Magyarország, Fertőd, Esterházy kastély, SzG3

Magyarország Fertőd

Ott-tartózkodás ideje: 2015. márc. 10.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 605 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. feb. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: esterházy kastély  fertőd  kastély  magyarország 

Itt még tavaly márciusban voltam, de csak most tudtam sort keríteni a beszámolóra.
Az egészbe az az érdekes (már ha az), hogy itt utoljára a gimnáziumi osztálykiránduláson voltam. Bár Sopron felé azért többször jöttem erre felé, de a Győr-Soproni útról azért le kell térni Fertőd felé és ezek szerint ez eddig nem fért bele az időmbe. Most viszont direkt jöttem erre felé, hogy meglátogassak több olyan helyet, amit utoljára a már említett gimnáziumi kirándulásokon láttam utoljára.
Igen szép időt fogtam ki, csak az volt a baj, hogy maga a kastély zárva volt. Szerencsére a kastély körbejárható volt és a kastélykertet is látogathatóvá tették. Igaz nem olyan szép, mint mondjuk a cseh kastélykertek, de legalább egy jót lehet sétálni benne. Amikor korábban itt voltam, nem igazán lehetett megtekinteni, mivel le volt zárva.
Érdekes ívet alkot a kastély történelme:
Az Esterházy család az 1700-as évek elejére Mo leggazdagabb családja volt. I. "Fényes" Miklós ezt a területet nézte ki, hogy Versaille mintájára kastélyt építtessen. Ehhez rendelkezésre áll az építtetés költsége is. A kastély 1766-ra teljes pompájában elkészült. 1773-ban még Mária Teréziát is, mint Magyarország királynőjét is vendégül látták. Itt munkálkodott Joseph Haydn is. 1790-ben véget ért a legszebb korszak, mikor Esterházy Antal lett a birtok örököse, aki nem szertette Eszterházát. Elköltözött a bécsi, a kismartoni és egyéb birtokaira. A kastély és pompás kertje hamar romlásnak indult. A II. VH beteljesítette a romlást, a bútorokat széthordták, a kastély teljesen leromlott. Az idegenforgalmi hasznosítás céljából először 1959-ben újították fel a kastélyt. Én valószínűleg ennek az eredményét láttam kb 1968-69 környékén. Most viszont azt lehet mondani, hogy a kastély pompája szinte teljes (már ami a küllemét illeti). Ahogy belestem az ablakokon, a belső berendezés talán nem fejlődött annyi, mint a kastély külleme. Az egyetlen baj vele az, hogy Budapesthez viszonylag kissé messze van, valószínűleg egy egynapos túrához túl drága (a fene a Budapest központúságomba!!).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo