Az 5 csodálatos "ujj"

Olaszország Cinque Terre

Ott-tartózkodás ideje: 2013. máj. 22.  - 2013. máj. 26. (4 nap)

2 hozzászólás I 5 916 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. dec. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mikeve Beszámolója

Cimkék: cinqueterre  corniglia  corniglia  olaszország  olaszország  vernazza  vernazza 

Pár nap Toszkánai barangolás után utunkat a Ligúr tenger partján található Cinque Terre felé vettük, mert nem hittük el, hogy létezik ilyen csoda, a saját szemünkkel akartuk látni. Hát kérem szépen, létezik ez a csoda, de aki nem hiszi az járjon utána!Higgyétek el, megéri! Az öt ujj közül - vagyis Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore - a középsőre, ami pont a legkisebb volt, esett a választásunk. Már a megközelítése sem volt egyszerű, igaz autóval mentünk, de olyan szerpentines, vékony hegyi úton lehet megközelíteni, hogy kissé halálfélelmem is volt. Pár kilométer is óráknak tűnt, így nem is csoda, hogy a többi napon inkább gyalog vagy vonattal közlekedtünk, az autót pihentettük. Egy kis apartmant béreltünk, aminek az erkélye a tengerre nézett, szóval csodálatos volt. Már ha el sem mozdulunk csak ülünk az erkélyen egész nap, akkor is megérte eljönni, de hát mi nem vagyunk egy ülős fajta, így elkezdtük fölfedezni a környéket. Tenger+túrázás=élvezet a köbön! Mivel viszonylag közel vannak a falvak egymástól, így gyalog is teljesíthetőek a távok, a túra során pedig a panoráma eltereli az esetleges nehézkesebb részekről a figyelmet. Ha meg úgy gondoljuk, hogy elég volt a túrázásból, bármelyik városkánál felszállhatunk a vonatra. Az első túránk Corniglia és Vernazza között volt. Végig a tenger mellett, fönt a sziklák peremén haladt a turistaút, a panoráma végig biztosítva volt. Nem is tudom szavakba önteni a látványt, azt hiszem a képek magukért beszélnek. Vernazzába érve végigvágtattunk a főutcán, le a tengerig, és mivel még aznap szép, napos idő volt, a strandon fürödtünk egy gyorsat. Az olasz fagyizás természetesen nem maradhatott ki. Kinéztük a hajó menetrendet,mert a mi kis falucskánkban pont nem áll meg a hajó. Másnap szerettük volna hajóval is végigjárni a partszakaszt, dehát ember tervez, Isten végez, nem sikerült, mert az időjárás elromlott, a tenger hánykolódott, és amíg itt voltunk, már nem is indítottak hajókat. Ja, aznap, amikor hazaindultunk, akkor indult a hajózás is újra. Pech. Szóval, visszafelé is gyalogosan mentünk Cornigliába, el is fáradtunk rendesen. Másnap és a következő napon is a többi "ujjat" jártuk végig, hol gyalog hol vonattal. Sajnos a szerelmesek útja a via amore le volt zárva, felújítás alatt volt, mert 1-2 éve iszonyatos pusztítást végzett a természet, sárlavina ömlött a falvakra, így a szerelmesek útjára is. Pedig vittem lakatot is. Ismét pech. Monterosso fekszik a tengerparton, a legnagyobb az öt közül, tengerpartja is népes, homokos, jó kis strandokkal. Nagyon tetszett Olaszország eme kis ékszerdoboza, a szűk, sikátoros falvaival, a hegyoldalba épített színes kis házaival. Olaszország ismét egy új és szép arcát mutatta. Aki teheti vagy még nem tudja hová utazzon a szabadsága alatt, melegen ajánlom ezt a csodát!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Mikeve - 2016.01.08. 11:51

Kedves Márti és Satya! Olaszország - bárhol is járjunk - minden része elbűvöl. Én is nagyon szeretem a képeiteket, beszámolóitokat, már felfedeztem, hogy sok közös uticélunk van, a túrázás és a kerékpározás mindkettőnk illetve mindnégyünk életében beletartozik. Nektek is boldog új évet és sok szép utazást! és természetesen várom az újabb képeket is!

MartiSatya - 2016.01.02. 14:24

Kedves Éva! Látom Titeket is elbűvölt ez a fantasztikus táj. A fotóid nagyon szépek, felidézik emlékeinket.Boldog Újévet és sok ilyen csodás utazást kívánunk!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina