Szlovákia, Gúta (Kolárovo), hajómalom múzeum, SzG3

Szlovákia Kolárovo

Ott-tartózkodás ideje: 2016. ápr. 06.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 290 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. ápr. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: словакия  gúta  hajómalom_múzeum  kolárovo  landscape  museum  river  slovakia  szlovákia 

Nemrég ismét fotószafárin voltam Szlovákiában. Azon a környéken, ahol ilyankor járkálni szoktam, már elég nehéz új helyeket találni. Most azért leltem néhányat, ezek közül az egyik ez a hajómalom múzeum. Néhány szó a község elhelyezkedéséről. A Csallóközben található, ami azért érdekes, mert ez Európa legnagyobb folyami szigete (1615 km2!). Akkora, hogy igazából nem is látszik a sziget volta. Pozsonynál ágazik le a Kis-Duna, majd pont itt Gútánál csatlakozik be a Vágba, ami kb 90 km-re van Pozsonytól. Itt csupán azt tudjuk, hogy átmegyünk a Kis-Dunán és akkor a szigeten vagyunk (vagy fordítva). A térképen látszik, hogy ahol az elöntéseket fényképeztem, a mögött csatlakozik be a Vágba a Kis-Duna.
A hajómalom múzeumot viszonylag nehéz megtalálni, mivel (legalább is én) nem láttam útbairányító táblákat. Ha elyen nincs, akkor a falun átvezető főútról úgy a falu közepénél (itt látható egy kisebb panelházas terület) le kell észak felé menni, majd a gátra felhajtva meg kell nézni, merre is van a malom. A holtág másik oldalára, ahol a múzeum található, egy új és szép fahíd visz át. A hajómalmokról azt kell tudni, hogy egy bizonyos időszakban rengeteg volt belőlük a Dunán és a nagyobb folyókon, amelyek szó szerint eltüntek. Ez sem eredeti, hanem másolat. A volt Komáromi Járási Építkezési Vállalat 1980-ban felkérte a Pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola Építészmérnöki Karának az építészet elméletével és történetével foglalkozó tanszékét egy hajómalom tervének a kidolgozására. A hajómalmok eredeti méretében nem tudták azt kivitelezni, mivel itt nem a tényleges örlés volt a cél, hanem az "iparág" bemutatása. Ezért egy kicsit nagyobb méretben készült el, mintha eredeti lenn. Ez a bemutatás miatti hely miatt kellett. Amúgy igyekeztek eredeti anygokat használni. A parti részen egy kis skanzen szerűség található. Azért írok skanzen szerűséget, mivel eléggé eklektikus a kialakítása, kissé rendezetlen, nem igazán lehet tudni, ez skanzennnek készült volna, vagy egy hétvégi bulihely, ahol lehet kondérozni és a sok asztalnál és padnál egy jót piknikezni. Az azért jó, hogy az egészért nem kérnek pénzt, csak magáért a hajó múzeumért (felnőtt: 2 Euró, gyerek: 1 Euró). Most viszont az nem volt nyitva, viszont ki volt írva egy telefonszám, valószínűleg azt felhívva kijön valaki és meg lehet nézni a hajómalmot. A hely megtekintése után lehet egy jót sétálni a kiöntések mentén (van jó út) és jó fotókat is lehet készíteni.
Egy kiegészítés: nem tudom, hogy kinek mond valamit az a "motor" név, hogy Babetta, na azt itt gyártják!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo