Az élet Dániában

Dánia

Ott-tartózkodás ideje: 2016. aug. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 683 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. márc. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar liliradanyi Beszámolója

Cimkék: Dánia  Egyetem  Horsens  Külföldi továbbtanulás  Munka 

Két éve, az Educatio Kiállítás hatására döntöttem el, hogy külföldön szeretnék tovább tanulni. Azt tudtam, hogy külföldön, angol nyelven szeretnék tanulni és nem akarok diákhitelt felvenni. Egy barátnőm ajánlotta Dániát, a rengeteg lehetőség miatt. Tavaly ősszel végül kiválasztottam,hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni a VIA University College-en Horsensben. Szerintem nagyon sok előnye van egyetemre járni Dániában, hiszen igen magas az egyetemi oktatás színvonala, sok szakon van angol nyelvű képzés, az állandó vizsgák helyett pedig gyakorlati feladatokkal lehet elsajátítani a tananyagot. A dán oktatás rendszere eltér a Magyarországon megszokottól: az általam felvett szak két év AP degree-ből áll, ami után másfél év a Bachelor program, amely magába foglal egy 6 hónapos gyakorlatot is. Úgy vélem ez hatalmas előnyt jelent, mivel nem diplomavédés után kell egy céget keresni a gyakorlathoz, hanem már az egyetem közben.
Ami a szállást illeti, Magyarországról lehetetlen volt albérletet keresni a dán városban, így maradt a „kollégium”. Ez két embernek megfelelő méretű lakást jelent, külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával vagyis más szempontokat követ, mint a hazai kollégiumok. Augusztus elején költöztem ki Dániába, hogy mindent elintézzek és megismerjek, amire elkezdődik az egyetem. Miután megkaptam a dán munkavállaláshoz szükséges sárga kártyát, szerencsémre olyan állást találtam, ahol olaszul beszélő diákokat kerestek egy férfi divat kiegészítő üzletbe. A cégnek nem mellesleg magyar érdekeltsége is van. ( https://www.trendhim.hu/) Itt tapasztaltam meg, mennyire fontos a többnyelvűség, illetve mennyi előnye van, ha valaki más idegen nyelvet is beszél az angolon kívül. Dániában a külföldi diákok dán nyelvtanfolyamra járnak az Európai Unió tagállamaiból érkezők 180 órát tanulhatnak ingyen. A beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat párban vagy csoportban szoktuk megoldani, ilyenkor mindenki türelmesen segít a másiknak. A tanárok partnerként kezelik a diákokat, mindenben segítenek és motiválnak minket. Az órákon négyfős tanulócsoportokban dolgozunk, aminek lényege, hogy jobban megismerjük egymás szokásait, módszereit, kultúráját.
Dániában nem olcsó az élet, de erre is vann megoldás . Ha például valaki EU állampolgárként tanul Dániában (nem Erasmus programban) és közben heti 10-12 órát dolgozik, igényelheti az úgynevezett SU állami támogatást. Ez olyan mértékű pénzbeli segítséget jelent, hogysokan élnek ezzel a lehetőséggel.
Egy szó mint száz, mindenkinek ajánlom Dániát, aki egy sokszínű és barátságos környezetre vágyik!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina