Németország, Potsdam, Neuer Garten, Cecilienhof, SzG3

Németország Potsdam

Ott-tartózkodás ideje: 2016. jún. 14.  (1 nap)

0 hozzászólás I 1 619 látogató olvasta. Rögzítve: 2019. ápr. 08. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: cecilienhof  kastély  németország  potsdam 

Potsdam egy nagyváros Berlin mellett (lakossága kb. 165.000 fő), amely mindig is nagy szerepet játszott a német történelemben. Hiába volt Berlin a főváros, Potsdam, mint Brandenburg tartomány része, a német militarizmus egyik központja is volt. A császárok is szívesebben tartózkodtak itt, mint a zsúfolt Berlinben. Ha mégis dolguk volt ott, szó szerint csak egy ugrás volt innen a főváros. Potsdam elhelyezkedése fantasztikus, egy tórendszer közepén fekszik számtalan partszakasszal körülvéve.
A potsdami Cecilienhof az ún. Neuer Garden (Új Kertek) része. Maga a kert kb. 105 hektáros volt eredeti állapotában, de jelenleg is hatalmas. Itt is megmutatkozik a német palota és kertépítészet egyik jellegzetessége, igen sok mindent beleépítenek a területbe. Az eredeti cél az volt, hogy egy szép, angol típusú parkot hozzanak létre a tóparton. Ez igencsak jól sikerült, mivel jelenleg is gyönyörűen karban tartva szabadon látogatható.
Én a holland házaknál léptem a kertbe. Ezek a házak a Márványpalota szolgáinak lakóépületeikként szolgáltak. Jó hosszan elsétálva észak felé, elérkeztem a híres Cecilienhof palotához. Ez volt az utolsó, Hohenzollern kastély, ami megépült. II. Vilmos császár építtette angol stílusban a trónörökös pár részére. 1917-ben lett kész. A császár lemondásakor a trónörökös pár is elhagyta a helyet, de később visszakapták és 1945-ig itt éltek. A Cecilienhof a potsdami konferenciáról lett híres, ahol a Szövetséges Hatalmak állapodtak meg a II. VH. lezárásáról. A palotát (szokás szerin) jelenleg felújítják, így elég nehéz volt szép képet készíteni róla. A kiállítás látogatható. Visszafelé a Szent tó partján lévő sétányon indultam el. Ez az út vezet az ún. Márvány palotához, amely a tó partján fekszik. A kastély körül is felújítási munkák folytak, de legalább maga a kastély jó látható volt. A kastélytól nem messze található a Piramis, ami jégveremként szolgált. Télen a tó hegéből kivágták a jeget is és itt tárolták. A konyhát éppen felújították, így nem látogatható. A Márvány palota előtt a szokásos francia típusú kert található. A palotától nem messze fellelhető az ilyen helyeken szinte kötelező Orangerie-t is, itt is kiállítások vannak jelenleg. Ez előtt is francia típusú kert található.
Ha valaki komolyan meg akar nézni mindent, igencsak sok időt rá kell szánnia, de megéri!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina