Egyhetes körutazás Grúziában

Grúzia

Ott-tartózkodás ideje: 2015. aug. 08.  - 2015. aug. 15. (7 nap)

0 hozzászólás I 2 472 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. aug. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dotail Beszámolója

Cimkék: grúzia autóval Kutaisi Tbiliszi Gelati Mestia Kazbegi 

Azt hiszem, mi csak kihasználtuk az új repülőjáratot és a viszonylag alacsony jegyárat, a többi csak úgy jött utána. Vagyis viszonylag kevés elvárással, de kíváncsian indultunk neki Grúziának.
Biztos, ami biztos, az erősen megkopott orosz tudásunkat igyekeztünk felfrissíteni, és becsomagoltuk a Havronyinát is.(egy régebbi orosz tankönyv)....és ezt nagyon jó tettük...

Szombat hajnalban értünk Kutaisiba egy nagyon rövid és kényelmetlen Wizzair alvás után. De a hangulaton sokat javított az útlevél vizsgálatnál kapott 375ml-es vörösbor. No és 2 fő, 2x375!
A város meglehetősen lepukkant vagy inkább egyszerűen szegény. Főleg szembeötlő ez reggel 7-kor, amikor még üresek az utcák, és minden üzlet zárva.
Viszont olcsó hely, a piac remek, főleg az erős gyomrúaknak, és a környéken sok látnivalót a városból indulva könnyen elérhetünk. Nagyon jó szállásunk volt, 40 Lari, légkondi, este terasz a sörözéshez stb.
Szerintem Gelati, Prometheusz barlang, Okace kanyon stb. innen kiválóan meglátogatható, este meg lehet sörözni a városban olcsón. Mindenütt magasabb árakkal találkoztunk mint itt. Nyilván ez Tbilisziben nem meglepő, de pl. Mestia is drágább.

Vasárnap elmentünk Tbiliszibe, de útközben megálltunk a hegyek között nézelődni (vagyis inkább diókolbászt venni). Aszalt vagy aprított gyümölcsből készítenek lapokat, és ebbe tekerik a diót, mogyorót stb. Kitűnő ajándék az itthoniaknak.
Gori mellett Uplistsikhe sziklába vájt romjai mindenképpen érdekesek. Kicsit nehéz megtalálni, de az emberek szívesen segítenek (elsősorban oroszul).
A Sztálin múzeumról nem tudom, mit mondjak. Első ránézésre Ildikó azt mondta, hogy a vasúti kocsi a kertben azért van, mert Dzsugashvili mester vonatrablóként kezdte a pályafutását, de tévedett. A kocsit az "uralkodása" idején használta. A kiállító termekben aztán majdnem minden arca ott van (cár ellen szervezkedő ifjú, katona, bolsevik, nagy honvédő stb.), de valahogy az éhen halt ukránokról nem esik szó. Munkatáborokról sem. Persze azért ez nem meglepő, mégiscsak az ország szülötte, de valami apróságot esetleg, talán...csak a történelmi hűség okán...lehetett volna. Egy eldugott sarokba, például. Na mindegy....
Mtsketa Tbiliszi előtt. Tényleg Szentendre érzés, ahogy már mások is írták a neten. Hangulatos, jó kis sétatér, és persze ősi templomok vannak benne. (Bocs, hogy nem térek ki minden templomra, de bőségesen van irodalma a neten, ahogy láttam.)

A hétfőt autójavítással töltöttük, mert a bérelt autóban már igen csak elfogyott a fék. Elsősorban fém a fémen fogott jó hangosan. Szóval bevittük a helyi irodába. Korrektül megjavították 2 óra alatt. Ja és reggel vettünk telefonkártyát. (Mégse 900Ft/perc illetve 560Ft roamingban.)
Szóval autó nélkül csavarogtunk az óvárosban. Itt végre láttunk felújított, szépen festett házakat, és ezeknek a deszkaborítású erkélyei is renováltak. Szóval klassz. Este nagy bulik lehetnek, mert két utcában is csak kiülős trendi bárok vannak.
Valahogy metróztunk is, és a vasútállomásnál kötöttünk ki. Ott is van egy nagy piac. Kiváló, csípős BBQ fűszert vettünk, kb. 1 kilót. Már kipróbáltam császárhússal 2-2-1 órai sütéssel. Igen jó lett.

A fenti okok miatt csak kedden mentünk a Kazbegi templomhoz az orosz hadiúton északnak. Grúzia hegyei valóban csodálatosak, a templom feletti hegy augusztusban is hóborította. A faluból helyi sofőrök felvisznek a templomhoz.Aki nem akar sokat sétálni, ezt válassza. Én felmentem kocsival, mert azt hittem kitartó vagyok és tudok vezetni, de megbántam. Csak 40 perc szenvedés volt fel és 35 perc le.
A gyaloglás annyiban kényelmetlen, hogy nagyon sokat kell a faluban menni rissz-rossz házak között, poros földúton miközben a terepjárók beterítenek porral-sárral.
Visszafelé megálltunk Ananuri erőd templománál. A templom alatti tó csodálatos. Egy kis úton a templom mellett lejuthatunk a strandra. Úszásra is alkalmas volt a víz.
Még este visszamentünk Kutaisiba.

Másnap, szerdán felautóztunk Mestiába, ahol 2 napot töltöttünk. Tényleg fantasztikus hegyek között jártunk. Ráadásul sokkal zöldebb, erdősebb, mint Kazbegi felé. Tornyok, templomok, sípálya. Van mit nézni, és lehet kirándulni.

Pénteken visszamentünk Kutaisiba, megnéztük útközben az Okace kanyont, és vásároltunk a piacon újabb diókolbászokat illetve fűszereket. Szombaton reggel 3-kor ébresztő, irány a reptér. De előtte még a város közepén megfújatta velem a rendőr az alkoholszondát. Biztos, ami biztos...

Bocs, hogy nem írtam többet a látnivalókról, de sok és jó beszámolót találni más honlapokon a híres helyekről.

Talán a végére néhány tapasztalat. Szerintem felesleges volt terepjárót bérelni, mert a látnivalókhoz vezető utakra elég egy normál autó. Persze a terepjáró jobb. Ha valaki már autózott a Balkánon, akkor ne féljen a grúz vezetéstől, akármit mondanak mások. A sávok szovjetesen szélesek (kivétel a hegyekben), a közlekedés ritmusa messze van a mi 120-140-es tempónktól. De valóban mindenki megy, amerre lát, és dudál. Ettől kicsit kaotikusnak látszik.Szerintem a legnagyobb kihívás a tehenek és malacok kerülgetése, mert mindenütt ott hevernek és tojnak az utakon. Még Tbiliszi külvárosaiban is.

Nekünk az ételek nem tűntek olyan fantasztikusnak. Olcsók és jóízűek,érdemes minél többet kipróbálni, de pl. arra a saslikra lehetne szórni valami fűszert esetleg, ha már annyiféle van belőlük a piacon.
DE a grúz kenyér az nagyon rendben van. 0,60-1 lari, friss és ropogós. Ilyet szeretnék én is sütni itthon.
Mi vizet nem ittunk, de fogat mostunk vele. Nem lett bajunk tőle. A kolostorokban több helyen van friss víz, mellette 1 db kopott műanyag bögre láncon. Kínálgattak is erősen, mi meg csak udvariatlanul elhárítottuk a kínálást. Hiszen ki szomjazik meg 33 fokban a napon?

Az emberek nagyon barátságosak és segítőkészek, és jó, ha tudsz oroszul.Furcsa módon nem haragszanak az orosz szóért. Jó a vörösbor, finom a konyak, bár egyik sem szuper olcsó.

Valószínűleg a legolcsóbb megoldás a helyi közlekedés használata, amit lehet a városokban és a városok környéken taxival vagy alkalmi fuvarral kombinálni. Ez nyilván sokkal olcsóbb, mint az autóbérlés. Látva a minibuszok állapotát ez egy kicsit fárasztó lehet a nyári melegben.

Összességében egy posztszovjet hátterű, szép kis európai ország. Talán Tbilisziben éreztünk egy kis moszlim szelet, de egyébként se nem ázsiai se nem közel-keleti világ. Még Törökországtól is nagyon messze van, jobban mondva közelebb. Hozzánk.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina