La Loire á Vélo - praktikusan

Franciaország Loire-völgye

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 19.  - 2015. júl. 26. (7 nap)

2 hozzászólás I 3 939 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. dec. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Loire Blois Tours kastély kerékpár EuroVelo6 

Kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, még akkor sem, ha az a Loire. Ha még egyszer visszatérnénk ide természetesen nem ezeket a kastélyokat és nem ezeket kerékpárútvonalakat járnánk be, hiszen van még errefelé számtalan látnivaló. De ha lennének olyan olvasók, aki még soha sem jártak a Loire-völgyében és a csodálatos kastélyok megtekintését egy remek kerékpártúrával kapcsolnák össze, akkor tapasztalatainkat szívesen megosztjuk velük. Ajánlásaink a Franciaországba egyénileg repülővel utazóknak szólnak, hiszen van egy-két magyar utazási iroda, akik szerveznek buszos, mikrobuszos kerékpáros túrákat a Loire-völgybe. A busz viszi a résztvevők csomagjait egyik szállástól a másikig, míg ők a kastélyok között tekernek. Első terveinkben mi is erre gondoltunk, hogy elindulunk valahonnan és végig tekerünk a Loire á Vélo egy szakaszán, úgy hogy megnézzük az útba eső kastélyokat. Ez egyéni repülős utazással gyakorlatilag megvalósíthatatlan. A kisebbik gond a csomagok hurcolása, aminek meg kell felelni a légitársaság követelményeinek és a ( még ismeretlen ) kerékpár csomagtartó méreteinek és némi biztonságot is kellene adni. ( Ez utóbbit csak az itthoni közbiztonsági állapotok miatt ítéltük meg tévesen. Azaz, hogy mi lesz a pakkal, ha bemegyünk a kastélyba? Kint nem igen foglalkoznak ezzel, egyszerűen a kerékpáron hagyják a néha hatalmas és értékes felszerelést. Nem lopják el. ) A nagyobbik probléma a szállás. Mivel végig bringával mentünk volna kézenfekvőnek tűnt, hogy kempingekben bérelünk faházat, bungalót vagy mobile home –ot. A Loire-völgyi kerékpározásra egy teljes iparág fejlődött ki, tehát a kempingekben vannak ilyen szálláslehetőséget, sőt még előre felállított ágyakkal felszerelt sátrak is, de ezekben a kezdő létszám négy fő, vagy leginkább hat. A Loire-menti kerékpározás családi vagy társasági program, a kempingekben nincs vagy minimális a kétfős szállás, a négyágyas bungaló pedig drágább, mint egy kétágyas hotelszoba. Természetesen hotelekben is foglalhatunk előre szállást a tervezett útvonal mentén, de akkor minden egyes szálláshellyel előre le kell levelezni, az éjszakai kerékpártárolás feltételeit. Mi a két csillagpont BLois és Tours mellett döntöttünk. A hotelfoglalást nem árt jó előre február, március környékén megtenni a nyári utazásra, mert az olcsóbb szállások nagyon hamar elfogynak.

Loire

Véleményünk szerint a Loire-völgy központi részének bringás bejárására hét – tíz nap elegendő. Kerékpáros túránk központja pedig szerintünk Tours legyen. Azzal, hogy mi Blois-ban és Tours-ban is voltunk néhány napot csak magunknak bonyolítottuk túl feleslegesen utazásunkat. Tours mellett szól az, hogy Párizsból TGV-vel olcsón és gyorsan megközelíthető. Előre váltott jeggyel mi 15 EUR-ért utaztunk Tours-ból vissza Párizsba, míg ide a Párizs – Blois IC jegy közel 29 EUR volt. A TGV önmagában is nagy élmény, most hazafelé 308 km/óra csúcssebességet mértünk. Tours –tól nyugatra és keletre találhatók a legnevezetesebb kastélyok. A teljes terület bejárásához célszerű kihasználni azt, hogy a Loire-völgyben a vonatokon a kerékpár szállítása ingyenes. Így egy nap alatt jelentős távolságokat tehetünk meg, úgy hogy elmegyünk biciklivel és vonattal térünk haza, vagy fordítva, hogy vonatozunk egy kicsit és hazatekerünk. De elmehetünk vonattal valahová ( mi Chinon és Saumur között szerettünk volna ezt tenni ) biciklizünk egy jót és egy másik vonattal visszajövünk. Minden szerelvényen van kerékpárszállításra alkalmas hely. Természetesen a kocsik alacsony padlósak teljesen egy szintben vannak a peronnal, így csak be kell tolni a bringát.

Loire

Egy ilyen vagonban három kerékpár akasztható fel, de a kocsi úgy van kialakítva, hogy ezen a területen kb. 10 kerékpár is elférjen. ( Amboise –ból Tours –ba velünk együtt tíz bicaj utazott ) A fővonalon Orleans és Nantes között egy speciális kerékpár szállítóvagont is hozzácsatolnak néhány szerelvényhez. ( Hahó MÁV ! Milyen jó lenne, ha a Balaton körül is ingyenes lenne a kerékpárszállítás illetve a Tisza-tónál, Poroszló és Tiszafüred viszonylatába. Közel sem biztos, hogy ez veszteséget eredményezne, hiszen az utasnak Franciaországban is jegyet kell venni. Ha már álmodozunk: nagy kérés lenne Siófok és Keszthely között egy átalakított kerékpárszállító kocsit a vonat végéhez akasztani reggel és este.) Ha egy helyen, pl. a Tours állomás melletti kölcsönzőben bérelsz kerékpárt a napok számával jelentősen csökken a bérleti díj, ez szinte fedezi is a vonatjegy árát. Az is Tours mellett szól, hogy innen nyolc irányba indulnak vonatok, így elég sok lehetőségünk van a túrák tervezésével, és ha nagyon rossz esős idő lenne, akkor ugyanezekkel a vonatokkal kerékpár nélkül is elérhetünk néhány kastélyt. Félig tudatosan félig véletlenül jöttünk rá, hogy mennyire ideális hely Tours állomás melletti hoteljeinek egyikében szállást foglalni. Itt több szálloda is van, ki-ki a pénztárcájának megfelelő színvonalú szállást foglalhat. Míg jó néhány európai nagyvárosban az állomás melletti hotelek és általában az állomás melletti területek lepusztultak és kétes alakokkal vannak tele, addig itt ez a városrész is tiszta és rendezett. A hotelek balra az állomástól száz méterre, a kölcsönző jobbra az állomástól száz méterre a Loire á Velo várost átszelő szakasza a kölcsönzőtő mellett két nagyobb bolt, ahol még bevásárolhatsz is az aznapi túrára. A szállodasor előtt van egy autóbusz megálló, ahonnan a 3a vagy 3b járatokkal ki lehet menni a bevásárló központba, ha valamire szükséged van a túra alatt. ( pl. cipő :-)) A 117-es járattal pedig Villandry-ba mehetünk, de ez a járat nagyon ritkán közlekedik naponta kétszer oda és vissza. Tours önmagában is egy turisztikai úticél, hatalmas katedrálisával, fagerendás, faszobrokkal díszített óvárosával az útikönyv szerint remek Szépművészeti Múzeumával. Ahhoz, hogy egy kiváló Loire-völgyi kalandozásban legyen részed, még indulás előtt le kell levelezned a kerékpár kölcsönzővel , hogy milyen kauciós feltételekkel bérelhetsz úgy kerékpárt, hogy az nálad maradhat egy hétig, tíz napig és ugyanígy meg kell beszélned hotellel, hogy éjszakánként tárolhatod-e a bringákat a hotel garázsában. ( Blois-ban ezt a recepció előtti folyosón megengedték. )

Loire

Nekünk egy 2002-es kiadású nagyon jó útikönyv volt az Útitársunk, amit a Jófogáson vásároltunk, mert természetesen ilyen jellegű új kiadású könyv nincs a piacon. Nagyon időszerű lenne már átállni az útikönyvek e-book formátumú megjelentetésére, de a választék még sajnos elszomorító. Hála az Internetnek rengeteg remek weboldal és alkalmazás segítette túránkat. Ma már az utazáshoz alapfelszerelésnek tűnik egy GPS funkcióval ellátott okostelefon, aminek remekül kihasználhatjuk lehetőségeit. A Loire-menti kerékpárutak táblákkal kiválóan ki vannak jelölve. Mégis a GPS jó segítség egy-egy nem teljesen egyértelmű kereszteződésben, a térkép megmutatja van-e a közeledben valamilyen nevezetesség, és azt is jól látod mennyire vagy az úticélodtól. A legjobb letöltött alkalmazás a Loire á Vélo amihez egy offline térkép is tartozik és természetesen a GPS pozícionálja helyzeted erre a térképre. Mi használtuk még a BikeComputer programot, ami elkészítette napi túránk track-jét is. Ennek az alkalmazásnak nagy előnye, hogy tudja kezelni a Loire á Vélo részeként letöltött Lav.map offline térkép filet. További hasznos alkalmazás még a Blois-Chambord is. Ha már nálunk van az okostelefon, akkor minden előre megváltott jegyünket (TGV), beszállókártyánkat, szállodai foglalásunkat is ezen vittük. A hazafelé történő reptéri check-in is másodpercek alatt elkészült szállodánk wifi-jén keresztül.

Loire

Az általunk meglátogatott mind a kilenc kastélyt egyaránt különlegesnek és érdekesnek tatjuk javasoljuk a megtekintésüket. Van amelyiket az épülete, van amelyiket a berendezési tárgyai, vagy a körülötte kialakított gyönyörű parkja, évszázados fái tesznek felejthetetlenné. Két kastély azért a legek legje a Chateau de Chambord és a Chateau de Chenonceau. A kedvezményes belépőjegyekröl itt tájékozódhatsz.

- Chateau Royal de Blois a város közepén kiváló állapotban kívül és belül, szép panoráma
- Chateau de Chambord a legnagyobb, Leonardo rajzai alapján tervezett dupla spirál lépcsőház
- Chateau de Cheverny letisztult szép épület, gyönyörű park benne piknik-zóna
- Chateau de Chaumont mesés formavilág kívül és belül, csodálatos park, remek panoráma
- Chateau de Chenonceau fantasztikus kert, fantasztikus kastély, gyönyörű szobák
- Chateau de Villandry szépen berendezett szobák és a leglenyűgözőbb kert
- Chateau d'Azay-le-Rideau óriási fák és víz veszi körül a sejtelmesen szép épületet (2015 restaurálás )
- Chateau d’Amboise a kisváros fölé magasodó, remek kastély csodás panorámával
- Chateau du Clos-Lucé minden, ami Leonardo da Vinci, utolsó lakhelye, találmányai

Reméljük, néhányan kedvet kaptok egy Loire-menti kerékpározáshoz, hogy aztán hazatérve folytatódjon a túra a magyar Loire, a Tisza partján. Az ötlet nem teljesen új, hiszen ugyanez az elragadtatás ösztönözte Andrássy Gyula grófot hogy megálmodja saját Loire-völgyi kastélyát a Chateau de Chaumont mintájára Tiszadobon.

Értékeld az élménybeszámolót!
7 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Jujutka - 2019.08.25. 08:02

A 7-es minősítés 10 akar lenni, de így sikerült. 😀 Most regisztráltam, beléptem és még nem nagyon tudom, hogy működik ez az egész . Nagyon hasznosnak tartom az útleírásotokat. 😀

Jujutka - 2019.08.25. 07:59

Kedves Márti és Satya! Örömmel olvastam a beszámolótokat a Loire völgyi utazásotokról. Mi jövő héten indulunk egy hetes utazásra. Repülővel megyünk Bordeauxba és onnan Toursba. Van bennünk egy kis-nagy izgalom a francia nyelv miatt. Csak angolul nem adnak el minket. 😊 Sajnos sok információ nincs lefordítva. Lenne több kérdésem. Az egyik, hogy említetted, hogy tudtatok venni 60 -os kedvezményes jegyet a vonatra. Olvastam, hogy van egy utazási kártya Senior 60 , de ez 49 euro és egész évre szól. Ti megvettétek ezt vagy az egyenként vásárolható vonatjegyekre is érvényes a nyugdíjas kedvezmény, ha bemutatom, hogy 60 elmúltam az útlevéllel. Ezt ugyanis soknak tartom és nem tudjuk kihasználni, hiszen csak egy hétig leszünk ott. Sajnos későn kezdtünk tervezgetni, már csak egy hetünk van. Köszönettel veszem a választ. Biztosan lesz még kérdésem a továbbiakban. ÜdvözlettelJuhász Judit


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina