Rovaniemi és Tampere

Finnország Rovaniemi

Ott-tartózkodás ideje: 2007. júl. 07.  - 2007. júl. 09. (2 nap)

4 hozzászólás I 8 793 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. júl. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Zinaida Beszámolója

Cimkék: Északi  Finnország  Rovaniemi  sarkkör  Särkänniemi  Tampere 

Helsinkiből indultunk a 9 órási vonattal Tamperébe. A vonatok gyakran járnak óránként legalább egy megy. Megy Pendolino, IC, és gyorsvonat is. Hamar ott volt a vonat alig 2 óra a menetideje. A vonatállomás a belvárosban van, így gyalog is könnyen bejárható a város. Tampere a Näsijärvi és a Pyhäjärvi között fekszik. Igazándiból iparváros rengeteg vöröstéglás ipari épitménnyel. Többek között itt van a finn texil gyár a Finlayson épülete is. Maga a belváros barátságos, bár annyira sok mindent nem igen lehet látni. Szállásként ajánlom az Omena hotelt -ahol legutobb amikor itt voltam szálltam meg-, olcso tiszta és központi helyen van. A városban sok muzeum van sok egyedi is, pl. a Lenin muzeum, vagy a kémmuzeum, illetve ha jól tudom Europában egyedülállóként a jégkorong muzeum (ahová természtesen műkorcsolyázó léttemre eszem ágában sem volt betenni a lábam...). A város legnagyobb neveztesége a Särkänniemi vidámpark. Itt található Finnország legnagyobb hullámvasutja a Tornádo. Emelett még rengeteg hullámvasut, hinta, elvarázsolt kastély (ahová nem érdemes bemenni, mert fél orát kell legalább sorbanállni..) és minden ami nem hiányozhat egy jó vidámparkból. A parkban van még delfinárium, ahol műsort is meglehet nézni, ami szerintem elég borzasztó, mert igen kis helyen ugráltatják szerencsétlen delfineket, de a társaságból csak én gondoltam így a többség szerint jó műsor volt. Mindenestre a delfinek csodaszépek voltak és nagyon okosak. Van még planetárium ami ugyan finnül van, de lehet kérni angol és svédül fordító fülhallgatót. Ügyeljünk arra, hogy ne a végére halszuk mert nálunk a társaságból rajtam kivűl mindenki elaldt (nem unalmas, csak túl kényelmesek a székek, és sötét van). A film egyébként a fekete lyukakról szól. Van egy kilátó ami Finnország legnagyobb kilátója, gyönyörű szép kilátás nyílik a tavakra és Tamperére. Van egy kis aquarium is ahol halakat teknősöket lehet nézni. A park végében gyerekeknek állatkert van, nem túl sok állattal, inkább csak háziállatokkal(kutya, sertés, csirke, kecske stb..)de nagyon barátságos. Legaranyosabbak a tengericocák.
A parkban található még a Sara Hilden Tudományos muzeum is. A belépő 29 Euro, ha mindenhová beakarunk menni. (érdemes azt a 29 euros jegyet megvenni, mert pl. volt olyan ami annyira tetszett nekünk, hogy visszamentünk mégegyszer).
A városban érdemes megkeresni a főutcán a híd előtt lévő mexikoi gyorskajáldát. (sorry nem emlékszem a nevére). Állati jó, olcsó és nagyon jó kaja van. Mennyei a sajtorta csokiöntettel, illetve a zöldpaprikás rántott sajt. De rengeteg finomság van. nekünk annyira ízlett, hogy miuttán megettünk mindent kértünk még egy adagot az útra pedig dugig voltunk.
Aznap este nem maradtunk Tamperébe folytatuk az utunkat Rovaniemibe. Érdemes Rovaniemibe vonattal menni, és éjszaka mert igy az ember átalusza a 10 orás utat. Mondjuk elég drága csoport kedvezménnyel is 100 euro felett volt egy főre a jegy csak oda. (maga a hálókabin 62 Euro ami megfelel egy olcso hotelszoba árnak..). Nagyon hangulatos és kényelmes. Van fürdő is ( a 62 Eurosba az 52 euros kabinhoz nem jár), illetve tiszta ágynemű, törülköző is. Nekem nagyon tetszet. Mondjuk az emeleteságyon aludni felül katasztrofa akárhányszor fékez a vonat felébred az ember. A kalauz rögtön amint elindul a vonat ellenőrzi a jegyeket így a további időben már nyugodtan lehet piheni.
Rovaniemibe reggel 8ra ér be a vonat. Ott nem közvetlenül a belvárosban van a vasútállomás ezért gyalogoltunk. Kifogtuk, nyár közepén 8 fok volt és zuhogó eső. Ez a jókedvünkön igencsak meglátszott nem volt kedvünk sok mindenhez. A Rudolf Hostleba laktunk ami jó hely arra, hogy az ember ott aludjon, de most nagyon rossz volt mert korai chek-int kértünk vissza is igazolták, de a recepciós nem volt hajlandó kettő előtt szobát adni nekünk. Igy kénytelenek voltunk csomagostul elindulni az Artikumba, ami Rovaniemi legjobb muzeuma. A muzeum a lappok életét mutatja be, csodálatos épületben. Érdemes időd szánni a megtekintésére. Most végre megnyilt az uj szárny is. rengeteg dolgot ki lehet probálni van egy játék ahol vissza kell találni a civilizációba, amikor elmentem én tartottam a rekordot ( AGI) tessék nem megdönteni. (köszi). Emelett kellemes a fekve nézhető film is, a sátorba (amire a japánok csak annyit mondanak: oh turist ! )
A vársoban ha normális idő van hatalmas turákat lehet tenni. Gyönyörő szép a két folyó egymásba torkolása (Ounasjoki, és Kemijoki.) Van egy síugrósánc is ami melett nyáron libegő működik illetve nyári bobpálya. Sajnos a rossz idő miatt nem mentünk fel. Belehett fizetni hajóturákra és safarikra is. Érdemes felkeresni a Lordi teret is, ami a 2006-os Eurovision győztes Lordi tiszteletére neveztek el.
Ha valaki több napot tölt a városban rengeteg kirándulási lehetőség van. Csak kikell fogni a jó időt. (ami nem könnyű ki gondolná, hogy nyár kellős közepén csak 8 fok lesz amikor előtte folyamatosan 25 fok körül volt ???).
Másnap elmentünk az Északi Sarkkörre. Busszal kb. 20 perc. Infot kérhetünk a helyi turista információban, mert csak óránként jár a busz. Mi pont elkéstük, tehát várhatunk. Maga az Északi Sarkkör egy nagy giccsparádé. Rengeteg üzlet, meg karácsonyi bolt. Az infonál lehet venni bizonyítványt, hogy átlépdet a sarkkört. 5 Euro az ára. A Mikuláshoz is belehet menni ami ingyenes, bár fotozni nem lehet, és ha valaki megakarja venni a képet az 25 illetve 30 euro. De mentségükre legyen mondva jó minőségűek. A Télapóval lehet dumcsizni beszél pár szót magyarul meg lehet kérni is tőle ajándékot de persze sok értelme nincs. Mindensetre mókának nem rossz. A Mikulástól kb. 1,5 kilométerre van egy rénszarvaspark. Sajnos elég drága egy ilyen safari és nem is indul gyakran, de ha valaki csak nézni szeretné az állatokat a kerítésen kivűl arra tökéletesen megfelel. Mi a rénszarvasoktól gyalog indultunk el a reptérre ami 2 kilométerre volt. Nyár lévén egy halom bogyot (nem tudom milyeneket) szedtünk finom volt nagyon (ugy nézett ki mint az eper, meg a málna, csak az egyik sárga volt - szerintem lakka de leszavaztak- illetve az eper nagyon picike volt). Az uton előttünk sétált egy rénszarvas nagyon jopofa volt. A repülőtér nem túl nagy alig indul járat, de kényelmes. (szerintem azért vonattal hangulatosabb menni, bár nem biztos, hogy olcsobb).
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Zinaida - 2008.07.07. 17:34

:-))

Livike - 2008.07.02. 20:36

Annyira jó a beszámoló,hogy úgy érzem,mintha én is ott lettem volna :o)

Zinaida - 2007.07.25. 15:30

Köszönöm szépen :)

Ganami - 2007.07.24. 06:54

Szia!A gyorskajáldát Taco House-nak hívlák! Nekünk is nagyon bejött! Van honlapjuk is!!!! :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina