Szlovákia, Stará Ąubovňa (Ólubló), a vár és a skanzen, SzG3

Szlovákia Stara Lubovna

Ott-tartózkodás ideje: 2017. aug. 04.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 298 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. aug. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: madár  ólubló  skanzen  slovakia  stará_lubovna  szlovákia  vár 

A dunajeci tutajozás után ellátogattunk ide (a panzió háziasszony javasolta, hogy nézzük meg, eredetileg csak a szepesi várat akartuk megnézni). Igazából nincs messze a kolostortól, valamint a felsőzúgói Krátert is meg akartuk nézni, így még nagyon nem is esett ki a tervezett útirányokból. Elöljáróban: megérte!!
Ha megtaláltuk a várba menő utat (zsákutca, csak ide lehet eljutni), akkor néhány száz méterre megtaláljuk a fizetős parkolót. Vele szemben található a Skanzen, most oda nem mentünk be, mivel figyelembe kellet venni Lili állóképességét is (ami nagyon jó volt, sőt kivételes, az egész túrát szó nélkül végigcsinálta, csak egy kérése volt: ha lehet, akkor menjünk el strandolni. Eredmény: Vrbov-i strand, nem is mentünk máshová). A parkolóból pár száz méter után már a vár alatt találjuk magunkat. Onnan egy kis szerpentinnel eljutunk a kapuhoz, ahol a pénztár található. Szerencsére itt nem kell vezetést igénybe venni, mindenki szabadon bejárhatja a várat. Korábban azt tapasztaltam, hogy szinte minden idegenforgalmi célnál minden nyelven ki van írva minden, kivéve magyarul. Ebben is van némi változás: több helyen, így itt is, kaptunk teljes magyar nyelvű leírást prospektus formájában, amit haza is lehetett vinni. Itt részletesen leírják a vár történelmét és pontos irányt szabnak (számozott megállóhelyeken kell végighaladni és így mindent meg tudunk nézni). A vár (és a város) azon szepesi városok közé tartozott, amelyet Luxemburgi Zsigmond magyar király elzálogosított a lengyel királynak. Itt találkozott egymással Luxemburg Zsigmond magyar király és II. Vladislav lengyel uralkodó. Ez után innen irányították a lengyel sztaroszták az elzálogosított területet. Magyar vonatkozása is van a várnak, itt raboskodott Benyovszky Móric, aki később Madagaszkár királya lett. A vár leírásával nem foglalkoznék, nagyon szép és legalább egy órát igénybe vesz a megtekintése. A toronyba is érdemes felmenni, mivel fantasztikus kilátás van onnan. Ami viszont érdekes, szinte minden várban van valami különlegesség, amivel a vendégeket várják. Itt ragadozómadár bemutató volt, ami Lilit, mint nagy állatbarátot nagyon érdekelt. Külön pénzt nem kértek érte, de adományokat elfogadtak. Az látszott rajtuk, hogy nagy szeretettel és odaadással gondozzák a madarakat. A bemutató végén egy nagy kesztyűvel meg lehetett tartani több madarat és azokkal fotózkodni is lehetett. Lili a nagy sast és egy kisebb madarat (talán vörös vércse volt) fogott meg. A nagy sast alig bírta tartani, de nagyon büszke volt arra, hogy egyedül meg merte azokat fogni (tartani). A baglyot csak azért nem kapta meg (csak a gazdájával együtt lehetett fotózkodni), mert már vitték pihenőre. Egyszóval jó volt, hogy hallgattunk a szállásadónkra és megnéztük a várat.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo