Az Öreg NDK-s utolsó útja

Magyarország Budapest

Ott-tartózkodás ideje: 2016. júl. 18.  - 2016. júl. 31. (13 nap)

0 hozzászólás I 2 311 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. dec. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Európa lakókocsi kemping Qek-aero 

Már évekkel ezelőtt szerettünk volna végleg megszabadulni tőle. Először azt terveztük, hogy egy tengerparti nyaralás fináléjaként hullámsírba vetjük az Öreget. Mert az Öreg NDK-s nagyon szerette a tengert. Bejárta a Földközi-tenger szinte valamennyi melléktengerét, fél tucatszor járt az Adrián, volt az Égei- a Jón- és a Tirrén-tengereknél. Élete delén pedig megpillanthatta az Atlanti-óceánt is. De legalább ennyire imádta Európa nagyvárosait is. Emlékszem milyen büszke volt, hogy NDK-sként végig mehetett Párizsban a Champs-Élyséesen ( engem meg kitört a frász, hogy nehogy valami baj legyen vele, hiszen végül is egy kelet-német) . Ő volt az egyetlen NDK-s, aki dopping nélkül vett részt Olimpián, igaz Athénban és ekkor már 2004-et írtunk és nem is létezett a szülőhazája. Ennek ellenére már rég a tengerbe kellet volna dobni. De jöttek az unokák, akik beleszerettek az Öreg endékásba. A gyerekek nem tudták, hogy soha, fiatal korában sem volt igazán szép, és nem vették észre ráncait. Ők egy nagyra nőtt babaháznak látták, és nagyon imádták ezt a vénséget. Csalafinta módon így még közel tíz évet szerzet magának az Öreg. De egyszer mindennek vége! Az idén nyáron eljött az Öreg NDK-s utolsó útja. Még egyszer utoljára az Adriára. Jó nincs tengerbe dobás - pedig milyen szép lenne több kamerával megörökítve, ahogy belepottyan a nagy vízbe és a halak birtokba veszik. Még egy utolsó 2500 km-es út és vége.

Az Öreg NDK-s egy Qek-aero lakókocsi, vagyis olyan lakókocsi szerűség, ami 25 évig szolgált minket utazásaink során. A rendszerváltás környékén két dologban voltunk biztosak, hogy ha már itt van ez a nagy szabadság, akkor serdülő gyerekeinknek és persze magunknak is meg kellene ismerni legalább Európát. A másik dolog, amiben szintén biztosak voltunk, hogy ehhez valószínűleg nem lesz elég pénzünk. Ahogy azt Déri János néhai neves publicista mondta a szabadság egyik mértéke, hogy hány liter benzint tudsz venni a fizetésedből. Hiszen nagyszerű dolog a szabad utazás, de ha nincs pénzed, akkor bizony a szabadságból nem élvezel semmit. Így jött az ötlet, hogy ha veszünk egy lakókocsi ( szerűséget ) akkor sokat spórolhatunk négyfős családunk szállásköltségén. Ráadásul, ha tartós élelmiszerrel jól megpakoljuk a tárolóit, kevesebbet kell költeni étkezésre, így marad pénz a benzinre és a múzeumi belépőkre. A Qek-aero lakókocsi ( szerűség ) nagyon ellentmondásos szerkezet. Pontosan olyan, mint a kora, amiben született: a szocializmus. Határozottan voltak benne jó dolgok is. Az alakja áramvonalas, a súlypontja alacsonyan, ezért könnyű volt húzni az autóval. Maga az ötlet, hogy legyen egy kicsi, olcsó lakókocsija a ’dolgozó népnek’, is remek gondolat. Ma is nagyszerű lenne, ha lehetne olcsón nem luxus felszereltségű karavánokat kapni. De a megvalósítás az egyszerűen borzalmas volt. Mintha kezdő szakmunkástanuló gyerekekre bízták volna a lakókocsi belsejének tervezését és kivitelezését. Igénytelen és ronda. Igazán csak akkor nem utáltuk nagyon, amikor kint zuhogott az eső, mert akkor mégis csak egy igazi lakókocsi volt, bent csont száraz volt minden. Az elmúlt negyedszázad alatt leírhatatlanul sok emlék fűződik ehhez a dobozhoz, annak ellenére, hogy mostanában repülővel utazgattunk és csak az unokák nyaraltatására használtuk. Mégis a legfantasztikusabb élmény, amit ez lakókocsi ( szerű ) jármű adott, az a kempingezés élménye, ami szerintünk az utazás, a világ felfedezésének, a szabadság érzésének, a legnagyszerűbb módja.

qek-aero

Igaz életem első kempingezése után megfogadtam, hogy soha életemben többé nem fogok sátorozni. Történt ugyanis, G.Csaba barátommal elhatároztuk, hogy érettségi után teszünk egy kört az Észak-Dunántúlon. Ma is csodálkozom rajta, de egy kifejezetten jó utat szerveztünk, autóstoppal, vonattal, hajóval. Például hajóval mentünk Budapestről fel Esztergomig, majd stoppal Lábatlanig. Ott úgy döntöttünk, hogy a műúttal szemben lévő szőlőhegy épp alkalmas hely lesz arra, hogy felverjük a sátrunkat. Azt mondanom sem kell, hogy a kempingezéshez semmilyen felszerelésünk sem volt. Csaba kért kölcsön egy másik haverjától egy kétszemélyes sátrat, és nagy okosan arra jutottunk, hogy a súlycsökkentés miatt elegendő lesz, ha egy Király Gábor féle mackónadrágot viszünk magunkkal. ( 1973-ban Gábor még nem is élt így csak megérzés volt, hogy egyszer majd híres lesz még ez a viseletünk. ) Felvertük a sátrat és mackónadrágban lefeküdtünk a földre aludni, polifoam ( ilyen még akkor nem is volt) és gumimatrac nélkül. A borzalmak éjszakája következett a kemény göröngyös földön hajnalban dideregtünk. A nagyszerű nappali programok után a rémálom folytatódott Győrben, Sopronban, Szombathelyen és a Balatonnál. Gyönyörű volt a balatoni napfelkelte hajnali négykor miközben vacogva futkostam a parton. Teljesen biztos voltam benne, hogy én soha az életbe nem fogok még egyszer kempingezni csak most az egyszer jussak haza. És azok is címeres barmok, akik az utazásnak ezt a módját választják. Közel húsz évnek kellett eltelnie, hogy rájöjjek, csak azok címeres barmok, akik megfelelő felszerelés nélkül kempingeznek.
Ennek a lakókocsi ( szerű ) csúnyácska Öreg NDK-snak köszönhetjük, hogy megismertük az utazások non plus ultráját, a kempingezést. Az abszolút szabadságot, a természet közelségét, a guruló otthon biztonságát. Nincs reptéri várakozás, rohanás a check-in –hez, előre foglalt büdös szállodai szoba, rohanó idegenvezető, és egyéb meglepetések, átverések. Értelmesen élő nemzetek, mint a hollandok erre már réges-régen rájöttek és karavánjaikkal ’ fillérekből’ bejárják Európát, megnéznek minden nevezetességet, míg mi sokszor wellness hotelekben all inclusive esszük dagadtra magunkat. Utazásaink során az Öreg NDK-ssal több tucat kempingben táboroztunk külföldön és belföldön. A kempingek több mint 90 százalékában volt holland lakókocsi legyen az a sátorhely Görögországban vagy éppen Tiszafüreden. Idei első szállásunkon egy kis családi kempingben Kőszegen hat sátor és lakókocsi volt, ebből egy holland.
A nyáron, egy utolsó Ausztrián, Olaszországon, Szlovénián és Horvátországon átvezető úton élveztük még Öreg NDK-s nagyszerűségét és bosszankodtunk otrombaságán, vertük be fejünket és lábunkat kiálló szegleteibe. Utazásainkat előre alaposan meg szoktuk tervezni, de hála a lakókocsi nyújtotta lehetőségnek, most is jó néhányszor gond nélkül változtathattunk az útiterven. Pl. az első éjszaka nem Szombathelyen aludtunk, mert a kemping weblapja még üzemelt, de magát a kempinget épp érkezésünkkor verték szét a munkások, így átmentünk Kőszegre. Karintiai utolsó napunkra egy hidegfront érkezett esővel, így egy nappal hamarabb indultunk el Szlovéniába. Ott nem a Bledi Kempingbe mentünk, mert óriási dugó volt arra, hanem egy közeli másik táborhelyre. Az Adriáról hazafelé nem Horvátországon, hanem Szlovénián keresztül jöttünk. Veszprémnél beleszaladtunk egy óriási vasárnap esti dugóba, és úgy döntöttünk, hogy menjünk szembe az árral. Így nyaralásunk utolsó éjszakáját a Balaton partján töltöttük. Igazán különlegesen szabad érzés így utazni.

qekaero

Hazaérkezve meghirdettük és legnagyobb meglepetésünkre fiatalok jelentkeztek érte. Egy Wartburgot fognak majd elé és márkatalálkozókra szeretnének járni vele. Igazi mázlista ez a Vén NDK-s, bejárta Európát és most nyugdíjas korára jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

Köszönjük, a rengetek emléket Qek-aero!
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina