Havannában jártunk....és vidéken

Kuba Havanna

Ott-tartózkodás ideje: 2017. jan. 26.  - 2017. feb. 06. (11 nap)

0 hozzászólás I 352 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. jún. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar joogy Beszámolója

Cimkék: Havanna salsa rum pinacolada Chevi Buick Castro CUC Chegevara José Marti 

Az épületek ornamentikája általában tetszetős, az 1800 és 1900 –as éveket idézi, bár többségük tatarozásra érett. A kormányépületek most kerülnek felújításra, a havannai Kapitólium kupoláját épp renoválták. Büszkék rá, hogy egy méterrel magasabb, mint az amerikai, egyébként teljesen úgy is néz ki. A legtöbb lakóépület is omladozik, néhol, egy egy épület részt kifestenek eléggé erős színekre, kékre, vagy épp puncs szinűre, például az emeleti rész már szines, míg az alsó szint még várat magára.
A kubai emberek kedvesek, ha tudod a nyelvet hálásan beszélnek mindenről. José Marti nemzeti hősük emlékére iskolások felvonulását láttuk kisdobos és úttörő nyakkendőkben iskolai egyenruhában. A tanárok sípjelére a gyerekek szövegeiket kántáltak és hatalmas Fidel Castro, Chavez és Chegevara táblákat emeltek magasba. Tisztára úgy éreztük magunkat, mint régen május elsején a kötelező felvonuláson.
Három nap után utunkat vidéken folytattuk….

A Karib-tenger szépségei....

Ha beachre akarsz menni, oda bizony taxiznod kell úgy fél órát, mert helyi buszközlekedés az nincs. A helyi kis kricsmiben viszont remek a pina colada és a mohito, az ára mindenhol egyforma, 3-3,5 CUC attól függően, hogy hány éves érlelt rumot tesznek hozzá. A helyiek a fehér érleletlen rumot szájukba nem veszik, a sötétebb szinű lehet 3, 7 és 12 eves, áruk persze különbözik. Az időjárás szubtrópikus tél, felhővel, napsütéssel, olykor szitáló esővel, egy biztos hogy a felhős időben is le lehet sülni...vigyázni kell vele! A strandon a napizó ágyak ingyenesek... elvégre szocializmus van.

Vidékre utaztunk... Kubában

Taxikat bérelve kis csoportunk - 12 buzgó fotós - több száz km távolságot 6 órányi autókázással leküzdve megérkeztünk a sziget déli részére, Trinidad városába Cienfuegost érintve. A vidék rendezett bár szegényebb is, habár turista itt is akad bőven. A kubaiak élik megszokott életüket,
A szállásunk belső enteriőrje... nagyon élveztük, mintha visszamentünk volna még 100 évet... Miguel a házi bácsink egy 1740 ben épült jellegzetes ház tulajdonosa, ahol a kertben 74 énekes madár csivitel naphosszat a kalitkákban. Időnként Miguel válaszol nekik. A törvényi szabályozás szerint csak két szobáját adhatja ki, pedig lenne neki több is. A háziak nagyon kedvesek velünk és a nincsből is csodákat varázsolnak az asztalunkra. A teát és a kávét 100 évesnél idősebb porcelánban kapjuk. A ház belseje filmbe illő, a régi bútorok és a képek a falon beszédesek. Megtudjuk, hogy régen a családnak dohány földek, feldolgozó üzeme volt 50 munkással és három ilyen házzal, amit a forradalom után elvettek csak ez az egy maradt meg, a falon a nagyapa és a család képeivel. A fürdőszoba is oly régi volt mint a ház maga, így jelentősen a komfort zónánkon kívül esett, mindezért a pazar gyümölcs turmixok kárpótoltak bennünket reggelente a madárcsicsergős kertben.
joogy kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina