SZERELEM:BALI,AVAGY EGY SPANYOL MECÉNÁS IGAZ TÖRTÉNETE

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2016. jan. 01.  - 2017. máj. 01. (486 nap)

0 hozzászólás I 1 009 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. júl. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: bali indonézia love romantika kaland nyár utazás dali művészet kultura 

SZERELEM:BALI,AVAGY EGY SPANYOL MECÉNÁS IGAZ TÖRTÉNETE

Bali csodálatos természeti kincseiről és az ott élő balinézek kultúrájáról még ma is csak keveset tudunk.
Az Indonéz szigetvilág,amely a nászutas párok és a világjárók közkedvelt úti célja,még mindig rengetegfelfedezésre váró titkot rejt magában.Ilyen titok Mario Blanco balinéz festő és fotós története is,akit ma már okkal neveznek a Távol-Kelet Bali Dalijának.

Él eg már-már legendás,spanyol-balinéz képző-és fotóművész Balin,akit a szigetvilágban ma már csak Bali Daliként ismernek tisztelői.Egy férfi,aki már 5 éves korában olajképeket festett,egy művész,akinek szürreális képzelete azóta is lélegzetelállítóan összemosódik Távol-Kelet misztikus kultúrájával és annak természeti szépségével.

Ő Mario Blanco,aki édesapja,Antonio Blanco és az akkori kortárs képzőművészet legnagyobbja,Salvador Dali nyomdokain járva,nem kisebb missziónak szenteli életét,minthogy hihetetlen látásmódján keresztül,mind vászon,mind fotópapíron,halhatatlanná tegye Bali kulturális és történelmi pillanatait,s megmutassa a balinéz emberek igazi arcát.

Mario Blanco egy híres spanyol festő gyermekeként született 1962 ben Balin,július 4 -én.Mivel édesapja révé születésétől fogva körbevette a művészet,alig múlt 5 éves amikor ecsetet ragadott.Művészi kiteljesedését aztán az Udayana Egyetem művészeti karán megszerzett diplomájával koronázta meg.Szürreális képzeletének köszönhetően,tájképein mesteri kifinomultsággal jeleníti meg a titokzatos Balit,bele-belecsempészve a varázslatos balinéz kultúra különleges pillanatait.Mario Blanco aki apjától nemcsak tehetségét,kitartását,elszántságát,de mérhetetlen jóságát és empátiáját is megörökölte,munkásságának köszönhetően a BaliDali nevet is méltán kiérdemelte.
Hiszen nemcsak festészetben,hanem fotóin is igyekszik Távol-Kel esszenciáját és Bali egzotikus világát,kulturális hagyatékát lencsevégre kapni,olykor bizony szürreális módon,hogy annak igazi arcát is megmutathassa a nagyvilágnak.

Emellett számos más,tehetséges művészt is felkarol,kiállításokat szervez nekik,lehetőséget biztosít számukra művészi kiteljesedésükhöz,amiért mind nevét,mind munkáját hatalmas tisztelet övezi szerte Indonéziában.
Mecénássága mellett az indonéz nemzeti tévében több műsort is vezet,amelybe hetente más és más,érdekes,művészeti és fotográfiai eseményeket mutat be,sőt együtt is alkot a bemutatott művészekkel.2014 óta pedig már egy saját,fotográfiával foglalkozó műsora is van,a Mata Lensa,amelyben lehetősége van arra,hogy bemutassa Indonézia legkülönlegesebb helyeit,Szumátrától Pápuáig.
Kiemelkedő szerepet tulajdonítanak neki a helyi művészvilágban is,hiszen nemcsak felkarolja a tehetséges fiatalokat,de magát az alkotóközösséget is összetartja és élteti amellett,hogy folyamatos pezsgésben tartja édesapja által alapított Blanco Renaissance Museumot.
Nevéhez számos fesztivál,kiállítás megszervezése is szorosan kapcsolódik,így kicsit elkanyarodva a festészettől,fotós munkáinak,illetve fotós túráinak is érdemes néhány gondolatot szentelni

Mario Blanconak,a festészet mellett,egy másik nagy szenvedélye van is van,ami nem más mint a fotózás.És miként a festészetben úgy a fotózásban sem éri be önmagával a fényképekkel,hiszen nemcsak megmutatni,hanem láttatni is szeretné az emberekkel,a világgal a misztikus Balit.
Éppen ezért évente több fotós túrát is szervez,amelyre a világ minden tájáról egyaránt érkeznek profi és amatőr fotósok.E túrák alkalmával több látványos természeti,vallási-szertartási és egyéb különleges fotótémába nyerhet betekintést a túrázó,a kalandokkal és a káprázatokkal teli úton pedig egy indonéz csapat kíséri végig a maximum 14 fős csoportot.
Ezzel azonban még nem érnek véget a teendői ugyanis a workshopok tematikáját is maga Mario Blanco állítja össze és ő is vezényli le azokat.

A túrák szervezésének pedig magyar vonatkozása is van,hiszen mindebben egy Mario Blanco számára nagyon kedves művészházaspár,Szük Norbert festőművész és Dezséry-Szük Dorottya fotóművész házaspár,a DoNor ART alapítói adnak és nyújtanak segítő kezet.A páros barátsága már-már mesébe illő.hiszen Szük Norbert és Dezséry-Szük Dorottya Bali iránt táplált érzései igaz"meglátni és megszeretni"történet,aminek szerelmüket,gyermeküket és Mario Blancoval való barátságukat is köszönhetik.Szük Norbert miután rátalált a festészetre,szürreális látomásvilágában pedig Salvador Dali művészetére,különféle művészeti rendezvények,fesztiválok,alkotótáborok és kiállítások szervezésében próbált kiteljesedni.
Majd,hogy kipihenje szervezései ezen édes fáradalmait,feltöltődésként az utazásnak szentelte megmaradt szabadidejét.Így jutott el egy szép napon Bali szigetére is,ami olyannyira rabul ejtette a szívét,hogy mindent hátrahagyva fogta magát,és új életet kezdett a szigetországban.Az új ingerek és egy másik világ és kultúra felszabadító érzése iránti vágya végül Baliig repítette,ahol az óceánpart,a mesés templomok és természeti kincsek felfedezése mellett rátalált a szerelem is egy magyar lány,Dorottya személyében,aki végül felesége,majd gyermeke édesanyja lett.A spiritualitásba és a jelekbe vetett hite ekkor még nem hatotta át az életét,azonban,amikor megismerte Dorottyát,akit elutazása előtt"megjövendöltek"neki,valami megváltozott benne.Elkezdett érdeklődni,többek között,a nevek jelentéstartalma a spiritualitás iránt is.Bali iránti szenvedélye művészetét is felvillanyozta,látásmódja sokkal színesebb,élénkebb lett,mint annak előtt.

Ekkor hallott egy tiszteletben álló,bali művészemberről is,akinek nagyságát kint Salvador Dalihoz hasonlították.és akivel úgy érezte,mindenképp találkoznia kell.A jól hangzó név,a Bali Dali pedig nem mást takart ,mint Mario Blancot,akivel végül egy életre szóló barátság és művészi együttműködés alakult ki.Mario Blanconak köszönhetően bepillantást nyerhetett Bali spirituális világába,megnézhette annak titokzatos szertartásait,helyszíneit és megismerhette annak tanítóit és művészeit is.Ahogy fogalmazott"Balin van egy mondás,miszerint Bali szigete vagy befogad vagy kitaszít.-
Azt hiszem engem befogadott."
Ez a barátság pedig a páros hazatérte után sem szakadt meg,mivel a házaspár azt a célt tűzte ki maga elé,hogy a jövőben Mario Blancoval közösen szerveznek különböző művésztáborokat és fotós túrákat mind Balin,mind Európában,beleértve Magyarországot is.
Ezzel azt szeretnék elérni,hogy Mario Blanco és Indonézia művészete,valamint Bali kultúrája nagyobb ismertséget kaphasson a világban.Szinte egész évben indítanak 13-17 fős túrákat.

2017 októberétől pedig minden hónapban lesz egy.Minden túra más és más,,hiszen az alkotótábortól kezdve a fotós workshopokon át egészen a nyaralásig és a kalandtúráig,mindenféle utazással várják a fotózás,a művészet és a kultúra szerelmeseit.
Aki pedig a karácsonyt vagy az újévet szívesen ünnepelné Balin,azoknak külön megálmodnak erre is egy úgynevezett BaliBuli programot.

Ízek,Imák,Szerelmek
Aki látta a filmet,annak minden bizonnyal van már elképzelése Baliról.Bali azonban sokkal több annál,mint amit a kópiák vagy az utazási irodák katalógusai visszaadni képesek.

-Sétált már a király otthonában?
-Ebédelt és panorámázott már a vulkán tetején?
-Csónakázott már titkos tavakon vagy fürdött e már titkos vízeséseknél?
.-Túrázott már Bali rejtett és titkos barlangjaiban ahol tavak és vízesések találhatók?
Találkozott már Bali igazi és híres tanítóival és művészeivel?
-Részt vett titkos szertartásokon és családi ünnepségeken?
-Kiállított e már Indonézia leghíresebb múzeumaiban Indonézia leghíresebb műértői előtt?
-Részesévé válna egy rizsföldeken átvágó,tradicionális bivalyfuttató versenynek,amin a zsoké két tehén között mindössze egy farúdon egyensúlyozva kapaszkodik az állatok farkába?
-Meginna egy friss kókusztejet Bali legősibb óceánpartjain és rizsteraszain ?

Bali mind erre kínál lehetőséget.És természetesen nem csak az egzotikumok és a kalandok kedvelőinek képes felejthetetlen élményeket nyújtani,mert mondjuk aki a jógáért rajong,az akár még Ubud leghíresebb jógamesterével Ketut Arsanával is találkozhat,akinél egy különleges balinéz masszázst is kipróbálhat.A vizek szerelmeseit is számtalan,a világ szeme elől elrejtőző,meseszép vízesés,szentfürdő,vagy éppen Dél-Bali legfestőibb strandja az Ízek,Imák,Szerelmekből is jól ismert Padang-Padang strand várja.
Aki pedig elsősorban szakmai indíttatásból csatlakoznának ezekhez a csodálatos programsorozatokhoz,azoknak megadatik a lehetőség,hogy találkozhassanak-akár otthonukban is-Indonézia leghíresebb festőivel és fotográfusaival,köztük Mario Blancoval.Ketut Kartával vagy éppen I Ketut Sokival Bali legidősebb és legspirituálisabb festő mesterével.

A fotós workshopok helyszínei pedig tökéletesen tükrözik Mario Blanco szürreális eszményeit,hiszen olyan helyeken nyílik lehetőség a festészetre és a fotózásra,mint a szumátrai Mentawai szigetek,amelynek lakói még ma is vadászó,gyűjtögető életmódot folytatnak,testüket pedig hagyományaikhoz és kultúrájukhoz illő tetoválásokkal díszítik.

Leginkább ennyi izgalmakat rejt magában a Silat nevű őshonos harcművészetek bemutatója is,a Pandai Sikek faluja,ahol több ezer szövőszék egyszerre készíti a szőtteseket.Mindezeket tetézve ,Solóba is ellátogathatnak,ahol gongkészítő mesterek munkájába nyerhetnek betekintést,illetve Jáva szigetéra,ahol a buddhizmus kőből épült fellegvárát csodálhatják és örökíthetik meg az utókor számára.


Magyarországi Mario Blanco kiállítás.

A szervezések mellett a DoNor Art-gondolva azokra is akiknek még nem volt lehetőségük eljutni a Távol-Keletre-nagyot álmodva úgy döntött,hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez,Mohamed megy a hegyhez,és elhozzák Magyarországra Mario Blanco képzőművészetét.Amikor Mario Blanco megtudta a házaspár eme nagyszabású tervét,örömmel csatlakozott hozzájuk és felajánlotta 50 nagyméretű fotóvászon képét,hogy azokon keresztül a magyarok is megismerhessék Bali és Indonézia lenyűgöző szépségeit.A kiállítás végül a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában került megrendezésre,szervezői és támogatói között pedig a DoNor Art mellett az Eurohíd Alapítvány is részt vett,továbbá a Budapesti Indonéz Nagykövetség is üdvözölve fogadta a rendezvényt.
A kiállítás megnyitóján Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövetasszony is tiszteletét tette,legnagyobb meglepetésre pedig Mario Blanco és családja első magyarországi útja is egyenesen Esztergomba vezetett,s Mario Blanco olyannyira megszerette Magyarországot,hogy ,hogy fotóit az Indonéz Nagykövettségnek ajándékozta,ezzel is támogatva a jövőbeli,távol-keleti kiállítások megszervezését.

írta:
Horváth Kitti Gabriella.


Alkotótábor amatőr és profi festőknek és fotósoknak, Bali szigetén, Indonéziában.
2017 október 1-17
14 éjszaka/14 egész nap/10 napos autós kirándulással

Egzotikus fotóworkshop túra Szumátrán, Jáván, és Balin
Padang - Dzsogdzsakarta - Borobudur - Solo - Bali
2017 november 1-17

Érdeklődni lehet:
baliartcamp@gmail.com
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina