Dél-Franciaország, Povance-tól Savoya-ig II.rész

Franciaország

Ott-tartózkodás ideje: 2015. szept. 17.  - 2015. szept. 24. (7 nap)

5 hozzászólás I 1 522 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. nov. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar signal Beszámolója
5. nap: Lyon

Reggeli után továbbutazunk a Rhône völgyében északra Lyonba, Franciaország harmadik legnagyobb városába.

A firenzei kereskedők által létrehozott reneszánsz negyed (Vieux Lyon) szűk sikátorai és hangulatos terei a középkorba repítenek vissza. Itt barangolni nagy élvezet és egyúttal kalandos vállalkozás is lenne, ha nem csoportosan mennénk, az óváros jellegzetességeihez, a részben fedett átjárókba (traboules) a sötét és titokzatos utcácskákba, belső udvarokba, kapualjakba. A kis zegzugos utcákban sok olyan kisvendéglőt (bouchon) találunk, amelyekben eredeti, kiadós, változatos lyoni kosztot tálalnak fel a vendégnek, a belsőségektől a szarvasgombával töltött galambig. Mi is, a sok kóborlásban megfáradva leroskadtunk az egyik bouchon súrolt faasztala mellé. A hely jellegzetességeket kihagyva, két óriás palacsinta és két pohár könnyű bor mellé, vendéglős a még egy helyi mondással is szolgált: "Lyon városán három folyó folyik keresztül, a Rhone, a Saone és a beaujolais."

A Fourviére-dombot a XIX. század óta imádkozó dombként említik a helyiek, amely a város legmagasabb pontja a Szent Mária-kápolnával és Notre Dame de Fourviére bazilikával (aki nem bírná felfelé a sétát, az mehet siklóval is). Lyonban minden év december 8.-án megrendezik a Fények Ünnepét, mely eredete a katedrálishoz nyúlik vissza. A helyiek ugyanis megfogadták Szűz Máriának, a város védőszentjének, hogy ha város megmenekül az 1643. évi pestisjárvány halálos veszedelemétől, méltó módon fognak hálát adni neki. A Notre-Dame de Fourvière bazilikát 1872 és 1896 között építették. Pierre Bossan építész tervezte, akire a román és a bizánci építészet egyaránt hatással volt, noha ez a két gótikustól eltérő modell mindenképp szokatlan választásnak bizonyult a maga idején. A bazilikának elsősorban szép mozaikjai, kiváló üvegfestményei és Szent József kriptája figyelemre méltó. Az épület egyértelműen uralja Lyon városképét, nem véletlenül a város szimbóluma. A templomnak négy tornya és egy harangtornya van, mely tetején Szűz Mária aranyozott szobra áll. Az északi toronyba mi is felmásztunk, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Lyonra és a külvárosra.

A városnak van a saját Eiffel-tornya is, egy fémből épült, 80 méter magas épület, mely néhány évtizede tévé- és rádiótoronyként szolgál.

A város újkori kerülete, a Presqu’île. A kutakkal és templomokkal tarkított sétálóutcákat olyan épületek szegélyezik, mint a Városháza, a Saint Pierre-palota, vagy a helyiek közkedvelt találkozópontja, a Bellecour tér, a Napkirály lovas szobrával.

Lyon szülötte, Antoine de Saint-Exupéry is, kinek mindene az írás és a repülés volt. A lyoni repteret 2000-ben róla nevezték el, a városban pedig szobrot emeltek neki, de a lakóháza is megtekinthető.


6. nap: Pérouges, Grenoble, Grande Chartreuse kolostor, Chambéry,

Kora délelőtt szinte időutazást teszünk a Lyon melletti Pérouges városában, mely egyike a középkorból szinte érintetlenül ránk maradt francia településeknek (több történelmi film pl. Három muskétás forgatásának helyszíne). Érdekessége a főterén álló hársfa, melyet 1792-ben ültettek a forradalom tiszteletére. A sok sétától megéheztünk, de szerencsére a favázas kőházak közt a macskaköves sikátorok egyikében már sült a galette de Perouges, egy helyi édes tésztaféleség, melyet kár lett volna kihagyni.

Ezután utazás a Francia Alpok fővárosába, Grenoble-ba. Séta a hatalmas hegyek között fekvő városban, ahol kabinos felvonóval felmegyünk a város fölé emelkedő Bastille erődítményhez (gyönyörű panoráma).

Továbbutazva, a Chartreuse nevű hegységben található Szt. Brúnó által 1084-ben alapított idillikus fekvésű karthauzi kolostor. A bejáratnál lévő régi kolostor-múzeum hűen mutatja be az legszigorúbb szabályokkal bíró szerzetesrend mindennapi életét. Az új kolostorban, 40 némasági fogadalmat tett szerzetes lakik teljes visszavonultságban. Könnyű túrával elérhetjük az új kolostort, mely csak kívülről nézhető meg, hiszen a rend tagjai nem érintkezhetnek turistákkal.

Chambéry, egykor Savoya fővárosa, arisztokratikus légkört, olaszos hangulatot áraszt. Kipakolás után esti városnézés. A központban lévő kastély - Chateau Chambery -, a 14 szd.-ban épült, ma a Prefectura épülete, melyből csak a kápolna látogatható. A főút másik végén az Elefántok kútja található, mely a Comte de Boigne tiszteletére épült, aki az Indiában szerzett vagyona jó részét a városra hagyományozta.
Szállás Chambéry központjában, a Hotel Mercure-ban. (1 éj)

7. nap: Annecy, Chamonix

Annecy a Francia Alpok legbájosabb kisvárosa. A kis középkori negyedét virágdíszes hidak és árkádos utcák határolják. A házak, a templomok, erődítmények, parkok egységes városképet sugároznak. A csatorna közepén lévő szigetecskére, épült a 12 sz.-i Palais de l’Isle félelmetes börtöne. A városkára szinte rákönyököl a soktornyú Chateau Annecy, ahonnan ragyogó kilátás nyílik a környékre.

Szitáló esőben érkezünk, a Mont Blanc lábainál fekvő Chamonix-ba, ahol 1924-ben, az első téli olimpiát rendezték.
A világ legmagasabb felvonója, a “Aiguille du Midi cable car”,a város központjából indul.. Az utazás két szakaszból áll. Az első megálló a felvonóval a Plan de l’Aiguille, ami 2300 méter tengerszint feletti magasságban van, a második állomás Aiguille du Midi 3842 méterrel a tengerszint felett.
Az itt található különleges üvegkilátót a francia Alpokban adták át 2013. december 21-én. Az üvegkocka úgy néz ki, mintha a levegőben lógna. Franciául “Pas dans le vide“, angolul “Step into the Void” névre keresztelt üvegkilátó (magyarul “Lépés a semmibe”) három oldalfala, mennyezete és alja is 12 mm vastag üvegből készült. Alatta 1035 méteres mélység tátong. Az építmény állítólag ellenáll a 220 km/órás szélnek is. A látogatók egy papucsot kapnak, hogy ne csússzanak el az üvegpadlón.
Nos, ezt kihagytuk, mert a vastag felhőréteg miatt nem volt értelme felmenni a kilátóba, ezért inkább egy hatalmas sétát tettünk ezen az alpesi üdülőhelyen.

Délután búcsút véve Franciaországtól, átutaztunk az Olasz Alpokon, Észak-Olaszországi szállásunk felé (1 éj).

8. nap:

Hazautazás a Verona – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa –útvonalon. Érkezés Budapestre, a késő esti órákban.

ÖSSZEGZÉS: A szállások tiszták, a reggeli mindenütt bőséges svédasztalos volt. A vacsorák általában 3 fogásosak, kellemes meglepetés volt, nekünk magyaroknak, az itteni francia konyha. Az utazási iroda szervezésével, az összeállított programmal és az idegenvezetővel elégedettek voltunk, csak a busz kirablása okozott kellemetlen órákat.
signal kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
signal - 2015.11.21. 11:51

Köszönöm a jelzést! Eddig csak időhiány miatt nem raktam fel képeket...

signal - 2015.11.21. 11:51

Köszönöm a jelzést! Eddig csak időhiány miatt nem raktam fel képeket...

signal - 2015.11.21. 11:51

Köszönöm a jelzést! Eddig csak időhiány miatt nem raktam fel képeket...

signal - 2015.11.21. 11:50

Köszönöm a jelzést! Eddig csak időhiány miatt nem raktam fel képeket...

szalay3 - 2015.11.19. 11:28

Mostanában megnéztem több beszámolót, senki nem visz magával fényképezőgépet, vagy legalább egy mobiltelefont? Ilyenkor azért megfogalmazódik bennem az a kétely, hogy volt-e ott az illető egyáltalán?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina