Csehország, Lázné Jeseník, SzG3

Csehország Jeseník

Ott-tartózkodás ideje: 2016. aug. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 410 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. aug. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: csehország  gräfenberg  lázné jeseník  priessnitz 

Most egy olyan helyre látogatunk el, amely ilyen módon kis honunkban egyszerűen nem létezhetne, mivel az itthoni rombolási vágy nem tűrné ezt (az eddigi tapasztalatom az az, hogy ha valamit átadnak, akkor azt már vagy aznap, vagy másnapra szétverik, össze graffitizik, stb. Itt ilyen nincs, valószínűleg a helyiek törnék el a karját annak aki ezt megpróbálná). Ilyen kitöréseimre majd a későbbi beszámolóimnál is számítani kell!
Na de vissza erre a helyre. Az a szó, hogy priznic, több embernek ismerős lehet, ez a hideg vizes lepedő, amibe az embert akkor csavarják, ha nagyon lázas és más módon nem tudták a lázát levinni. Na az innen származik. Vincenz Priessnitz egy helyi paraszt volt (akkoriban ez a hely Ausztria része volt), aki megfigyelte, hogy egyes állatok sebei gyorsabban gyógyulnak, ha egy bizonyos forrásvízben áztatják azokat. Saját magán is kipróbálta ezt a módszert és bevált. Ez után engedélyhez folyamodott, hogy egy gyógyhelyet alakíthasson ki itt. A végső eredményt láthatjuk: jó levegő + gyógyvíz, hatásos kúra. Olyan magyarok is kúrálták itt magukat, mint Liszt Ferenc (persze a magyarságán lehet vitatkozni, de itt most nem érdemes). A gyógyhely egy völgykaréjban helyezkedik el, amely felér a völgy tetejéig. Itt található a Hotel Priessnitz, nem túl szép, de magas színvonalú hely. A fürdővendégeket még több szálloda ill. villa is fogadja. De mi nem ezek miatt jöttünk ide, hanem a Balneopark Vincenta Priessnitze miatt. Ezt nemrég adták át és bemutatja (ingyen!) a különféle gyógymódokat, játékos módon. Ha valaki végig megy a "pályán", akkor szinte minden módját megtapasztalhatja az itt alkalmazott módszereknek. Vízsugár, séta a vízben, kar bedugása egy medencébe, hideg vizes zuhany, stb. Persze erre előzőleg fel kell készülni, fürdőpapucs, fürdőruha viszonylatban. Az egyes vizes produkciókat gombnyomással lehet elindítani, majd az kb 10-15 másodpercig működik. Mi igazából egyiket sem próbáltuk ki, mivel piszkosul hideg volt í víz. De sokan voltak, akik végig mentek az egész soron. Na most jön a de. Először is Mo-n egy ilyen helyet felügyelet nélkül hagyni nem lehet, mivel másnapra gyakorlatilag megszűnne. Igencsak tanulságos a gyerekek megfigyelése is: nem üvöltöznek, nem verekednek, nem rohangálnak szanaszét. Ha tilos volt egy tóba bemenni, mert az nem része a parknak, akkor nem mentek bele (ezt mondjuk meg egy magyar gyereknek). Figyelmesen hallgatták a tanárukat és többen ki is próbálták az adott helyet. Kulturáltan! Más. A cseheknél van egy nagyon jó szokás, az oplatky megléte. Ennek egyik változata a fürdői ostya, az egyik legjobb ajándék innen. Van vagy 10 féle töltelék és az éppen aktuális fürdőhely képeivel díszített dobozokba csomagolják. Itt Lázné Jeseník képei voltak a dobozokon. De volt egy különleges díszdoboz, amit Priessnitz designnel díszítettek, és pontosan ugyanannyiba került, mint a többi. Ha visszamegyünk a szálloda elé, kitűnő kilátás nyílik dél felé. Itt található egy nagyon szép promenád, alatta egy frissen elkészült virágos (alpesi stílusú) kert. Itt található a Priessnitz feliratú hatalmas kő (márvány?) tábla. Az egész hely tele van forrásokkal ill. kutakkal.
Összefoglalva. Kitűnő hely egy félnapos programra, a levegő fantasztikus, és ha valaki vállalja a hideg vizet, akkor még a Balneopark is kipróbálható. Ha nem, akkor egy nagy sétával fel lehet keresni a forrás kutakat, meg több nemzet emlékművét (van magyar is). Abszolút ajánlható hely!
Megjegyzés: az egész túra alatt egyetlen magyarral nem találkoztunk, egyetlen magyar kocsit nem láttunk!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo