Vízesés-vadászat(Erdély)

Románia

Ott-tartózkodás ideje: 2015. máj. 12.  - 2015. máj. 12. (1 nap)

0 hozzászólás I 467 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. nov. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cobranco Beszámolója

Cimkék: bihar  cobranco  erdély  erdélyi szigethegység  gyalogtúra  pádis  sport  természetjárás  túra 

Útifilm:

Bihari Barangolások 1.rész: "Vízesés-vadászat" 2015. /Erdély/ FullHD 1080p


https://www.youtube.com/watch?v=fKL7JZ2XEMo

Túrabeszámoló.

Tiszteletem mindenkinek, aki fáradtságot és idejét nem kímélve arra vetemedett, hogy elolvassa négy napos az Erdélyi Szigethegység hegyeit, völgyeit bebarangoló vadontúránkból írt viszonylag tömör kis szösszenetemet. A helyszín az Erdélyi Szigethegység, ami egészét tekintve több egymástól elkülönülő kisebb, nagyobb hegység alkot. Mi Cobrancoval ezen túránkon ennek a hegységrendszernek a fő tömegét alkotó Bihart az ettől jóval alacsonyabb Királyerdő Hegységet és részben érintve a Vigyázó Hegységet vettük célba. Hogy hogyan is jött létre ez a túránk? Röviden talán csak annyit, hogy Cobranco és egyik túratársa B.Zsolt már egyszer 2011-ben járt ezen a gyönyörű, de sokak által kevésbé ismert részén a világnak. Sajnos akkor több, bővebb bemutatásra érdemes helyszín is kimaradt, amikre felhívtam Cobranco figyelmét is. Ő az akkori felvetéseimre vevőnek bizonyult, így közösen elkezdtük szervezgetni ezt a több napos túrát. Az alapját tehát ez adta e közös túránknak és Cobranco, "Bihari Barangolások" című több részes túravideójának,illetve ezen írásos beszámolómhoz is.


0. nap:

Mivel kivételesen nem korán,hanem délután indultunk el az első napi célunk csupán az esti szálláshelyünk megtalálása lett volna. De hát félúton a kéklő hegyek felé átutazóban ki tud csak úgy szétnézés nélkül átrobogni a gyönyörű szecessziós történelmi belvárossal büszkélkedő Nagyváradon? Persze, hogy Mi sem,így hát elég hamar a városközponthoz közeli,árnyas fákkal szegélyezett Sebes Körös partján találtuk magunkat. Itt természetesen felkerestük a Bihar Hegység ma is használt turista útjainak nagy részét saját vagyonából kiépítő Czárán Gyula Szobrát. (Egyébként az általunk felkeresett természeti látványosságok szinte mindegyikének Ő adta az eredeti, általában igen hangzatos elnevezéseit is. Ilyen elnevezés például a: Csodavár, Galbina-Kőköz, Elveszett-Világ, vagy, hogy mondjuk csak a vízesések egy részét említsük az Ördögmalom, Három Királyok, Szerenád vagy akár a Nagy Phaeton Vízesés. A sor persze korántsem teljes.) Rövid városnézés után már tényleg igyekeznünk kellett, hogy sátrunkat sötétedés előtt a másnapi túracéljaink közelében tudjuk felverni. Persze ez nem jött össze,de mivel sötétben is ugyan úgy kell sátrat állítani mint világosban, így ettől egyáltalán nem jöttünk zavarba… Sátrunkat egyébként Biharfüred (Stana De Vale) közelében vertük fel, közel 1200 méter magasan a Kusztura nevű hegy meredeken leszakadó sziklás oldalában, pazar éjszakai kilátással. Az alattunk elterülő Belényesi medence falvainak fényei mint ezernyi szentjánosbogár,úgy világítottak. Este kemény hat fok volt, tehát nem volt túl melegünk június közepén. A Bihar már csak ilyen.


1. nap

Másnap reggel viszont a sátorból kimászva Cobranco csak ámult amikor meglátta a napfényben fürdő, lábunk alatt elterülő szabályos kúpot formázó Harasztosi Magura-t (Ami a Bihar egyik előhegye)a Belényesi Medencét és a távolabbi Béli Hegység panorámáját. Gyors kajálás után irány Biharfüred az 1100 méter magasan található hegyvidéki üdülőtelep. Innen már a piros sáv jelzést követve hamar a híres „Csoda forrás”-nál (Románul: Izvorul minunilor) találtuk magunkat,ami tulajdonképpen a Jád folyócska bővizű, igen látványosan kiépített forrása is egyben. Vízvételezés után elhagytuk a katlanban fekvő Biharfüredet és jelzésünkön haladva célba vettük az közel 1400méteren fekvő „papok fürdője” nevű hágót. Innentől már kezd szép kilátás nyílni a legtöbb irányba.

Tovább haladva egy esztena mellett,további úgy 150m emelkedés után áthaladtunk egy közvetlenül a Mező Havas csúcsa alatt fekvő havasi réten. Itt pont az erdőhatáron több turista út is találkozik ahonnan jelzetlen úton akár a Mező havas 1627 méteres csúcsa is megközelíthető pár perc alatt.

Mi most ezt kihagyva, a csúcsot megkerülve tovább mentünk a piros jelzésen egészen addig a gerinc pontig (Bohogyő nyereg),ahol a kék háromszög jelzés jobbra letér. Itt mellettünk szinte már karnyújtásnyira őrt áll a tekintélyes tömegű, sziklás csúcsú 1654 méter magas Istenek havasa. A kilátás innen is minden irányba pazar. Jól látszik az Aló patak völgye,szintén látszik a belényesi medence,vagy az úgynevezett „nagyhavasi gerinc” ami számos csúcsból (Horgas havas, Sík havas, Bocsásza, Mikó havas) álló 1600-1792 méter közötti vonulat alkot,hatalmas patkót formálva. Az erdőhatár feletti viszonylag lapos gerinc tavasszal a krókuszok virágzásakor teljesen lilává változik gyönyörű látványt nyújtva. A virágzásról már sajnos Cobrancoval kicsit lekéstük, (az májusban van) de azért még sikerült egy két szép példányt megörökítenünk. A letérés után erdőben ereszkedve értük el a Golgota rétet ami viszonylag kicsi,de annál szebb kis tisztás a fenyőfák között.

A rétet elhagyva továbbra is a kék háromszögön haladtunk a Golgota-sziklák irányába. Az erózió által megkezdett sziklák pereméről több száz méter mély Kígyók-szakadékába van lenyűgöző lelátás,ahol nevéből adódóan tényleg tanyáznak viperák a töredezett kövek között. Itt a mélyből időnként felhallatszik a Jozafát vízesés hangja is.

A sziklákról szép a kilátás messzebbre is. Innen még a hegység legmagasabb csúcsa az 1849 méteres Nagy Bihar, de még a Rozsdás szakadék is kivehető a távolban.
Szétnézés után jelzésünket követve hosszan tartó erős lejtőn ereszkedtünk le az Aló völgyébe.

A patakot elérve folyásiránnyal szemben felfelé egy rövid sziklamászás után értük el a hirtelen elénk táruló hatalmas Nagy Phaeton vízesést. Ez a vízesés a Bihar legmagasabb vízesése. A víz itt közel 80 méter magasból több lépcsősen zuhog alá a sziklákon gyönyörű környezetben.

Rövid pihenő után jött a nagy durranás. A vízesés mellett láncokkal biztosított „via ferrata” úton kell mászni, több helyen függőleges, vagy ahhoz közelítő meredekségű sziklafalakon igen veszélyes terepen.

Több kiugró életveszélyes párkányú szikla csábít az extrém fotók készítésére, amit persze mi sem hagyhattunk ki. Természetesen a kilátás innen is fejedelmi.

Alig győzünk betelni a környezettel, míg közben végig a mellettünk dübörgő gigászi vízesés hangja és a tátongó mélység kísér minket. A sziklás részt elhagyva erdőben emelkedünk tovább, míg ismét el nem érjük megint a Bohogyő nyerget. Igen, ismét ugyanazt a letérő pontot ahol pár órája letértünk a piros jelzésről, ugyan is egy körutat tettünk meg a kék háromszögön. Innen a visszautunk annyiban tért el az ide jövőtől, hogy toronyiránt szúrós borókákon átvágva felküzdöttük magunkat a Mezőhavas csúcsára a szép kilátás reményében.

Fáradozásunkat természetesen siker koronázta a szuper körpanoráma formájában testet öltve. Igaz borókázás
közben Cobranconak felszakadt a lábán egy két sebe, amit a már azóta elhíresült „Nem tervezett talajgyakorlat”-os videója kapcsán szedett össze még a túránk előtt. Ezt leszámítva sikeresen teljesítettük a délelőttre tervezett távot. Ezután a cserepes patak völgyében egészen a Nagy sebes (Dregán) völgyében fekvő cserepes erdészházig ereszkedtünk le gépjárműves segítséget igénybe véve. Itt az Eszmeralda forrás vizével oltottuk szomjunkat,
majd friss vízzel feltankolva a kék kereszt jelzés mentén elindultunk megtámadni az 1792 m magas Bocsásza oldalában található Ördögmalom vízesést. Az erdészháztól bő óra alatt az ördögmalom patak völgyében folyamatosan emelkedtünk. Majd több érdekes kőfolyáson átvágva a meredek zuhatagos medrű patak mentén haladva értük el a hatalmas, Czárán által „Notre Dame Sziklái”-nak elnevezett sziklatornyok között két lépcsőben lezúduló igen bővizű vízesést. Természetesen fotókat is készítettünk és a jól megérdemelt müzli szeletet is elfogyasztottuk. Visszafele a végig lejtős útnak hála, igen gyorsan leértünk az erdészházhoz. Mivel még jó időben voltunk úgy döntöttünk, hogy autóval teszünk egy kört le a Dregán völgyén a víztározó íves gátjáig.

A látványos betonszörny megtekintése és az azon való áthaladás után készítettünk pár képet,illetve snittet a lenyűgöző tájról,majd a két völgyet elválasztó 1100 méter magas, bihar és kolozs megye határán fekvő hágón keresztül átszerpentineztünk a Jád folyócska völgyébe. Jádremeténél balra fordultunk és Biharfüred felé vettük az irányt. Sajnos az aszfalt elfogyott ahogy elértük a Lesi tó duzzasztó gátját,így a tó mellett már csak makadám úton haladtunk elég lassan, pedig még szerettünk volna megnézni a híres Jád-völgyi vízesések közül legalább egyet kettőt. Ez azért részben sikerült, bár közben ránk esteledett, így a Jadolina és a Lája (Jád völgyi menyasszony fátyol) vízesést már csak teljes sötétségben próbáltuk becserkészni, illetve bemutatni valahogy több, kevesebb sikerrel. Megjegyzem a Jád völgyében több szép vízesés is van, így lesz mit bepótolni a jövőben. A két vízesés már éjszakai programként való megtekintése után hamar felértünk Biharfüredre, ahol a már jól bevált táborhelyünket ismét felkeresve fáradtan eltettük magunkat másnapra.

További videók,képek,túrabeszámolók itt:
http://cobranco.hu/
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina