"Haramiák földjén" (Déli-Kárpátok)

Románia

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 01.  - 2015. júl. 15. (14 nap)

0 hozzászólás I 1 398 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. aug. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cobranco Beszámolója

Cimkék: biciklitúra  cobranco  déli-kárpátok  erdély  gyalogtúra  kalandtúra  kárpátok  kerékpártúra  koponya-hegység  olt  sport  transalpina  túra  túravideó 

A "Kárpát-koszorú" híres-hírhedt hágóinak,szurdokainak, meghódítása egy 8 napos kerékpártúra keretében,egyedi kommentárral. 2.rész: A vadonbanÚtvonal:
Baia de Fier-Polovragi-Manastirea Polovragi-Cheile Oltetului/Kis-Olt szurdoka/-Curmatura Oltetului-/1620m/-Lacul Petrimanu/Petrimanu-tó/-Latorita kanyon-Ciungetu-Lacul Malaia-Lacul Brandisor-Brezoi

Túrabeszámoló:
Kipihenten ébredünk a „Táborhelyen”, a helyszín igen látványos egy kanyon mélyén.

Kis fényképezés , és összepakolás,Cobranco még szemez egyet a környező sziklákkal,hátha valamelyikre fel tudna mászni az attrakció kedvéért,de nagy szerencsémre ő sem gondolja komolyan.

Szóval viszonylag időben nekivágunk a mai napnak. Rögtön indulást követően egy helyi turista attrakció , a helyi szamaras kordé.Foto sajnos nincs róla,a röhögés úgy lefoglalt,hogy elfelejtettem elővenni a gépet,de Cobranco keményen filmezett. A mai napunk,kigurulás a szurdokból,majd begurulás a szurdokba,persze nem ugyanabba.Aztán,átkelés a Kárpátokon,immár másodjára.Elsőre átpattantunk Polovragiba,az átpattanást szó szerint kell érteni,ugyanis egy 200m-es szint állta utunkat.. Van itt egy Ortodox Monostor/hol nincs Romániában/,de ez most kicsit más,illetve nem,de mindenesetre állítólag híres,úgyhogy Cobranco benéz egy fotó erejéig.

Aztán nekivágunk a kanyonnak. A meredező függőleges sziklák és a mélyben rohanó folyó nagyon látványos.

Egy barlang is állja utunkat,ez is híres,Pestera Polovragi,ha valakit érdekel.Ez a Kis-Olt völgye,sok köze nincs a „nagy” Olthoz,hacsak annyi nem,hogy később majd belefolyik.

Elhagyva a sziklás részeket erdőben haladunk tovább, az út murvás, de azért járható .

A völgyön kifelé haladva a tisztásokon, kitelepült kirándulók pihennek, és sütögetnek készítik az ebédet. Jóval később az út mintha meggondolta volna magát emelkedni kezd, a látvány viszont az emelkedéssel arányosan növekszik!Lassan kezd átváltozni valamiféle útnak nem nevezhető dologgá.

Település nincs már vagy 30 km óta,sőt még házak se,illetve ez igy nem igaz,egyet ugyanis találunk és megdöbbenésünkre ismerősen hangzó név van odapingálva.Az előttünk haladó bringatúrázó társaság/KuT-Elron/ próbált életjelet hagyni magáról ilyetén formában,igazi meglepetés,természetesen a fotó sem maradhat el.

Csendes, sűrű az erdő az út már inkább csak lejárt talaj, a vékony gumi ráfig merül.
Egyre kopaszodik a táj,ritkul a növényzet,ez itt már a gyephavasok világa.

Lassan kiérve a hágóra a kutyákat vizslatjuk , de nem jönnek.

Gyors fényképezés a hágón/Curmatura Oltetului 1620m/.

Kis nézelődés,ami igazándiból arról szól,hogy a pásztorkutyák támadását melyik irányból várjuk,de egyenlőre a katarzis elmarad..

A másik oldal,a nagyobb „durranás”,remek kilátással a Latorica völgyére,illetve szemközti Lotru hegység tekintélyt parancsoló gerincére.

Indulás lefelé, de a jó kis "száguldás" itt lehetetlen, a nagy kövek és a 10-% miatt szinte csak lépésben haladunk .A hat kilóméteres szerpentinút úgy kanyarog alattunk,mint egy kígyó,mikor védekező pozitúrába helyezkedik.Aztán ott van lent a tó,gyönyörű látvány,felette égig érő sziklafalak.

Fél úton lefelé haladva összetalálkoztam a kifelé terelt juhnyájjal , szinte több volt a kutya, mint a birka. Szerencsére a pásztorok visszaparancsolták a már támadásban lévő kutyákat, köszöntem is nekik nagyokat!

Lent a völgyben a Petrimanu-tóhoz érünk, amit persze már fentről is látni lehetett, megjegyzem, fentről látványosabb volt !

Ez egy duzzasztott tározó,és mélyzöld szine van.A völgy, és ami ez után következett, na az felejthetetlen szépségű volt , de ezt a videó valamelyest vissza is adja.

Húsz kilométeren keresztül szebbnél szebb arcát mutatja nekünk a természet !

Vízesések,vöröses szilafalak,látványosságok egész tárháza,szinek orgiája..Az út minősége hagyott maga után kivánnivalókat,de legalább már aszfaltos volt,igaz ennek nyomát csak hellyel-közzel lehetett látni.

Aztán a Latorica völgyéből kiérve a Lotru mellett haladunk, a völgy itt már szélesebb a hegyek nem tűnnek akkorának, viszont hatalmas felduzzasztott tavak mellett visz az út.Sorrendben:Lacul Malaia,Lacul Brandisor.

És van fentebb is egy, a Vidra-tó,na az most kimarad,majd legközelebb.Esteledik,hajtunk ami belefér,cél a Vöröstoronyi főút kereszteződésének becserkészése,ami egy Brezoi nevezetű város-szerüség völgykatlanában van.Forgalom nincs,jól haladunk,persze ez az enyhe lejtőnek is köszönhető. Brezojba érve, kisebb keresgélés után , és segítséggel,találunk szállást.Cobranco most is,mint mindig alkudik,sikerrel. A finom vacsora, és sör, elfogyasztása után elégedetten , és kellően elfáradva nyugovóra tértünk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina