Olt-áttörés(Erdély)

Románia

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 01.  - 2015. júl. 15. (14 nap)

0 hozzászólás I 120 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. szept. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar cobranco Beszámolója

Cimkék: biciklitúra  cobranco  déli-kárpátok  erdély  gyalogtúra  kalandtúra  kárpátok  kerékpártúra  koponya-hegység  olt  sport  transalpina  túra  túravideó 

A "Kárpát-koszorú" híres-hírhedt hágóinak,szurdokainak, meghódítása egy 8 napos kerékpártúra keretében,egyedi kommentárral. 3.rész:3.rész: Kaland vagy horror...?

Útvonal:
Baia de Fier-Polovragi-Manastirea Polovragi-Cheile Oltetului/Kis-Olt szurdoka/-Curmatura Oltetului-/1620m/-Lacul Petrimanu/Petrimanu-tó/-Latorita kanyon-Ciungetu-Lacul Malaia-Lacul Brandisor-BrezoiTúrabeszámoló:
Aktivan töltjük Brezoi -ban az éjszakát, egy jó vacsora és a finom sör után a nem túl széles ágyon, (már mint két embernek nem!) úgy aludtunk, mint akit meglőttek,egészen éjjel egyig,amikor-is buli kezdődik a szemközti panzióban/ahol eredetileg meg akartunk szállni/,innentől nincs alvás,már csak az elképesztően irritáló román sramli-rock miatt sem.. Reggel van Cobranco egy rövid kitérőt tervez a Cózia szurdokban .

Van egy terve,igaz csak papiron,illetve még úgy se,a netről töltött le valamiféle rajzolt térképet,ami már akkor nagyon zavarosnak tünt nekem.Mindegy, üres bringával indulunk neki az útnak, átkelünk az Olt folyó hídján , majd próbáljuk betájolni merre lehetne menni. Helyi emberek nem ismernek utat,legalábbis ami járható lenne,próbálnak lebeszélni, sikertelenül ! De ugye az megvan mindenkinek hogy Cobranco nem az a csávó, aki csak úgy feladna bármit. Hosszan a vasúton toljuk a bringát, zötyög a kerék, kétoldalt és a sínek alatt átfolyva mindenféle tüskés növényekbe akadunk.

Nekem elég az élvezetből, megfordulok, a helyiek érdeklődve figyelik mikor adjuk fel.Déli-Kárpátok "keresztül kasul" na ez a " kasul" része volt a túrának! Hamarosan Cobranco is megfordul , de persze fel nem adja,úgy dönt a főúton felderíti a látnivalókat. Leteker a szurdokba vagy 10 km-t,csinál egy-két felvételt,kábé 1 óra múlva jön,aztán indulunk terv szerint,északi irányba.
Én visszamentem a csomagokhoz, és ott vártam be az érkezését egy hideg sör társaságában . Visszaérvén felrakjuk csomagjainkat a bringára és elindulunk Talmács irányában a Vöröstoronyi-szorosban. A táj látványos, hatalmas hegyek magasodnak fölénk, jobbra az Olt, de a nagy forgalom kevés lehetőséget ad a nézelődésre. Nagyfokú koncentrációt igényel a hatalmas kamionforgalom.A „híres-hirhedt” 7-es út,Románia második legforgalmasabb útja.Bingával tilos rajta közlekedni,én legszivesebben kihagytam volna,de Cobranco közölte,be kell vállalni,mert nincs más átkötés az Erdélyi szász régióba.

Betérünk egy vendéglőbe sok az ember, a kaja ehető, tovább indulunk, nem csak a folyóval megyünk szembe , de a széllel is. A port nyeljük rendesen.Az Olt továbbra is szakadatlanul hömpölyög velünk szemben.Sorra jönnek a várak,Lator,Törttorony stb.

Aztán Talmács előtt még egy utolsó szükület,itt is van valami romos bástyaféle,Cobranco közli,ez akarna lenni a Vöröstorony.Alatta világháborús hősi temető.

Majd lassan felsejlik a Fogaras tömbje , átértünk Erdélybe a hőfok is csúcsra van járatva az italok már szinte ihatatlanul melegek. Elágazó , letérünk a főútról egy jóval csendesebb, de silányabb útra . egy kis tévelygés , de sikerült útba igazítást kapnunk. Hosszan haladunk a felduzzasztott folyó mellett,olyan az egész,mintha a tengerparton lennénk.Következik egy viszonylag nagyobb hely Avrig/Felek/,ahol azon kívül,hogy falunap van,találunk boltot is,ráadásul nyitva is van, vasárnap ide vagy oda.Következő lépés ki az egyes útra. Meg is találjuk, Szeben és Brassó között megy, illetve nem megy, a járművek haladnak rajta ! Este 1/2 kilenc, még valamit találunk, egy " színvonalas" étkezési lehetőséget ! Itt Cobranco hosszasan és jó étvággyal megvacsorázott és a körülmények nemhogy nem zavarták,hanem még élvezte is./lásd: Videó!/ Még a főúton tovább haladva kb. 15-16 km. Mentünk a félhomályban, mire a hágóra vezető leágazást megtaláltuk. Néhány kilométer után Cobranco talált a sátrazásra alkalmas kaszálót.Rövid terepszemle/takarás,talajviszonyok,medveveszély elemzése…/,majd megszületett a döntés: Maradunk! Sátor állítás után még sokáig néztük a hegyről lefelé haladó autók fényeit,aztán lassan,de biztosan álomra szenderültünk.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina