Csehország, Kromeriz, a város, a kastély és a kastélypark, SzG3

Csehország Kromeriz

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 20.  - 2015. júl. 22. (2 nap)

0 hozzászólás I 4 546 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. aug. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: csehország  kastély  kromeriz  park 

Itt két napot éjszakáztunk a sok látnivaló miatt. A Penzion Kromeriz ben szálltunk meg, csak megjegyzésként: 816 KC volt egy éjszaka, fürdőszobás, légkondicionált szobában, gyakorlatilag a belvárosban. Kifizetünk 1 x 50 KC-a zárt udvarban való parkolásért, mire a recepciós közölte velünk, annyit parkolunk itt, amennyit akarunk. Ennyit a kellemes cseh rugalmasságról, amelybe igen sokszor bele botlottunk (pozitív értelemben!). A belváros közelsége miatt az egész kromerizi programunkat gyakorlatilag gyalog le tudtuk bonyolítani.
Akkor lássuk először a várost:
takaros, bár szerintem nem túl szép város, bár 1997-ben megválasztották Csehország legszebb városának. Az ilyen választásokról azért azt tudni kell, hogy ez nem egy örökös cím, minden évben más-más várost választanak meg. Persze azért a díj jelent is valamit. Igazi értéke a városnak az UNESCO védnökség alatt álló püspöki palota, a palota kert és a Virágos kert. Na ezek viszont tényleg nagyon szépek, jogos az UNESCO védnökség! Az is látható (immáron számos hely ismeretében), hogy cseh barátaink jól sáfárkodnak a nemzeti kincseikkel, szinte mindegyik hibátlan állapotban van (vagy lesz nemsokára). Azért a Főtér környékén érdemes egy kicsit sétálni, főleg ha nincs olyan dög meleg, mint akkor, amikor mi voltunk. Van néhány szép templom is a belvárosban, de nagyjából ennyi.
Viszont a püspöki palota, na az már több időt érdemel. Közvetlenül a Főtér sarkánál található, egy zárt udvaros, emeletes palota. Az olomouci (olmützi) püspökök építtették pihenési célra, de "félfogadás"-t is tartottak itt. A kastély melletti hatalmas park is a pihenést szolgálta. Ha meg akarjuk látogatni a kastélyt, akkor ezt szokás szerint csak vezetett túrával tehetjük. Felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon sok túra áll a rendelkezésre és a jegyeket nem csak itt a kastélyban, hanem a Virágos kert pénztáránál is megvehetjük. A pénztárnál működő monitoron át láthatjuk a közeljövőben induló túrákat, azok céljait, a várható időtartamukat és hogy hány hely van még (fontos: ha be telt a létszám, nincs az a pénz, amiért arra a túrára jegyet lehessen venni). Mi az egyik leghosszabb túrát választottuk, a reprezentációs termeket. Itt is látszott a püspökök hatalmas vagyona (bár az ízlés néhol némi hiányosságot szenvedett, szerintem). Láttuk a tróntermet (püspöki trón), itt tartották az egyházi fogadásokat, de mivel világi hatalmuk is volt, erre külön tartottak egy világi fogadó termet is. A különféle reprezentációs termek után megnéztük a színháztermet (itt jelenleg is tartanak előadásokat), majd a hatalmas könyvtár komplexumot. Gazdagok voltak.
A túra után (meg már előtte is) az unokám kiszúrta, hogy itt is van egy torony, neki arra is fel kell másznia. Ez 30 KC-ért meg is történt, tényleg nagyon jó volt a kilátás: a városra, a strandra (erre még majd visszatérek) és a palota kertre.
A palotakert a kastély mögött terül el, egészen a Morava folyóig húzódik. Reggeltől estig szabadon megtekinthető. Olyan nagy, hogy még mikrobuszos szolgáltatás is van. Ha jól láttam, az elmegy a Virágos kertig is. Ahogy a lednicei park, ez is a legpompásabb képét mutatta. Hatalmas fák, halastavak, kerti építmények, kis állatkert, csatornák, hidak, kávézó, rózsakert, szökőkutak, csak hogy így kutyafuttában említsek néhány dolgot. A legszebb a francia kert jellegű rész, eddig csak itt láttam azt a megoldást, hogy a virágágyás formákat nyírt buxus sövénnyel kontúrozzák ki, majd a belső tereket különféle színű virágokkal töltik ki. Voltam itt reggel is, folyamatosan locsolták a kertet, ettől is ilyen szép. A kis állatkert mellett szabadon kószálnak a pávák, most láttam először kis pávát.
A kastélyon kívül megtalálható a szokásos kastély pincészet, itt is vettem egy üveg kastélybort a gyűjteményembe. Ami szokatlan volt, az az, hogy a pincészet címkéjével ellátott pörkölt kávét is lehetett kapni. Még nem ittunk belőle, de ismerve az ilyen pincészetek igen magas minőségét, bízom benne, hogy a kávé is igen jó lesz.
Befejezésül a strand:
ez a kastélytól gyalog 2 percre található. Minden nap du 4-után mentünk be, ekkor már kedvezmény is van az egyébként is csekély árakra. Hárman 30 KC-ért (360 Ft!) mentünk be! Itt is érvényesült az árszínvonal, amiről korábban már beszéltem: a sör 30 KC volt és a többi cucc is a kinti árakra hajazott. Itt ne fordulhat elő, hogy csak azért, mert strandon árulnak valamit, minimum kétszer annyiba kerül, mint kint. Amúgy ennek a strandnak volt egy kis szocreál feelingje, de a tisztaság makulátlan volt. Amúgy sem szemetelt senki, de azt a néhány dolgot, amit azért csak elszórtak (de tényleg csak néhány dolog volt), azt a zárás előtt pillanatok alatt felszedték. Zene nem üvöltött, csak a pénztár környékén lehetett sejteni némi zene foszlányokat. Csak egy strand saját, természetes hangja hallatszott. Az emberek sem üvöltöttek, a parton és a vízen is mindenki a legtökéletesebben megfért egymással. Ideális volt!
Mindenki menjen el legalább egyszer Csehországba (lehetőleg ne Prágába)!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo