatoztunk.

Hétközben Londonba menni nem egy leányálom. Autóval is lehet közlekedni, de 11.5 font a dugódíj per nap (congestion fee), utólag meg 14 font. És dugódíj ide vagy oda, hétköznap állandóan dugó van Londonban. Nagyjából mindenütt. Úgyhogy maradt a vonat - azon meg rengetegen utaznak reggel, és ráadásul a reggel kilenc előtti indulás miatt még drágább is a jegy, mint egyébként.

Londonban első utunk a Madame Tussauds-hoz vezetett. A gyerekek nem akartak ide jönni - szerintük a sok viaszfigura creepy...

A Baker Street-i metrómegállónál szálltunk le, innen csak egy perc a panoptikum a Marylebone Road-on lefelé. Útközben egy hatalmas Sherlock Holmes szoborral is találkoztunk, a Sherlock Holmes múzeum ugyanis a Baker street-i metrómegállóhoz közel, a Baker Street 221b-ben található. Kacérkodtunka gondolattal, hogy majd este benézünk, ha marad rá idő, de nem maradt. Azt viszont láttuk, hogy nyitás előtt félórával már itt is az utcán kanyargott a sor.

Elméletileg 9:30-kor nyit a panoptikum, mi meg kb 9-re időzítettük az érkezést. Még az is megfordult a fejünkben, hogy esetleg bekapunk valamit bemenés előtt. Nagyon naívak voltunk. Természetesen már 9-kor óriási sor kígyózott a bejárat előtt. Még az a szerencse, hogy a Merlin Pass-os sor nagyságrendekkel rövidebb volt, mint a rendes belépős. Így csak kb félórát álltunk sorba.

Nagyon tetszettek nekünk a kiállított viaszfigurák, főleg az, hogy nemcsak kortárs hírességek, hanem történelmi celebek is helyet kaptak, mint Einstein, VIII. Henrik, vagy Van Gogh. A bábukat kb negyedévente cserélik, meg a Madame Tussauds helyszínek között is utaztatják. Szóval akár többször is érdemes menni egy évben, nem mindig ugyanazok vannak kiállítva.

Az épületen belül kötött a haladási irány: először fel kell menni legfelülre, és úgy haladni lefele, összesen talán 4 vagy 5 szintet. Volt egy beltéri hullámvsút is, de a legmaradandóbb élményt a Horror Kamra és a kupolamozi adta. Az előbbiben vaksötétben kellett végigmenni, úgy hogy élő színészek ijesztgettek közben - édesapa kezét szorongatva, a hátára feltapadva, becsukott szemmel próbáltam túlélni. A kupolamozi viszont nagyon jópofa - gyakorlatilag egy 4Ds mozi vetítés. Nagyon klassz volt.

Madame Tussauds után a London Dungeon felé vettük az irányt, a South Banken. Közvetlenül a London Eye mellett van - ha a kerék megvan, már nem lehet eltévedni. Itt egy kicsit többet kellett sorban állni, mert hiába volt Merlin Passunk, belépni csak időpontra lehet. Onnantól viszont teljesen magába szippant ez a kissé kitekert és bizarr történelmi látványosság.

Érzékenyebb lelkűeknek, kisgyereknek szerintem nem való. Sőt érzékeny gyomrúaknak se: a pestises részen nem csak a látvány, hanem a szagok is megviselik az embert. Itt is élő színészek ijesztgetik az embert, és nagyon kellett vigyázni, hogy le ne maradjunk - gondolom, egyedül azért elég félelmetes ez a pincerendszer is.

Miután így megedződtünk, a Churchill War Rooms, az Imperial War Museums tagmúzeuma, felé mentünk tovább. A Dungeon-tól a Westminster Bridge-en mentünk tovább, el a Big Ben és a Westminster Palota mellett. A Churchill War Rooms bejárata a St. James Parkkal szemben van. A recepción audio guide-okat is kaptunk, ezekkel jártuk körbe Churchill II. világháborús földalatti bunkerét.

Nevével ellentétben nemcsak Churchill háborús lakosztálya, hanem a teljes vezérkar el bírt bújni ide. Bár tudtak róla a németek, hogy van, sosem érte találat. Most is olyan ép az egész, mintha bármikor vissza jöhetnének dolgozni az emberek. Térképek a falon, írógépelők és kódfejtők a szobákban, stb. Amikor 1945-ben, a háború végén itt a pincében lekapcsolták a villanyt, mindent ugyanúgy hagytak, ahogy addig volt.

Büfé és egy nagyon komoly shop is van a területén, érdemes rá időt hagyni.

https://www.madametussauds.co.uk/london/en/
http://www.thedungeons.com/london/en/
http://www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina