La Loire á Vélo - Blois

Franciaország Loire-völgye

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 19.  - 2015. júl. 22. (3 nap)

0 hozzászólás I 2 263 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. szept. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Loire Blois Tours kastély kerékpár EuroVelo6 

Repülőgépünk korán indult Budapestről, de a fiamék gépe még korábban. A beszállókapunál azért sikerült még elkapnunk őket egy búcsú puszira. Nagyobb unokáink most repültek először, nagy volt az izgalom. Ők Barcelonába mi Párizs Beauvais –be. Bizonyos családi okok miatt erre az útra egy bő hetünk volt, és mi úgy gondoltuk, jó ötlet, ha vasárnap megyünk és vasárnap jövünk. Már indulás előtt tudtuk, ez nagy hiba volt. Beauvais-ben vasárnap nem járnak a helyi buszok, a repülőtérről a állomásra, helyettük egy ’ templomi járat ’ közlekedik nagyon ritkán, és az 1 EUR –os jegy helyett 4 EUR-os hétvégi bérletet kell venni. Vasárnap Franciaországban a vonatok egy jelentős része sem közlekedik. Hazafelé azért ’kellett’ egy napot Párizsban töltenünk, mert vasárnap délelőtt nem indul TGV Tours-ból Párizsba, de más vonattal sem tudtuk volna elérni a koradélután induló gépünket. Maradt a shuttle a repülőtér és Porte Maillot között. ( neten elővételben 15.90 EUR/fő helyszínen 17 EUR/fő ). Vonatunk a Gare d’Austerlitz –ről indult Orleans -ba majd ott átszállva mentünk Blois-Chambord állomásra (29.60 EUR/fő ) . Persze Párizsban az állomáson elfelejtettem kezelni a jegyünket és csak akkor jutott eszembe, amikor már elindult a vonat. Szerencsére egy kedves francia hölgy megnyugtatott, hogy nincs semmi baj, keressem meg a kalauzt, majd ő érvényesíti. Nem is lett a dologból semmilyen büntetés, rányomott a jegyekre egy bélyegzőt. A vonat jó tempóban haladt és mivel ráértünk, megmértük a GPS-el a sebességét. Az IC nagyjából 120-as tempóban ment végig. Pontosan érkeztünk és Orleans-ban átszálltunk és Nantes irányába közlekedő helyi ’vicinálisra’ ami azzal nyitott, hogy az állomást elhagyva 160 km/órával robogott Blois felé.

Blois 1.nap

Délután három órára értünk Blois-ba. Gyorsan elfoglaltuk szállásunk az Appart’City Blois -ban ami jó választásnak bizonyult. Nagyon közel van az állomáshoz és a kastélyhoz, már indultunk is városnézésre. Ekkor már éreztem, hogy nem csak a vasárnapi utazás volt az egyetlen tervezési hibánk. Vettem egy pontosan olyan, márkás sportcipőt erre az útra, amilyet eddig is hordtam már csak ezt még egyszer sem vettem fel az utazás előtt. Az egyre erősödő fájdalomnál csak az fájt jobban hogyan követhettem el, ilyen nagyon-nagyon amatőr hibát! Lesétáltunk a közeli Chateau royal de Blois –hoz. A bejárat melletti utcán van a turista információs iroda ahol vásároltunk egy öt kastélyra szóló bérletet ( ami valójában öt előre megváltott belépőjegy ) amit nem elsősorban a szinte jelentéktelen, néhány eurós kedvezményért érdemes megtenni, sokkal inkább a pénztáraknál történő sorban állás elkerülése végett. ( Ez esetünkben az öt helyen kb. 30-40 perc pénztár előtti várakozás megtakarítását jelentette összesen.) A kastélyban ’ természetesen’ van magyar nyelvű látogatói kalauz. Az utunk során meglátogatott kilenc kastély közül 5-ben ( Blois, Chambord, Cheverny, Chenonceau, Ambois) volt magyar nyelvű prospektus. Nem egyoldalas fénymásolt, hanem a franciával vagy az angollal teljesen megegyező. A Chenonceau –ban 24 oldalas füzet. Erre az utunkra egy nagyon jó útikönyv szolgált útitársként. A tíz évvel ezelőtti kiadású könyv mellé kifejezetten jól jöttek segítségül ezek a kiadványok. Először a rendi országgyűlés termébe léptünk be ahol remek interaktív alkalmazáson nézhettük meg hatalmas képernyőkön a kastély történetét. Majd a királyi terem a királynő galériája, a király és a királynő hálószobája a reneszánsz Studiolo, tanácsterem stb. következett.

Loire

Miközben egyik emeltről a másikra sétáltunk a híres reneszánsz csigalépcsőn, láttuk, hogy az udvaron korabeli ruhába öltözött szereplők mutatnak be egy vívásokkal teletűzdelt történetet a vár udvarán. A kastély Loire felőli oldaláról remek kilátás nyílik a városra és a folyóra. Elhagyva a kastélyt egy rövid sétát tettünk a városban, az útitársunk, azaz útikönyvünk javasolta fel a Cathédrale St.Lousis- ig megnéztük a nagyon szép lépcsősort az Escalier Denis Papin-t majd visszatértünk a Chateau de Blois mellé. Sétánk közben az óvárosban jó néhány 16. századi fagerendás házakat láttunk. Úgy időzítettünk, hogy hazafelé tudjunk még beszélni a kerékpárkölcsönzőssel, aki vasárnap lévén délután csak 18-19 között volt nyitva. Próbáltam alkudni, hogy két napra kell két bringa, de teljesen elutasító volt. Jöjjünk ide holnap reggel, és ha van akkor ad kerékpárt egy napra. Mire hazaértünk, már csillagokat láttam, de nem a késői időpont miatt, hanem a feltört sarkam miatt. Amikor szembesültem a problémával a szállodában arra gondoltam, hogy most ért véget a Loire menti kerékpártúránk. Lehet, hogy a következő napokban nem is lesz szükségünk kerékpárokra? Még szerencse, hogy a nyár elején unokáinkkal kint voltunk a Gyerek Szigeten ahol kaptunk egy bemutató tasakocskát egy híres magyar hámosító krém legújabb ’piros’ változatából és Márti ’természetesen’ ezt magával hozta.

Blois 2.nap

Fájós lábbal ébredtem, bár kétségtelenül sokat javított a lábam állapotán ez a remek krém. Már kilenc órára a kölcsönzőhöz mentünk, hogy hátha lesz ott valaki és nyerünk egy félórát. Voltak is bent a boltban, egy kerékpárt szereltek nagyon intenzíven. ( Már itthon is tudtuk, láttuk az Interneten, hogy a kölcsönzők általában 9:30-19:00 között vannak nyitva, de ezt egyszerűen nem akartuk elhinni. Valami csodában hittünk, hogy majd lesz ott valami ügyelet és majd tudunk reggel hétkor indulni és este nyolcra visszajönni. Nincs ilyen. Mint később kiderült ez a három és fél óra nagyon hiányzott nekünk.) Féltíz előtt pár perccel mintha valami flashmob-ot szerveztek volna a kölcsönző elé, hirtelen lettünk úgy tucatnyian. De legalább mi vagyunk az elsők. Két napra kértem, de csak egy napra kaptam két nagyon könnyű, aluvázas bringát és egy kerékpáros táskát. ( 15.00 EUR/bicaj + adnak egy pumpát, egy kis szerszámkészletet és egy kerékpárzárat ) Kis pakolás után elindultunk első Loire-völgyi bringatúránkra. A Chateau de Blois-t megkerülve a belvároson át értük el a Loire folyót majd a Pont Jacques Gabriel hídon átkelve balra fordultunk. A mai napra egy szép nagy körtúrát terveztünk úgy, hogy kívül és belül megnézzük a Chateau de Chambord és a Chateau de Cheverny míg az útba eső Chateau de Villesavin és Chateau de Beauregard kastélyokat csak kívülről körbekerékpározzuk. Chambord -ba több kerékpárúton is eljuthatunk, mi a kicsit hosszabb Loire mentit választottuk, hogy már az első métereken érezzük a folyó menti kerékpározás fílingjét. Nem volt igazán remek idő, de kerékpározáshoz épp megfelelő kellemes hőmérsékletű levegő és pici nyugati szél, amit most éppen hátulról kaptunk. A városban a kerékpárút jól ki van építve majd néhány pad és asztal következik szép kilátással a Chateau de Blois-ra. Egyszer csak meglepetésünkre hirtelen elfogyott a remek kerékpárút és döngölt kavicsos úton tekertünk tovább. Az út minősége nem volt rossz, de jobban szeretünk aszfalton tekerni, ami úgy két kilométer után vissza is jött és ezen a napon már végig csak aszfaltozott úton mentünk tovább. A folyó mellett elértük Saint-Dyé-sur-Loire –t ahol egy kis bizonytalanság után a GPS kivezetett bennünket a faluból. Itt enyhe emelkedőn tekertünk felfelé, ahol szembe találkoztunk egy nagy csapat kerékpártúrázó gyerekkel. Még egy rövid szép erdei szakasz következett, majd megpillantottuk a hihetetlen csodát a Chateau de Chambord-ot.

Loire

A kerékpárokat leraktuk a kastély mellett kialakított parkolóba, a sisakokat és értékesebb cuccainkat pedig, a bejárat melletti ingyenes megőrző szekrénybe tettük. A jegypénztárnál elég nagy volt a sorban állás, de ugye mi ’bérletesek’ voltunk így azonnal be tudtunk menni. Végigjártuk a termeket a földszinttől az első emeleten található királyi lakosztályokon át a végig a második emeleten , majd ki a teraszra. A teraszokról pedig a Chambord torony-erdeje egészen meseszerű, vagy mai szemmel talán egy kicsit giccses. De ugye nem kérhetjük számon egy ötszáz évvel ezelőtt épült kastélyon a mai jó ízlést. ( Erről majd később, utunk utolsó Párizsban töltött napjának beszámolójában … ) Megcsodáltuk a feltehetően Leonardo da Vinci terveit felhasználva megépített dupla spirál lépcsőházat. Ami nagyon tetszett és a később meglátogatott kastélyokban is ugyanezt tapasztaltuk, hogy mindenhol gyönyörű friss virágcsokrokkal várnak minket, turistákat. Szinte minden meglátogatott kastélyban vagy annak parkjában volt kortárs művészeti kiállítás. Itt a Chambord második emeletén is.

Loire

Tájékozódásunkat a hatalmas kastélyban a bejáratnál kapott néhány oldalas magyar nyelvű látogatói kalauz segítette. A baj csak ott kezdődött, amikor az óránkra néztünk! Indulnunk kell tovább, ha végig akarunk menni a mai túránkon. Először a konvojban előttünk haladókat követtük, majd a GPS segítségével megpróbáltunk rövidíteni, aztán a kerekerdő közepén elbizonytalanodtunk, hogy esetleg a rövidítés hosszabb lesz és visszatértünk az eredeti útra. Elképzelésünk az volt, hogy Chateau de Villesavin –ra csak futó pillantást vetünk kívülről. Ezt hozzánk hasonlóan sokan így gondolhatják, mert a jegypénztárt olyan helyre tették ahonnan semmit sem lehet látni az épületből. Előttünk épp egy nagyon márkás kétszemélyes sport cabrio fordult vissza, mi is követtük példájukat és folytattuk utunkat a Chateau de Cheverny felé. Cheverny környékén még a kerékpáros terelőút is remekül ki volt jelölve. A viszonylag hosszú etap alatt volt időnk elbeszélgetni arról ( természetesen a tavaly nagyon bevált interphone -os kerékpáros sisakunkat elvittük erre az útra is ), hogy már megint elrontottunk valamit. Itt bringázunk ezen a számunkra ismeretlen szép tájon, gyönyörködhetnénk ezekben a csodálatos kastélyokban, mi meg az óránkat nézve próbálunk megfelelni előzetes terveinknek. Ez így nem lesz jó! Cheverny csodaszép parkjában betipegtem (bringázás közben nem, de gyalogosan nagyon fájt a lábam ) a piknik zónáig, amit előzőleg már a neten kinéztünk magunknak, pihentünk és ettünk egy-két szendvicset, gyümölcsöt. A kastélyba belépve kérdezték, hogy mifajták vagyunk, és kis keresgélés után meg is lett a szép magyar nyelvű látogatói kalauz, és a merci bien –re egy ’köszönöm’ volt a válasz a francia úrtól. Eddig nagyon szép a történet kár, hogy az úr oroszul folytatta. Ugyan mit tudnak, gondolnak ezek a franciák ott rólunk! A kiválóan szerkesztett prospektus ajánlása alapján végigjártuk a gyönyörű termeket, amelyeket itt is friss virágokkal díszítettek.

Loire

A kastély kertjében és fáin modern installációk voltak óriás színes pillangókkal. Elvileg a híres kutyaetetést is láthattuk volna, de sajnos az idő nagyon elszaladt, így csak a sok vadászkutya ugatását hallottuk és sietősen elindultunk Blois irányába. Mivel a kerékpárút össze-visszakanyargott, hogy időt nyerjünk a Cheverny-t Blois –val összekötő nagy forgalmú műúton indultunk el autók és kamionok között. Valószínűleg egy-két sofőr rokonainkat is megemlítette előzés közben, de nagyon gyorsan közeledtünk Blois –hoz és ez megnyugtatott bennünket. Egyszer csak egy hatalmas kerékpározni tilos táblát pillantottunk meg. Azért mégsem kellene magunkat megbüntettetni még az első túranapunkon, amikor itt a környéken több száz kilométer kerékpárút vezet. Egy picit visszafordultunk és átvágtunk Beauregard felé, ahol végül is rámentünk arra a kerékpárútra, amin jönnünk kellett volna Cheverny –ből. Nyertünk vagy kétszáz métert – igazán megérte! Sajnos a Chateau de Beauregard mellett úgy mentünk el, hogy nem is láttuk, pedig egy külső vizit itt is be volt tervezve. Újabb autóút, de ezt már a Google street view -n sokszor bejártuk otthon a képernyő előtt, és végre Blois. Tekerés be a városban, és 18:50 –re közel 65km megtétele után visszaértünk a kölcsönzőbe. Sikerült! De nem akarunk több ilyen napot, amit már útközben meg is beszéltünk. Mondom a kölcsönzősnek, hogy meg vagyunk elégedve a bringákkal és tegye félre, mert holnap reggel jövünk értük. Nagyon sajnálja, de nem. Holnapra az összes kerékpár le van foglalva egy csoportnak. Nem tud adni biciklit. Na ez szép, eljövünk a Loire-völgyébe, hogy bejárjuk kerékpárral, de holnapra nincs bringánk, túranapjainkat irracionálisan túlterveztük és még a lábam is nagyon fáj. Több mint, egy évnyi szervezés után, ez az út remekül kezdődik!

Blois 3.nap

Hála a csodakrémnek javul a lábam. Ma lesz annyi időnk, hogy veszünk egy új cipőt és szerencsére Blois-ban van egy másik kerékpárkölcsönző is. Kicsit még örültünk is, mert ez elvileg kilenckor nyitott volna, de a gyerekével volt valami probléma és késet negyedórát. Mi és egy finn ( jó ötvenes ) pár, akik szintén a fenti kölcsönzőből jöttek, mert ott ők sem kaptak bringát, vártunk rá. A bringa sajnos nem a tegnapi szuperkönnyű, hanem egy átlagos kerékpár. ( itt is 15 EUR/kerékpár ) De a lényeg, hogy mára is van biciklink. A mai napra eredetileg azt terveztük, hogy a Loire mentén eltekerünk Chaumont-sur-Loire –ig majd innen átvágnánk a Cher folyóhoz a Chenonceau–ba ahonnan visszatekerünk Ambois-ba és innen vonattal visszautazunk Blois-ba. De a tegnapi programracionalizálás miatt a mai napra csak a Chateau de Chaumont megtekintése maradt, bringával oda-vissza. Áthajtottunk a Pont Jacques Gabriel hídon, de most jobbra fordultunk és tekertünk kifelé a városból a Loire partján. A város szélén a Blois Városért Egyesület aktivistái állítottak meg, bennünket és egy négy oldalas kérdőívet próbáltak kitölteni válaszaink alapján. A több perces várakozásért cserébe megkínáltak bennünket egy finom helyi sütivel, ami leginkább gyümölcsös puszedlire hasonlított. Itt a kerékpárút a közút másik oldalán folytatódik osztott használatú jó minőségű aszfaltozott úton. Ezt az utat használják gépkocsibejárónak az út melletti néhány tanya lakói is. Majd Chailles közelében egy kis cikk-cakk után kerékpárútként folytatódik, mellette egy nagy kukoricás, melynek öntözőrendszeréből kapunk is egy kis frissítő vízpermetet. A falu határában egy remek kerékpáros pihenőt alakítottak ki, asztalok árnyas fák alatt, tűzrakó hely, játszótér, víz, WC. Most nem állunk meg. Tovább hajtunk a falut elkerülő kerékpárúton majd kisforgalmú közúton tekerünk tovább. Néhány kilométer után jó állapotú lakókocsik és zömében terepjárók álltak a tarlón. Egy mobil roma tábor, akik a nyári idénymunkák miatt táboroznak most itt. Madon-nál egy kis emelkedőt kell leküzdenünk, ahogy Cande-sur-Beuvron -nál is, majd a falu szélén kerékpáros pihenő sok asztallal és padokkal egy nagyon szép kis folyó a Le Beuvron partján. Mai túránk legszebb része következik a folyópart árnyas fái alatt majd a Loire partján egészen Chaumont-sur-Loire –ig. Ehhez hozzátartozik az is, hogy eltűntek az égről a felhők, és ragyogó napsütéses (nem túl meleg) igazi kerékpáros idő volt. A folyó partján itt is számtalan asztal és pad áll a pihenő kerékpárosok rendelkezésére, de vannak itt parkoló lakóautók is szép számmal. A bejáratnál hatalmas kerékpár tároló, mellette bent egy kis udvarban is, de itt még értékmegőrző szekrényeket is találunk, amibe beraktuk sisakjainkat és táskánkat. Sorban állás nélkül megyünk be a kapun, de innen még vagy kétszáz métert kell gyalogolni a kastélyig, ami a feltört lábammal, sokkal nehezebben megy, mint a bringázás.

Loire

Pedig a domboldalról csodálatos a panoráma. A Chaumont átalakított bástyái nagyon szépek, amit a körülötte lévő kert tesz meseszerűvé, és ezt még lehet fokozni a kertben elhelyezett különleges installációkkal. A kastély földszinti és emeleti szobái korabeli bútorokkal szépen berendezettek, virágokkal díszítettek. Természetesen itt is megjelenik a modernitás. A kápolnában egy nagyon érdekes „csipkerózsikás” installációt láthatunk hang effektekkel, pedig nem ez a Csipkerózsika kastély, hanem a Chateau d’Ussé. A padlástérben is egy modern kiállítás nézhetünk meg, aminek koncepciója, hogy az évszázados,’ elhagyatott, poros, pókhálós’ padlástérben helyezik el a modern alkotásokat. A Chateau de Chaumont egy U alakú épület, mert egyik 18. századi tulajdonosa lebontatta a folyó felé eső északi szárnyat, így a belső udvaráról gyönyörű a kilátás a Loire- ra. A kastély mellett egy különleges kert található a Festival des Jardins amelybe nem mentünk be ( külön jegy kell ), mert tudtuk, hogy két nap múlva az elsősorban kertjéről híres Chateau de Villandry-ba megyünk majd.

Loire

Mire visszaértünk a kerékpáros parkolóba vagy száz bringa állt ott, és a parton elhelyezett asztalok is mind foglaltak voltak ezért úgy döntöttünk, hogy Cande-sur-Beuvron –nál állunk meg egy piknikre a szép pihenőben. Gyönyörű időben, rengeteg bon appétit - merci - bonjour közepette, egy árnyas asztalnál megebédeltünk. Délutánra egyre melegebb lett, és már vártuk a kukoricaöntöző hideg vízpermetét, de időközben áthelyezték a berendezést. Délután ötre értünk vissza Blois-ba , és mivel bőven volt időnk, elindultunk a városban cipőt keresni. De sajnos nem találtunk olyan boltot, amely a célnak megfelelő lábbelit árusított volna. Természetesen több cipőbolt mellett is elmentünk, de ezekben gyönyörű bőrcipőket árultak száz euro körüli áron. Feladtuk a keresgélést, majd holnap Tours-ban. A tegnapi stresszes nap után ma egy nagyon nyugis csodaszép utat tettünk meg remek időben kb. 45 kilométert bringáztunk és megnéztünk Chaumont pazar kastélyát. Nagyon bizakodóak vagyunk, lehet még ebből egy remek nyaralás!

Feltöltve: 2015. aug. 06.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina