adriai vitorlázás

Horvátország

Ott-tartózkodás ideje: 2016. okt. 01.  - 2016. okt. 08. (7 nap)

0 hozzászólás I 1 090 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. nov. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar chris79 Beszámolója

Cimkék: adria  Hvar  Lastovo Korcula  Split  Vis 

Sziasztok!

Legutóbbi adriai vitorlázásunk élményét szeretném megosztani veletek.Minden évben szervezek egy egyhetes túrát. Volt, hogy innen is sikerrel toboroztam legénységet :)

Ha a most áprilisi túránkra (Hanse 540) szeretne valaki jönni jelezze, mert vannak még szabad helyek!!

Próbálok a meglátogatott helyekről (Split, Vis, Bisevo,Komiza, Lastovo, Korcula, Hvar) többet írni. A vitorlás élményekről úgy is szóesik a weboldalamon, akit ez a része érdekelne.

A HAJÓ

A vitorlás yacht egy Elan 45-ös volt idén. Ez egy több, mint 14 méteres 4 kabinos yacht. Mi 8-an kényelmesen elfértünk rajta.

SZOMBAT

Az indulási kikötő Kastel Gomilicában volt Ez Splittől kb. 10km-re Trogir fele található. Délután 4-re értünk le a parkolás olcsón megoldott, hála a helyiek leleményeségének, akik a kikötői díjszabás kevesebb, mint feléért 20 euroért, hajlandóak a kertjükbe beengedni a vitorlázok kocsijait.

VASÁRNAP (Vis)

Első állomásunk Vis szigetén Vis városa volt. A Kut nevű helyen kötöttünk ki, ami az öböl déli részén fekszik. Északi részen van az ún. "központ" vagy inkább bulisabb rész. Szép jellegzetes horvát városka, elsősorban a gasztronómiát szokták itt kiemelni. Sok jó és nem túl drága étterem van itt.

HÉTFŐ (Bisevo - Vis)

Másnap Bisevo-i kék barlangot látogattuk volna meg hajónkkal, de az a hullámzás miatt zárva volt és az őr a a kis csónakjából azt mondta, még pár napig így lesz az időjárás miatt. Pedig gyönyörű napos időnk volt és Fél egyre érkeztünk oda, tehát biztos láttuk volna kéken csillogni a barlangot :(

Egy gyors újratervezés után a másik oldalon (emiatt hullámzásnak nem kitett) öblöt Porat-ot látogattuk meg. Itt hihetetlen látvány fogadott minket. A délutáni napfényben csillogó sekély vízfelület türkizkék színben pompázott. Mindezt a homokos strand koronázta meg igazán.

Mondanom sem kell kevés jobb dolog van, mint a 24 fokos tengerbe ugrani a hajódról. Itt SUP-oltunk is. A társaság visszafogottabb fele meg motorcsónakkal szállt patra :)

Innen Komizára mentünk, mert a lányok nem akartak itt éjszakázni, de erről nem sokat tudok mondani, mert sötétben értünk oda reggel meg mentünk is tovább.

KEDD (Lastovo)

A következő sziget Lastovo a híres Porto Rosso étterem. Itt minden amit felszolgálnak a szigetről származik. Már útközben foglaltunk heyet a kikötőjükbe és az étterembe is. A kikötédünk után azonnal egy pincérnő sétált a molóna hajók nevét olvasgatva.

Mint megtudtunk a a mi hajónkat kresete és megkérdezte mit rendelnénk, mert ha valami több előkészítést igényel azt máris elkezdik. Hoppá :)

- "Homár van?"

kérdeztük határozottan - még a napsütéses nyílt tengeri utunk friss emléke és a hiba nélküli kikötésünk hatása alatt - nemkevésbé örvendve a váratlan figyelmességnek.

- "Van!"

Hangzott a válasz. 4-en homárt 4-en pedig halat rendeltek. Ezzel a rövid párbeszéddel sikerült szemmel látható mértékben megdrágítani az egész út büdzséjét, de egyszer élünk, ahogy mondani szokták, mi meg még nem ettünk homárt :)

A vacsora alatt elfogyott még
vagy 200 olivabogyó (ami ott nagyon finom, főleg a fekete) pár liter fehér bor, meg némi köret. Végül desszerttel zártuk a lakomát. Mint kiderült ilyen téren sem kell szégyenkezniük, mert hihetetlenül fimom cheese cake-et és csokitortát ettem.

Lastovo-t az érintetlen természet és szép tájak kedvelőinek ajánlanám. Itt valóban nagyon tiszta a víz a homárokat is itt fogták helyben. Az étlapon hal ételek mellett szerepel egyébként bárány is sok egyéb mellett.

SZERDA (Korcula)

Korculát sajnos már csak sötétben értük el, de a vízről megpillantva a város fényeit tudtuk, hogy jó helyen vagyunk. Igaz Korculát csak másnap tudtuk megnézni, mert hely már nem volt a kikötőben aznapra. Így Lumbardában Éjszakáztunk

CSÜTÖRTÖK (Korcula - Hvar)

Reggel aztán miután megtudtuk, hogy hasonszőrű német szomszédainkat már megpróbálták kiebrudalni az amúgy reptérnek minősülő pontonrol, ami a hidroplánoknak volt fenttartva (ennyire nem volt hely a Lumbardai kikötőben sem) Egyszóval nekiindutunk Hvar felé reggel 7-kor.

Tettünk mégegy próbát a Korculai ACI Marinával, ezúttal sikerrel. Így volt egy óránk bejárni az adria ékszerdobozát. Tényleg csak egy csöppnyi hely az óváros. A külső kiülős éttermekből remek kilátás nyílik a környező tengerre és a peljesac félszigetre.

Déli indulás után 4 órára értünk Hvar kevésé ismert csücskéhez Securajba. Itt a kis falun semmi nem volt A két étterem közül a jobbikba ültünk be. (a másik inkább kocsma volt) és ez is másnap már zárva lett volna, mert vége a szezonnak (ez nem igazán frekventált turista terület)
Viszont az étel nagyon finom volt és az eddigi legolcsóbb.
Azt azért megemlítem, hogy falu ide vagy oda komp járat volt ide és ATM is volt a kompkikötő mellett.

PÉNTEK (Split)

Ez után már hazafele vettük az irányt. Kastel Gomilicába. Innen még este Splitbe mentünk.

Split a Diocletianus palotával és gyönyörű sétányával mind éjszaka, mind nappal nagyon hangulatos.

SZOMBAT (hazautazás)

és fin :)

Ha legközelebb csatlakoznál hozzánk, keress meg biztos találunk neked is helyet a hajón :)
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina