Szlovén rablóvár (Predjama)

Szlovénia Predjama

Ott-tartózkodás ideje: 2015. aug. 30.  - 2015. aug. 30. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 406 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. márc. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar somaeszter Beszámolója

Cimkék: rablóvár  szlovénia  vár 

Szlovéniában, Trieszt és Ljubljana között félúton (...de mondhatom úgy is, hogy Nyugat-Magyarországtól kb. 300 km-re) van egy kis település, Predjama. Itt található egy különleges, sziklába vájt vár, amit volt szerencsém a családommal megtekinteni.
A várat 1274-ben kezdték építeni, de fénykorát a XVI. sz-ban érte el. Ekkor egy híres/hírhedt rabló-báró, Erasmus Lueger költözött ide. Ő a trieszti kormányzó fia volt, aki a legenda szerint harcba keveredett a Habsburgokkal, miután megölte a császári hadsereg vezérét, aki megsértette egy néhai barátja becsületét. III. Frigyes bosszújától tartva Erasmus, családjával együtt a Predjamai erődítményben telepedett le. Hunyadi Mátyás magyar királlyal szövetkezve támadni kezdte a Habsburg településeket és városokat afféle helyi Robin Hoodként. A császáriak meg is ostromolták a várat - sok-sok éven keresztül sikertelenül... Ugyanis a várból titkos alagút vezetett ki a hegy másik oldalára, ahonnan élelmet és minden mást tudtak szerezni a várvédők. (Pl. megcsinálták azt, hogy a kiéhezett, fáradt habsburg támadóknak friss cseresznyét küldtek ki..) Viszont a császáriak lefizettek egy szolgát, aki jelzett, amikor Erasmus WC-n volt, és ekkor lebombázták a vár ezen részét...a báróval együtt. Az erődítmény elfoglalása után - szerencsére - újjáépítettek, és a XX. sz-ban múzeummá alakították...
A vár nagyon impozáns, érdekes, ahogy a hegy teljesen körülveszi... a gyerekek is élvezték a korhű környezetet, a viaszbábokat, a fegyvereket. A túra végén - természetesen... - van egy kis bolt, ahol helyi termékeket lehet vásárolni középkategóriás árakon. A vár alatt járat fut a "közeli" postojnai barlanghoz, sajnos ez korhatárhoz kötött, így a gyerekekkel nem mentünk be ide.
A táj gyönyörű, viszonylag közel is van hozzánk... érdemes egy hétvégét rászánni a várra és a közeli barlangra.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina