Szuper hétvége Szarajevóban

Bosznia-Hercegovina Szarajevó

Ott-tartózkodás ideje: 2017. júl. 14.  - 2017. júl. 17. (3 nap)

1 hozzászólás I 13 074 látogató olvasta. Rögzítve: 2018. nov. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Anziano Beszámolója
Annak ellenére, hogy a wiccer jelentős állami támogatással a tarsolyában nevetségesen olcsó áron adja a balkáni útvonalakra a repjegyeket, mégsem kell túlfoglalás veszélyével számolni ezeken a járatokon… Ennek oka egyrészt az, hogy közúton egyik desztináció sincs elérhetetlen távolságra, másrészt ezekben az országokban jellemzően sok, kisebb látnivaló van, amelyek felkeresése a nem túl fejlett helyi tömegközlekedésnek köszönhetően gépkocsival sokkal könnyebb és kényelmesebb. Az utazási kedvet az sem erősíti, hogy a cca. 25 évvel ezelőtti délszláv háború emlékei a mai napig erősen kísértik az embereket…

Mivel az állami támogatás teljes egészében a mi adóforintjaiból megy a magát új „nemzeti légitársaság”-ként pozícionáló céghez, hazai adófizetőként úgy gondoltuk, hogy visszaveszünk valamit belőle, ezért megnézzük Szarajevót és környékét. A döntést az ország látnivalói mellett az is segítette, hogy a menetrend egy hosszú hétvégére kényelmes oda-vissza utat biztosított.

Optimális délelőtti indulással, 40 perces repülést követően landoltunk a szarajevói repülőtér futópályáján. A reptér nem nagy, de a napi átlag 15-20 járatot kényelmesen kiszolgálja.

1.) Pénzváltás
A régi NSZK-s időket idéző módon a nemzeti valuta a konvertibilis márka, rövidítése a KM. Az euró árfolyama a reptéri pénzváltóknál 1,955 KM, kezelési költség nincs. Ettől eltérő árfolyammal sehol sem találkoztunk, tehát nyugodtan lehet a reptéren váltani. (Az összeg nagysága lényegtelen, az sem okoz gondot, ha 50 euróból 25-öt akar valaki beváltani, a különbözetet visszakapja euróban. Egyébként a legtöbb helyen a magyar forintot is váltják… kicsit rosszabb árfolyamon, mint az eurót.) A hétköznapi életben az egyszerűség kedvéért 1:2 árfolyammal számol mindenki és sehol sem jönnek zavarba, ha valaki euróval akar fizetni. Inkább mi lepődtünk meg azon, amikor euróban kaptuk a visszajárót… Az árak KM-ben vannak kiírva, amit szoknunk kellett egy ideig. Az „take away coffee” reklámon szereplő 0,5 KM-re először azt hittük, hogy olyan távolságra van a kávézó… Miután kiröhögtük magunkat magunkon, a továbbiakban csak kilométerben beszéltünk az árakról.

2.) Bejutás a reptérről
Taxi és busz között lehet választani. Ha valaki a Bascarsija negyedben vagy a környékén keres szállást, akkor érdemes busszal menni. A viteldíj egy irányba 5 KM/fő, a reptéri busz végállomása a városháza jellegzetes épületénél van. Befelé közvetlenül az épület előtt, a reptérre induló járatok pedig a folyóparton felfelé, cca. 60-100 méterre – a Goethe Intézet előtt – található a buszmegállóból indulnak. A taxi ugyanezen a távolságon 5-10 euróba kerül.

3.) Étkezés
Aki szereti a balkáni és a török konyhát, annak Bosznia maga a mennyország. Magyar zsebbel mérve is olcsók az éttermek, az ételek finomak és tisztességes adagokat adnak. Hiába, a bosnyákok nagyon jó vendéglátók, ezúttal sem csalódtunk bennük. A legtöbb helyen csak egy-két féle ételt készítenek, de azt nagyon tudják. Ital nélkül 7-10 KM-ből nagyon jól lehet lakni. Persze extra igények esetén határ a csillagos ég. Az üzletek árai 20-25%-kal olcsóbbak mint itthon, a választék teljeskörű, így a spórolósabbak ott is feltankolhatnak. Muszlim vallás ide, muszlim vallás oda, a jugoszláv múlt öröksége, hogy korlátozásoktól mentesen lehet alkoholos italokat kapni, ráadásul azok ára is alacsonyabb, mint itthon.

3.) Szállás
A turisták jellemzően a legtöbb izgalmas látnivalót magába foglaló Bascarsija negyedben, illetve annak közvetlen közelében keresnek szállást. A legkülönbözőbb színvonalú és árfekvésű szálláshely áll rendelkezésre, a jelenlegi turistaforgalmat meghaladó kapacitással, megkockáztatom, hogy akkor is találhattok megfelelő szállást elfogadható áron, ha előzetesen nem foglaltok. Az átlagos ár 10-20 euró/fő/éjszaka.

4.) Szarajevó
A város a települést hosszában átszelő folyócska völgyében fekszik, ezer méternél magasabb hegyek ölelésében. Szarajevót előszeretettel hívják „Kis Jeruzsálemnek”, mivel Jeruzsálemhez hasonlóan pár száz méteren belül egymás mellett található a muszlim, zsidó, ortodox és katolikus negyed. Az óváros kicsi, de hangulatos. A külváros házainak golyók és repeszek szaggatta homlokzata és az ékszerdoboz jellegű belvárosi rész között óriási a kontraszt. Látszik, hogy hova érkezik a pénz zöme. A legtöbb műemlék látogatható, de tekintettel kell lenni a vallási, elsősorban a muszlim előírásokra. A belépőjegyek jellemzően 5 KM-be kerülnek. A város körüli hegyekben megtekinthetőek az egykori téli olimpia létesítményei. Talán ezeken a „kieső” helyeken találkozhatunk leginkább a délszláv háború nyomaival. A kijelölt útvonalakon jókat lehet túrázni. A legfelkapottabb helyszín az egykori bobpálya, a legtöbben gyalogosan, de az elszántabbak biciklivel is körbejárhatják.

https://youtu.be/uWn2I66v1zE

A hegyekből káprázatos panoráma nyílik a városra, ami annak idején ideális terepet jelentett az orvlövészeknek. Komoly harcok dúltak a környéken, ezért a kijelölt útvonalról az esetlegesen fel nem robbant hadianyagok miatt letérni veszélyes lehet. Hangulatosak a város környéki hegyekre felhúzódó családi házas negyedek, az elmaradhatatlan mecsettel és minarettel. Jó kilátást nyújt maga vár is, de a folyóparton fél órás sétával elérhetjük a Kecske-hidat, illetve szép időben jó eséllyel találkozunk sziklamászókkal.
A város magasan fekszik, emiatt nyáron is számolni kell hűvös estékkel, illetve gyakrabban előfordul csapadék.

5.) Kirándulás a környékre
Szarajevóból kényelmes egy napos kirándulást lehet tenni Mostarba és Blagajba. Szarajevó és Mostar között naponta kettő vonatpár közlekedik. Szarajevóból reggel 7 órakor, illetve dél körül indul vonat Mostarba, a menetidő 2-2,5 óra. Visszafelé pedig dél körül és este 20:30-kor indul a vonat. Korszerű spanyol szerelvények közlekednek, csak a vasúti pálya minősége marad el a kívánatostól, ezért MÁV esetében megszokott mértékű késésekkel lehet kalkulálni. Az egyirányú jegy ára 20 KM/fő. Ha túl korainak találja valaki a reggeli vonatot, akkor az óránként induló távolsági buszokat is választhatja. A menetidő szintén 2-2,5 óra. A buszpályaudvar a vasútállomás mögött található, cca. 150 méterre. A buszjegy ára egy irányba 35 KM/fő körül van.

Mostarból helyi busszal (10, 11, 12) lehet Blagajba kimenni. A buszmegálló a vasútállomás előtt található. A folyó felőli oldal lesz a megfelelő. A viteldíj egy irányba 2,2 KM, a jegyet a sofőrnél kell venni. A menetidő cca. fél óra. A végállomástól cca. 500 métert kell sétálni a derviskolostorig. A belépőjegy 4 KM vagy 2 euró/fő. A barlangból feltörő karsztvíz iható ugyan, de nagyon hideg. A barlangba 5 KM/fő fejében gumicsónakon beviszik az érdeklődőket. A környékre több étterem is települt, ahol a szokásos árak mellett lehet étkezni és közben gyönyörködni a látványban. Káprázatos a hely, de 2 óra , ebéddel max. 3 órabőségesen elég a megtekintésre. Blagajból visszafelé le lehet szállni a buszról Mostarban az Öreg-hídnál, így kényelmesen megnézhető Mostar óvárosa. Meseszép a Neretván átívelő Öreg-híd, amit az óváros ódon házai ölelnek körbe. Hihetetlen, hogy képesek voltak ezt a csodálatos építményt a délszláv háború során megsemmisíteni. Azóta a mostari híd lerombolása a délszláv háború értelmetlenségének a szimbólumává vált… Kevesen tudják, ezért itt kell megemlékezni arról, hogy a híd újjáépítésében jelentős szerepe volt a magyar honvédség műszaki alakulatainak, akik bravúros technikai megoldással kutatták fel és emelték ki a lerombolt híd elemeit. A kiemelt maradványok alapján egy török cég állította helyre a hidat. Azonban kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően a műszaki mentésben részt vevő magyarokat a mai napig felismerik és ismerősként üdvözlik Mostarban a helyiek…

Mostar óvárosa nem nagy, ennek ellenére a városban minimálisan 3-4 órát el lehet tölteni. A műemlékek megtekintését, ebédelést és fagyizást követően kényelmes gyalog tempóban cca. 10-15 perc alatt ki lehet érni a vasútállomásra. Spórolósoknak fontos infó, hogy az állomás előtti hídon átkelve a Neretván, cca. 500 méterre található egy pláza, ahol a szokásos világmárkák üzletei mellett ingyenes wc-t és egy nagy méretű szupermarketet találhatunk.

Tapasztalatainkat összefoglalva elmondhatom, hogy egy péntektől hétfőig tartó hosszú hétvégét kevés pénzből is tartalmasan el lehet tölteni a bosnyák fővárosban és környékén, ezért nem érdemes kihagyni a lehetőséget. Jó utat!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szajci - 2017.09.28. 19:05

a márkának árfolyama azért állandó, mert az euróhoz van rögzítve, ahogy a bolgár leva is :) lásd a wikipédián


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina